Petak, 17.05.2024 | 11:10
IZVOR: kolektiv.me

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o sardanji između dvije zemlje.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i Najdena Todorova njenog kolege ministra kulture Bugarske, koja preuzima titulu počasnog gosta Podgoričkog sajma knjiga 2025. godine.

"Posebno nas raduje vaše učešće na 18. Sajmu knjiga i što Bugarska preuzima titulu počasnog gosta za 2025. godinu. Ovo je odlična prilika za razvijanje prijateljstva među narodima, razumijevanje i povećanje zainteresivanosti građana jedne države za drugu kulturu i jezik", rekla je Vujović.

"Program saradnje u oblasti kulture istekao je 2023. godine, i ovo je prava prilika da obnovimo Program, da ga inoviramo i time se obavežemo na saradnju", poručila je ona.

"Veoma sam srećan što imamo naš štand na Podgoričkom sajmu knjiga, a pogotovo me raduje ono što spremamo za narednu godinu. Želimo i da se ulica u Velikom Trnovu imenuje imenom Petra II Petrovića Njegoša, a na Cetinju jedna ulica nosi ime po Ivanu Vazovu, nacionalnom pjesniku koji je dosta vezan za Crnu Goru.

Mi u Bugarskoj se trudimo da promovišemo vašu kulturu još više i da je učinimo vrlo poznatom u cijeloj Bugarskoj", rekao je Todorov.

On je podsjetio da nije slučajno da Bugarska podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, i kazao "to za nas označava jos veću i čvršću saradnju na polju kulture".

Sagovornici su se saglasili da možemo da sarađujemo na polju folklora, jer u toj sferi možemo dosta toga da mijenjamo i da napredujemo.

"Naša nematerijalna kulturna baština uključujući i folklor, je veoma bogata, imamo dosta folklornih ansabla koje je potrebno njegovati i razvijati na pravilan način, u čemu nam može pomoći bugarsko znanje i obrazovanje na vašim akademijama", poručila je Vujović.

U tom dijelu Todorov je obećao pomoć jer vjeruje da Bugarska ima jako dobro iskustvo koje može biti dobra osnova za specijalizaciju i podučavanje ansambala iz Crne Gore.

"Zainteresovani smo da u Crnoj Gori organizujemo Dane Bugarske kulture, na kojima bi se Bugarska predstavila i grupama folklora. Muzika otvara čula i približava kulture. Uvjeren sam da našr zemlje i građane možemo povezati dok slušaju nacionalnu muziku", rekao je on.

Crna Gora i Bugarska na polju filmske industrije već imaju dobru saradnju, to potvrđuje i činjenica da u Paviljonu Jugoistočne Evrope naši filmski centri imaju status partnera, kao i saradnja između kinoteka i pozorišta.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka Vujović je naglasila da "je likovna scena Crne Gore naša posebna vrijednost", a Todorov je poručio da će u narednom periodu ugostiti likovne umjetnike iz Crne Gore. Prvo će organizovati likovnu izložbu u Ministarstvu kulture Bugarske, kako bi još bolje predstavili crnogorkse umjetnike Bugarskoj, jer im je, kako je naglasio, "stalo da crnogorski umjetnici ne budu prepoznati samo u Crnoj Gori, već i šire".

"Mi živimo u posebnom vremenu u kojem svjedočimo sve većoj agresiji među zemljama. Što više narodi znaju jedni o drugim narodima, drugoj kulturi, ta će agresija nestajati. Ispostavlja se da je najbolje oružje protiv te agresije upravo kultura, ali ne samo jedne zemlje, već obostrasno. Zato smatram da je važno da naši građani znaju što više jedni o drugima.

Kultura je način na koji mi komuniciramo, u šta vjerujemo i upravo je to vrijednost Evropske unije. Kultura je način na koji reagujemo ako se ne slažemo međusobno. Vjerujem da svaka zemlja Evropske unije može biti sigurna u svoju budućnost i zato je moja najveća želja za vas, da što prije postanete punopravna članica EU", rekao je Todorov.

Vujović je podsjetila koliko je važno to što je kultura postala okosnica strategije Evropske unije.

"Ovo je nastalo iz potrebe da se bolje razumijemo, da svako predstavi svoje, ali i da se bliže upoznamo. Kada govorimo o Evropskoj uniji treba da nam je jasno da se radi o zajednici vrijednosti u kojoj od kada postoji nije bilo konflikata. Upravo zbog tog poštovanja različitosti. Nadamo se i volimo da kažemo da će Crna Gora do 2028. godine postati 28 članica Evropske unije", dodala je Vujović.

"Upravo je primjer kulture dijaloga između 27 zemalja članica EU ono što nas uči dijalogu i nadasve poštovanju različitosti, a svi to poštuju i cijeli svijet zaista o tome može da uči od Evrope", zaključila je Vujović.

