Četvrtak, 21.05.2020 | 19:43
IZVOR: blic.rs

CG najstabilnija, Slovenija bez novooboljelih: Evo kakva je epidemiološka situacija u regionu

Epidemiološka situacija u zemljama regiona je promjenljiva po pitanju novooboljelih, a jedino je stabilna u Crnoj Gori, gdje prema zvaničnim informacijama, već dvije sedmice nema novih slučajeva oboljevanja, pa se razmišlja o proglašenju kraja epidemije.




Foto: pixabay.com, ilustracija

CRNA GORA

U Crnoj Gori, osim jednog importovanog slučaja juče, koji je bio najprije pozitivan, a u drugom testiranju negativan, u državi dvije sedmice nije bilo oboljelih od korona virusa, a broj ozdravljenih se iz dana u dan povećava. Ipak, prema posljednjim informacijama, danas je potvrđen jedan slučaj zaraze.

Prema saopštenju Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije zaraženih je bilo 325, a oporavljenih 314. Od početka epidemije u Crnoj Gori je od korona virusa umrlo devet osoba.

Ministarstvo prosvete još uvek čeka odobrenje Instituta za javno zdravlje i NKT-a, za otvaranje vrtića, rekao je generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić. Uprkos dobroj epidemiološkoj situaciji iz NKT-a upozoravaju na mjere opreza.

U međuvremenu, Evropska komisija je konstatovala da je pandemija gurnula Crnu Goru u dublju recesiju od globalne krize, a glavni razlog je kolaps turizma, koji čini četvrtinu BDP-a te države. Prema prognozi EK objavljenoj juče predviđa se pad BDP-a od 5,9 odsto.

BIH

U Bosni i Hercegovini trenutno je 2.056 osoba zaraženo korona virusom.

U protekla 24 sata na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu testirana su 343 uzorka, od čega je virus potvrđen kod 17 osoba, a u Republici Srpskoj od 507 testiranih uzoraka, na virus je pozitivno 25 osoba.

Od danas je u RS prestala da važi mjera obavezne samoizolacije prilikom ulaska u zemlju, odnosno FBiH.

HRVATSKA

U Hrvatskoj je, prema jučerašnjim podacima, registrovao ukupno 2.125 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je šest novooboljelih, a 1.641 osoba je ozdravila.

Preminulo je 86 osoba, a 13 oboljeliih je na respiratorima. Do sada je testirano ukupno 41.938 osoba.

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske najavio je danas da će naredne sedmice biti objavljene preporuke sa odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih ketering okupljanja, uključujući i vjenčanja, a namera je da one počnu da se primjenjuju od 27. maja.

Od 27. maja je, naime, predviđeno da se u zatvorenim prostorima omogući okupljanje 100 osoba, a na otvorenom do 300. Povećanje broja zavisiće od epidemiološke situacije.

U saopštenju Štaba se navodi da su od 30. maja odobrena takmičenja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da još neće proglasiti kraj zaraze u Hrvatskoj, jer je, kako kaže, u pitanju nova bolest i izazovi su s tim u vezi brojni. Iako je Slovenija kraj epidemije proglasila prije pet dana, Hrvatska to sigurno neće učiniti još neko vrijeme, rekao je Beroš.

- Još sigurno nećemo. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni - kratko je izjavio Beroš za hrvatski portal 24sata.

SLOVENIJA

U Sloveniji, koja je prva proglasila kraj epidemija, broj zaraženih korona virusom je porastao na 1.449. Broj preminulih od virusa Covid-19 je 99 osoba, a ukupno je do sada testirano 58.978 ljudi.

Na snagu je stupila nova vladina uredba kojom se vrše izmjene i dopune mjera na graničnim prelazima prilikom ulaska u Sloveniju.

Otvaraju se dodatne kontrolne tačke na putnim vezama, a prelazak granice na određenim kontrolnim tačkama biće dozvoljen samo dnevnim radnicima i drugim osobama na osnovu potvrde koja opravdava potrebu prelaska državne granice.

SJEVERNA MAKEDONIJA

U posljednja 24 časa u Sjevernoj Makedoniji su evidentirane 33 novoinficirane osobe korona virusom i jedan smrtni slučaj.

Nvozaraženi su reigistrovani među 332 testiranih, a ukupan broj oboljelih od početka epidemije u toj zemlji je 1.572.

Iz Ministarstva zdravlja je najavljeno analiziranje epidemiološke situacije s obzirom na to da je broj novozaraženih posljednjih dana povećan.

ALBANIJA

Prema informacijama Ministarstva zdravlja Albanije u toj zemlji je registrovano 10 novooboljelih od korona virusa, što je ukupni broj od početka pandemije povećalo na 842 osobe.

Oporavljeno je 605 pacijenata, a iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane da se pridržavaju zaštitnih mjera.

Premijer Edi Rama izjavio je ranije da je Albanija u poređenju sa regionalnim zemljama zabeležila najmanji broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Šaranović - Uradiću sve da vratim integritet policijskoj uniformi

Petak, 26.04.2024 | 12:03

Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore danas su poslanička pitanja ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću. Kaže da će sve učiniti da vrati integritet policijskoj struci i uniformi.

Rakčević: Gradnja kolektora u Botunu počinje u SEPTEMBRU

Petak, 26.04.2024 | 11:15

Gradnja kolektora u Botunu je izvjesna i počeće u septembru, a sva neslaganja mještana i predstavnika Opštine Zeta trebalo bi do tada da budu riješena, kazao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Đurašković apelovao na bivše radnike „Košute“ da OBUSTAVE blokade saobraćaja

Petak, 26.04.2024 | 10:04

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sastao se danas sa bivšim radnicima fabrike „Košuta“ kako bi razmotrili aktuelnu situaciju i moguće korake za rješavanje problema.

Nikšićaninu 30 dana zatvora zbog vožnje pod dejstvom narkotika

Petak, 26.04.2024 | 09:55

Sud za prekršaje u Budvi izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 30 dana Nikšićaninu R.V. (33) zbog upravljanja vozilom pod dejstvom narkotika.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika.

ANKETA: Da li treba POVEĆATI KAZNE za NEPROPISNO parkiranje u Podgorici?

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:29

Glasajte u našoj novoj anketi.

Nikolić: Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Ministarstvo finansija: Čistoća mora da SMANJI PLATE 10 odsto

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:15

Preduzeću Čistoća stiglo je mišljenje Ministarstva finansija o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, za društva koja posluju sa gubitkom, u kojem se ukazuje da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

SNIMAK Jelene Đoković OBORIO INTERNET: Novakova supruga PODIGLA FANOVE NA NOGE (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 12:30

Pogledajte video!

Pročitajte zašto je plivanje jedna od najboljih vježbi koju možete odabrati

Petak, 26.04.2024 | 12:14

Dok većina ljudi cijeni zdravstvene prednosti koje dolaze od trčanja, vožnje bicikla ili dizanja tegova, mnogo manje njih razumije prednosti koje proizlaze iz plivanja, a koje uključuju toniranje i jačanje mišića, smanjenje upale i jačanje srca, pluća i mentalnog zdravlja.

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!

Konačno je kraj retrogradnog Merkura, evo kako će to uticati na vaš znak

Petak, 26.04.2024 | 11:55

Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 26. april 2024. dan kada će se dosta stvari promijeniti. Planeta nastavlja svoj direktan hod, što znači da će znakovi morati da sumiraju dosadašnje lekcije. Iako će biti bolnih trenutaka, znaćete kako da počnete iznova. Važne odluke više neće morati da se odlažu, a greške iz prošlosti sada će dostići novu fazu.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Ove tri GREŠKE U IZBORU ODJEĆE o vama govore i više nego što mislite

Petak, 26.04.2024 | 11:40

Stilisti upozoravaju na tri greške koje žene često prave kada je u pitanju izbor garderobe, a koje nehotice naglašavaju stomak. Ove greške mogu dodati kilograme tamo gdje ih zapravo nema.

Konatar: Rezolucija o Palestini mora biti na dnevnom redu Skupštine Crne Gore

Petak, 26.04.2024 | 11:39

Predsjednik poslaničkog kluba URA Miloš Konatar sastao se u Skupštini Crne Gore sa članovima Pokreta solidarnosti sa Palestinom, koji su predstavili svoje dosadašnje aktivnosti sa primarnim akcentom na peticiju o usvajanju Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

Rakčević: Gradnja kolektora u Botunu počinje u SEPTEMBRU

Petak, 26.04.2024 | 11:15

Gradnja kolektora u Botunu je izvjesna i počeće u septembru, a sva neslaganja mještana i predstavnika Opštine Zeta trebalo bi do tada da budu riješena, kazao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Poslije sunca ponovo promjena - Evo kakvo nas vrijeme očekuje za PRAZNIKE

Petak, 26.04.2024 | 10:49

Po aktuelnim prognozama, posebno će topao biti početak ljeta, jun i jul, nešto manje avgust.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.