Subota, 15.08.2020 | 17:12
IZVOR: mondo.rs/ddl.rs

PRAVA LJUBAV: Ove TRI stvari su najvažnije za DUGU i SREĆNU VEZU!

U čemu je tajna, odnosno kako izgraditi vezu koja ima potencijal da potraje? Psiholozi i eksperti za veze se neprestano trude da nađu odgovor na to i na druga pitanja koja se tiču ljubavnih veza.




Foto: Ilustracija, unsplash.com

Iako ne postoji nikakvo "pravilo" kada je riječ o vezama, stručnjaci su za sada uspjeli da izdvoje nekoliko znakova koji pokazuju da veza ima potencijal da potraje.

Pažnja

Dr Džon Gotman je dobro poznat u oblasti stabilnosti braka i poznat je po ideji potrebe za pažnjom.

U svom nedavnom tekstu Masters of Love, Emili Smit objašnjava koliku ulogu u modernim vezama ima ta premisa - ideja o potrebi za pažnjom.

Ona ističe da partner može da odbije ili ohrabri partnera svojim ponašanjem. Na primjer, ako žena kaže mužu da joj je nešto interesantno ili važno, on može da reaguje nezainteresovano, nonšalantno i tako je praktično odbije. Ovaj tip ponašanja je loš za vezu jer pokazuje manjak podrške i pažnje.

Ohrabrivanje, sa druge strane, znači da partner prihvata ono što, u ovom primeru, ženu zanima i da to postaje njihovo zajedničko interesovanje.

Svađa

Suprotno uvreženom mišljenju, čak ni u "dobroj" vezi ne cvjetaju ruže sve vrijeme. Zapravo, ako je vjerovati nedavno sprovedenom istraživanju, parovi koji se svađaju, ali su u stanju da riješe konflikt, imaju veće šanse da veza potraje, nego parovi koji se nikad ne svađaju.

Možda to zvuči besmisleno, ali evo objašnjenja. Parovi koji se nikad ne svađaju, ono što ih nervira zadržavaju u sebi, što dovodi do nagomilavanja negativnih emocija i na kraju, eksplozivnijih svađa kada jednom do nji dođe.

Zdrava doza rasprave omogućava otvorenu komunikaciju između partnera, bez obzira da li je riječ o tome kako se pravilno prži jaje ili je riječ o dogovoru za sastanak.

Ključni faktor u zdravoj vezi koja ima potencijal da potraje je česta i produktivna komunikacija, sudeći po Gotmanu. I istraživanja pokazuju da svađe nisu ono što "presudi" vezi, već način na koji se par pomiri poslije svađe.

Ignorisanje svađe je jedan od najgorih načina da se nosite sa nesuglasicama kojima je očito potrebno više pažnje. Otvoren razgovor o problemu je ono što par „gura“ napred, jača vezu i stvara veći osjećaj intimnosti.

Ljubaznost

Nijedna duga, srećna veza nije moguća bez ljubaznosti - obostrane. Ljubaznost povećava osjećaj ljubavi u vezi, čini da se partneri osjećaju prihvaćeno, ušuškano, znaju da ih druga strana cijeni i razumije. Takođe, to vodi do stabilnosti u vezi i većem osjećaju zadovoljstva.

Naravno, ljubaznost ne podrazumijeva da partneru ne kažete šta vas nervira ili vam smeta, već da budete pažljivi kada svoje (ne)raspoloženje ispoljavate na partneru.

Kao aktivni partneri u vezi, morate da budete svjesni osjećanja onog drugog i da se trudite da ne pređete granice koje bi mogle da naškode vezi. Možda se vama na neki način i podrazumijeva ta ljubaznost u vezi, ali imajte da umu da su djela kojima pokazujemo ljubaznost najvažnija.

Na kraju, znajte da ne postoji tajna koja garantuje dugu i srećnu vezu. Uspjeh dolazi iz zajedničkih napora i obostranog interesovanja za vezu, zajedno sa otvorenom komunikacijom i željom da pokušate stvari da sagledate iz partnerovog ugla - i on iz vašeg, naravno.

Dakle, da, važno je da budete ljubazni, da posvećujete pažnju jedno drugom, ali i da zapamtite da nisu nužno sve rasprave loše i da, naposlijetku, način na koji komuniciramo sa partnerom jača vezu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - "To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bakingemska palata o ZDRASTVENOM STANJU Kralja Čarlsa - "VRAĆA se dužnostima"

Petak, 26.04.2024 | 20:07

Kralj Čarls će sljedeće nedjelje nastaviti sa javnim angažmanima nakon što je postigao ohrabrujući napredak u liječenju raka, saopštila je Bakingemska palata. Za kralja to još neće biti potpuni povratak zvaničnim angažmanima, ali palata šalje pozitivne signale, piše BBC.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ve kompanije. 

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simptomatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jovanović: Presuda Krstovićima POBJEDA PRAVDE i OPOMENA političkim akterima

Petak, 26.04.2024 | 19:28

Oslobađajuća presuda Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini, koji su bili optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina, je definitivno pobjeda pravde, kazao je njihov advokat Stefan Jovanović.

Maj za ova dva znaka ZODIJAKA donosi FILMSKU LJUBAVNU PRIČU

Petak, 26.04.2024 | 19:21

Čeka ih romantičan maj, pun preokreta na ljubavnom polju.

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom