Subota, 04.12.2021 | 14:37
IZVOR: vijesti.me

Udruženje ugostitelja PG: Nemamo pravo da IDENTIFIKUJEMO gosta, a on OBAVEZU da pokaže dokument

Sladaković tvrdi da su ove mjere neustavne, te da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti. Navodi da, prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks. Traže hitan sastanak sa nadležnim ministarstvima.
Foto: Ilustracija, pixabay

NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice" poručilo je da poslovođa i odgovorno lice u ugostiteljskom objektu nema pravo da bilo koga identifikuje, a gosti nemaju obavezu da identifikacioni dokument pokazuju, što je propisano aktuelnim mjerama za suzbijanje koronavirusa koje je donijela Vlada Crne Gore.

U saopštenju Udruženja, koje potpisuje Momo Sladaković, navodi se da je važećim mjerama već duži vremenski period propisana obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da odrede lice odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera u objektu, a da nepoštovanje ove obaveze sa sobom povlači prekršajnu odnosno krivičnu odgovornost kako pravnog lica koje obavlja ugostiteljsku djelatnost, tako i odgovornog lica koje sprovođenje ove kontrole obavlja “na terenu”.

Sladaković postavlja pitanje iz koje zakonske odredbe nadležno Ministarstvo crpi osnov za propisivanje ove obaveze u ovom podzakonskom aktu.

"Koji pravni akt, daje pravo fizičkom licu da legitimiše drugo fizičko lice, zahtijeva od njega bilo koju vrstu ličnog dokumenta ili potvrde sa jedne strane, a sa druge strane propisuje obavezu tog drugog fizičkog lica da ova dokumenta prezentira? Identitet nekog lica može da utvrđuje komunalni policajac (član 9 Zakona o komunalnoj policiji), policijski službenici (član 23 Zakona o unutrašnjim poslovima), inspektori (član 21 Zakona o inspekcijskom nadzoru). Poslovođa u ugostiteljskom objektu nije niti jedno od ovih lica. Samim tim isti nema pravo da bilo koga identifikuje", kazao je Sladaković.

Ističe da ovo dovodi do situacije da gosti mogu da prezentuju tuđu potvrdu, što poslovođa nema pravo da provjerava.

"Na ovaj način je time sav teret poštovanja mjera od strane stanovništva u ugostiteljskim objektima prenesen je na ugostitelje, što je prije svega nezakonito, pa samim tim i neustavno."

Neustavnost, tvrdi Sladaković, proizilazi i iz činjenice da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti ovim mjerama nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti.

"Na ovaj način isti su diskriminisani u odnosu na sva ostala zaposlena lica i njihovo ljudsko pravo da odaberu da li će se vakcinisati povlači sa sobom uskraćivanje prava na rad, zagarantovanog Ustavom Crne Gore. Prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu covid mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks sam po sebi. Takav je slučaj i kod većine zaposlenih u javnoj upravi", navodi Sladaković u saopštenju.

Postavlja pitanje kako neko ko ne poštuje mjere može da ih kontroliše, te kažnjava drugo lice zbog nepoštovanja istih.

Mišljenje Udruženja ugostitelja Podgorice je, navodi Sladaković, da mjere Ministarstva zdravlja moraju obavezivati i zaposlene u drugim granama privrede, a posebno u javnoj upravi, a da se iste, ukoliko je to neprimjenljivo, moraju ukinuti.

U Udruženju su stava da mjere kojima se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata u kojima se održavaju svadbena, rođendanska i druga veselja treba takođe ukinuti jer je ovim objektima bio dozvoljen rad kada je bilo aktivno oko 10.000 slučajeva.

"Suština primjene mjera Ministarstva zdravlja i potenciranju vakcinacije ne smije biti ograničavanje rada ugostiteljske privrede u svakoj mogućoj situaciji, već je neophodno uticati na stanovništvo da se vakciniše u što većem procentu i kontrolisati upravo poštovanje mjera od strane stanovništva. Smatramo da je upravo to obaveza i zadatak nadležnih inspekcijskih službi, pa se kovid mjerama taj zadatak i obaveza ne smije delegirati zaposlenima u ugostiteljstvu", navodi Sladaković.

Poručuje da ukoliko lica ne poštuju kovid mjere koje se odnose na posjedovanje kovid potvrde inspektori moraju imati obavezu da im izriču prekršajne naloge ili pokreću druge postupke, "a ne ugostiteljima kojima su u toj situaciji ruke apsolutno vezane".

Smatraju i da je zabrana proslava novogodišnjih i božićnih praznika na trgovima, ukoliko se poštuje socijalna distanca i nosi maska, neosnovana, jer su one na otvorenom.

Udruženje stoga traži hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socialnog staranja, Ministarstva ekonomije, kao Uprave za inspekcijske poslove.

"Ukoliko do tog sastanka ne dođe u najkraćem mogućem roku, ili taj sastanak ne urodi plodom, obavještavamo javnost i sve nadležne, naprijed pomenute, organe da ćemo pozvati svoje članstvo da postupaju po slovu Zakona, a da se ogluše o nezakonita i neustavna podzakonska akta, koja pogađaju isključivo ugostiteljsku i turističku privredu", zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PKCG - Crna Gora ima ogroman potencijal za privlačenje uspješnih kompanija i investitora

Subota, 21.05.2022 | 10:16

Privrednu komoru posjetili su ambasador Luksemburga u Crnoj Gori, Filip Donkel i predstavnici renomirane luksemburške kompanije Artec3D koji su se sastali sa potpredsjednikom PKCG Pavlom D. Radovanovićem.

