Utorak, 19.05.2020 | 18:55
IZVOR: rtcg.me

Varhelji: SPC da POŠTUJE mjere, omogućiti religijske SLOBODE

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da poštuje pravila izolacije, a državu da tokom krize omogući religijske slobode.




Foto: gov.me

"Pozivam obje strane crkvu i vlast - crkvu da prati i poštuje pravila izolacije jer je to u svrhu bezbjednosti, sigurnosti, i na kraju života vjernika, ali pozivam vlasti da omoguće čak i tokom kovid krize slobodu religije", kazao je Varhelji pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Komesar Varhelji je naglasio da je svjestan nedavne situacije u Crnoj Gori, da crkva sprovodi svoje aktivnosti uprkos mjerama korona izolacije i da su sankcije uvedene protiv sveštenka.

Podsjeća da se početak krize podudarao sa njegovom posjetom Podgorici.

"Moja posjeta se podudarala sa esklacijom krize u Crnoj Gori i pokušao sam da ublažim ovaj problem između države i crkve, jer mislim da država ne može da funkcioniše bez pravilnog funkcionisanja religijskih sloboda, i sreo sam se crkvom, ne samo sa predstavnicima vlasti, jer sam pokušao da dam težinu prijateljskom rješenju koje je prihvatljivo objema stranama", naglasio je Varhelji, u odgovoru na pitanje zastupnika u Evropskom parlamentu

On je potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalasku “evropskog rješenja” u sporu između vlasti i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi

Srijeda, 08.05.2024 | 11:15

Obavještavamo javnost da je od 07.05.1024.godine počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi, koja će ubuduće raditi svakog ponedeljka u vremenu od 15h do 19h, saopšteno je iz Doma zdravlja Glavnog grada.

VDT: Prepiske sa SKY aplikacije su ZAKONIT dokaz

Srijeda, 08.05.2024 | 11:10

Povodom različitih tumačenja u javnosti presude Evropskog suda pravde od 30. aprila 2024.godine, Vrhovno državno tužilaštvo podsjeća da se navedenom presudom tumače odredbe Direktive 14/41 kojom se reguliše primjena Evropskog istražnog naloga, što znači da je presuda primjenjiva samo na države članice Evropske Unije, samim tim ne i na Crnu Goru. Crna Gora je u obavezi da primjenjuje Evropsku konvenciju o međunarodnoj pravnoj pomoći, na osnovu koje su i pribavljeni dokazi koji se odnose na SKY ECC komunikaciju, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Viši sud odbio jemstvo za Miloša Medenicu

Srijeda, 08.05.2024 | 09:10

Viši sud u Podgorici odbio je prijedlog odbrane Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, vrijednosti 1.450.814 eura. Tu informaciju potvrdila je Portalu RTCG savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Mještani beranskog naselja zabrinuti: Ako se izgradi aerodrom, da li će nam rušiti kuće?

Srijeda, 08.05.2024 | 08:46

Crno Gorom je odjeknula vijest da će sa piste beranskog aerodroma ponovo poletjeti avion. U žiži javnosti bila je i priča da je njemački investitor spreman da uloži milione da se baš u beranskom naselju gradi Airpark Berane. Sada se postavlja pitanje šta će biti sa mještanima koji su pored same aerodromske piste napravili kuće.

"Od saznanja da imate rak jedino je teže da nema terapije"

Srijeda, 08.05.2024 | 08:39

Ljekovi za kancer dojke i ginekološke malignitete, Paklitaksel i Docetaksel, nerijetko fale u Crnoj Gori, iako ih, nažalost, koristi velika grupa pacijentkinja. To je izuzetno neprijatna situacija i za oboljele i za ljekare.

Psiholog otkriva - Četiri jasna znaka da treba PREKINUTI ljubavnu vezu

Srijeda, 08.05.2024 | 11:21

U ljubavnim odnosima ponekad se suočavamo sa izazovima koji zahtijevaju pažnju. Međutim, problemi nastaju kada partneri ne pokušavaju da riješe ove izazove. Dakle, prepoznavanje znakova da veza više nije zdrava je ključno za naše emocionalno i psihičko blagostanje. Tako je psiholog Džefri Bernštajn otkrio četiri znaka koji sugerišu da bi možda bilo najbolje prekinuti vezu.

Počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi

Srijeda, 08.05.2024 | 11:15

Obavještavamo javnost da je od 07.05.1024.godine počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi, koja će ubuduće raditi svakog ponedeljka u vremenu od 15h do 19h, saopšteno je iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Alkaras "podijelio" Francusku: "Izgleda kao čovjek od 78 godina"

Srijeda, 08.05.2024 | 11:01

Komentari Vensana Moskata, bivšeg ragbiste, danas glumca i radio voditelja, o Karlosu Alkarasu podigli su dosta prašine u Francuskoj.

VIDEO: Šokantan nastup predstavnice Irske na Eurosongu - Ovo se ne viđa često na sceni

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a jedan nastup je posebno šokirao gledaoce.

Dva znaka će biti na "udaru" tokom mladog mjeseca: Očekuju ih IZAZOVI i PREVRTLJIVA SREĆA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Stiže nam mlad mjesec u Biku i to 8. maja u 05.21. Sa sobom nosi izuzetno dinamičan period, nekima promjene i izazove.

Sjajan trik: Crna odjeća vam nikad neće izblijedeti ako ovo primijenite

Srijeda, 08.05.2024 | 10:40

Sigurno su vam omiljene tamne farmerke poslije dva pranja postale "iznošene"? Evo kako da izgledaju kao kada ste ih kupili.

Brzi ručak: Pripremite BROKOLI ČORBICU za postpraznični detoks

Srijeda, 08.05.2024 | 10:23

Nakon što ste prethodnih dana uglavnom hranili obilno, u duhu praznika, vrijeme je da se vratite standardnoj rutini i da malo pripazite, i na kalorije i na masti. Ovaj recept je savršen za početak postprazničnog menija, koji će vas spasti bolova u stomaku, nadutosti i mučnine.

Poznat termin majstorice Partizana i Budućnosti

Srijeda, 08.05.2024 | 10:21

Partizan i Budućnost igrače treću utakmicu koja će odlučiti drugog finalistu ABA lige.

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Pet stvari koje ne biste trebali raditi nakon obroka, a evo i ZBOG ČEGA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:13

Mnoge navike mogu nanijeti više štete, nego koristi.