Sastanku su ispred MKM prisustvovali i Dobrila Vlahović, generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu, Milena Ražnatović, samostalna savjetnica za međunarodne odnose, a ispred Bugarske delegacije NJ.E. Stefan Dimitrov, Ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori, Silva Hačerjan, direktorica Direkcije "Međunarodna saradnja, evropski programi i regionalne aktivnosti" Ministarstva Kulture Republike Bugarske, Žulide Hamzova, referentkinja za Crnu Goru u Ministarstvu Kulture Republike Bugarske.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MKM: Izražavamo ZABRINUTOST nastupom Desingerice, organizatori da vode računa o kulturnim vrijednostima prilikom izbora izvođača

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 16:24

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore (MKM), izražava zabrinutost povodom nedavnih nastupa repera Dragomira Despića, poznatog pod umjetničkim imenom Desingerica, u Crnoj Gori.

Međunarodni festival folklora na Cetinju od 1. do 4. AVGUSTA

Subota, 20.07.2024 | 10:46

Četrnaesti Međunarodni festival folklora „CIOFF Cetinje 2024“ biće održan od prvog do četvrtog avgusta na Ljetnjoj pozornici na Cetinju, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

BOGATSTVO kulture - KUD "Ramadan Šarkić" kao čuvar tradicije i most multikulturalnosti Crne Gore

Subota, 20.07.2024 | 09:03

Među raznolikim ljepotama Crne Gore, folklorni ansambli su čuvari vremena, tradicije i kulture naše zemlje i naroda. U njihovim igrama, kultura postaje vječna, plešući u ritmu srca naroda kojeg predstavljaju.

Predstava “Jelena Savojska” 23. jula u KIC-u Budo Tomović

Petak, 19.07.2024 | 13:04

Predstava “Jelena Savojska”, koju je po tekstu Marije Sarap režirao Zoran Rakočević, biće izvedena u utorak, 23. jula, u 20 časova, u sali DODEST-a, u KIC-u “Budo Tomović”.

Cetinje - Koncert Branke Šćepanović u subotu na Ljetnjoj pozornici

Četvrtak, 18.07.2024 | 14:40

Koncert Branke Šćepanović, poznate interpretatorke crnogorske tradicionalne narodne pjesme, biće održan u subotu, 20. jula, na Ljetnjoj pozornici na Cetinju sa početkom u 20:30 sati.

Đurašković: DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner

Petak, 26.07.2024 | 08:45

Komentarišući fotografiju koju je poslanik Ivan Vuković objavio na mreži Iks sa opisom "Provedrilo iznad Podgorice", gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner za saradnju. 

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Jedna osoba PODLEGLA POVREDAMA nakon udesa između Baošića i Bijele

Petak, 26.07.2024 | 09:39

Državljanka Srbije M.N. (1965.) koja je sinoć povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistrali između Baošića i Bijele podlegla je zadobijenim povredama, javlja RTHN.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

UDES na putu Baošići – Bijela: Povrijeđene TRI OSOBE

Petak, 26.07.2024 | 07:21

U saobraćajnoj neszgodi koja se dogodila sinoć oko 22 časa, putu između Baošića i Bijele teže su povrijeđeni pješak M.N. (59) iz Srbije, motociklista D.D. (18) i njegova saputnica J.T. (19), oboje iz Herceg Novog.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

Na ovaj način IZBACITE višak vode iz organizma: Noge vam više NEĆE OTICATI tokom ljeta

Petak, 26.07.2024 | 21:39

Da li ste uveče primjetili duboke tragove od ne tako tijesnih čarapa na nogama?

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati deo obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.

NE PODNOSITE komarce? Ovo je JEDINA ZEMLJA na svijetu gdje ih nema

Petak, 26.07.2024 | 21:10

Na Islandu je jednostavno prehladno da bi komarci mogli opstati.

Da li trebate da PRESKOČITE večeru u procesu mršavljenja? Evo šta kažu istraživanja

Petak, 26.07.2024 | 20:57

Postoji stara izreka o zdravoj ishrani: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." 

Određeno zadržavanje do 72 sata državljaninu Srbije OSUMNJIČENOM za falsifikovanje isprava

Petak, 26.07.2024 | 20:38

Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sata državljaninu Republike Srbije J. U, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iznenada PREMINUO FUDBALER Srđan Damjanović

Petak, 26.07.2024 | 20:25

Srđan Damjanović, nekadašnji fudbaler Sutjeske, preminuo je juče iznenada u 44. godini života, saopšteno je iz nikšićkog kluba.

Senić: Uskoro NADVOŽNJAK na Bulevaru Save Kovačevića na Starom aerodromu

Petak, 26.07.2024 | 20:11

Vršilac dužnosti direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić, komentarisao je za Gradsku RTV situaciju u Agenciji i kritike gradonačelnice Olivere Injac na stopu realizacije projekata upućene njemu, ali i ekskluzivno najavio nove projekte.