Šehović - Što prije SMANJITI visoke cijene hljeba, gorivo sniziti za 10 odsto

Petak, 20.05.2022 | 11:57

Lider Socijaldemokrata ( SD) Damir Šehović kazao je da očekuje da svi poslanici daju podršku Prijedlogu izmjenu i dopuna Zakona o PDV-A koji jee je Poslanički klub te partije predao u skupštinsku proceduru, a čija je suština oporezivanje hljeba sa nultom poreskom stopom.

Spajić: Suficit u martu 32 MILIONA EURA, dokaz da je "Evropa Sad" napravila tvrđavu od crnogorskih finansija

Četvrtak, 19.05.2022 | 21:41

Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, na svom Tviter nalogu je poručio da je program Evropa Sad više nego uspješan Za Crnu Goru. 

U Budvi krajem maja prvi Simpozijum energetike u Crnoj Gori – EPCG NET 2022.

Četvrtak, 19.05.2022 | 13:38

Elektroprivreda Crne Gore i Savez energetičara organizuju prvi simpozijum energetike u Crnoj Gori na temu „Novi energetski trendovi“, saopšteno je iz EPCG.

Canović - Akcize na proizvode od plastike ugroziće domaće proizvođače

Četvrtak, 19.05.2022 | 09:18

Poslanici Socijaldemokrata su juče predali u skupštinsku proceduru dopunu zakona o akcizama, kojom se predlaže da se kao izuzetak od plaćanja akciza na proizvode od plastike definišu oni koji se koriste u proizvodnji, odnosno kao ambalaža u industriji hrane i pića, ističe član Predsjedništva SD-a Nihad Canović.

Iskoristite sve BLAGODETI moske soli: Poboljšava cirkulaciju i obezbjeđuje hranljive MATERIJE koži

Nedjelja, 22.05.2022 | 09:33

Da li ste ikada primjetili da vam koža postaje mnogo bolja nakon nekog vremena provedenog na moru? Iako vam more nije trenutno blizu, možete koristiti benefite morske soli i kod kuće.

Bivša o Džoniju Depu: Često je bio van KONTROLE

Nedjelja, 22.05.2022 | 09:15

Glumica Elen Barkin, bivša djevojka Džonija Depa, svjedočila je na sudu otkriviši "drugu stranu" slavnog glumca te je tvrdila da je tokom njihove veze bio prilično ljubomoran i kontrolisao je.

Zatvorenici se žale da ne mogu RADNO da se angažuju: Iz UIKS-a poručili da to predstavlja visok bezbjednosni rizik

Nedjelja, 22.05.2022 | 08:40

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pojasnili su da trenutno nije moguće dodatno radno angažovanje zatvorenika C odjeljenja u kojem su smješteni zatvorenici visokog bezbjednosnog rizika.

Budućnost VEČERAS na sve ili ništa: Igraćemo do poslednjeh daha

Nedjelja, 22.05.2022 | 08:20

Po peti put ove sezone košarkaši podgoričke Budućnosti idu na megdan najuspješnijem klubu ABA lige, Partizanu.

FOTO: U Baru nezaboravni koncert muzičkog čarobnjaka Dina Merlina i jedinstvene SENIDAH

Subota, 21.05.2022 | 21:25

Opština Bar orgnizovala za Dan nezavisnosti koncert Dina Merlina i Senidah.

Marija Vuković dominatna u Kalamati, preskočila 195 centimetara

Subota, 21.05.2022 | 19:21

Marija Vuković je u sve boljoj formi – crnogorska atletičarka pobijedila je danas na mitingu u grčkoj Kalamati.

Budvanska URA OBILJEŽILA Dan nezavisnosti: Želimo drugačiju, modernu, pomirenu, avangardnu Budvu koja će bit primjer cijeloj CG

Subota, 21.05.2022 | 18:56

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA sa svojim ćlanicama i članovima, kao čestitku građanima Budve i Crne Gore povodom proslave 21.maja - Dana nezavisnosti Crne Gore, organizivao akciju pod nazivom ''URA BUDVA za sve građanke i građane Crne Gore.

Ljekovi protiv bolova imaju novu PRIMJENU - liječe karcinom, astmu i bolesti srca?

Subota, 21.05.2022 | 18:19

Nesteroidni antiinflamatorni ljekovi (NSAID) kao što su ibuprofen i aspirin se široko koriste za liječenje bolova i upale. Ali čak i pri sličnim dozama, različiti NSAIL mogu imati neočekivane i neobjašnjive efekte na mnoge bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Krivokapić: Crna Gora dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje

Subota, 21.05.2022 | 18:04

Crna Gora je dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje. Moramo omogućiti prijestonici da bude dobar domaćin svih visokih gostiju, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić u toku današnje posjete Prijestonici.

Abazović i Đurović u radnoj posjeti Kotoru: Obaveza Vlade je da budu na usluzi Luci

Subota, 21.05.2022 | 17:35

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović boravili su u radnoj posjeti Kotoru.