Subota, 04.12.2021 | 14:37
IZVOR: vijesti.me

Udruženje ugostitelja PG: Nemamo pravo da IDENTIFIKUJEMO gosta, a on OBAVEZU da pokaže dokument

Sladaković tvrdi da su ove mjere neustavne, te da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti. Navodi da, prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks. Traže hitan sastanak sa nadležnim ministarstvima.




Foto: Ilustracija, pixabay

NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice" poručilo je da poslovođa i odgovorno lice u ugostiteljskom objektu nema pravo da bilo koga identifikuje, a gosti nemaju obavezu da identifikacioni dokument pokazuju, što je propisano aktuelnim mjerama za suzbijanje koronavirusa koje je donijela Vlada Crne Gore.

U saopštenju Udruženja, koje potpisuje Momo Sladaković, navodi se da je važećim mjerama već duži vremenski period propisana obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da odrede lice odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera u objektu, a da nepoštovanje ove obaveze sa sobom povlači prekršajnu odnosno krivičnu odgovornost kako pravnog lica koje obavlja ugostiteljsku djelatnost, tako i odgovornog lica koje sprovođenje ove kontrole obavlja “na terenu”.

Sladaković postavlja pitanje iz koje zakonske odredbe nadležno Ministarstvo crpi osnov za propisivanje ove obaveze u ovom podzakonskom aktu.

"Koji pravni akt, daje pravo fizičkom licu da legitimiše drugo fizičko lice, zahtijeva od njega bilo koju vrstu ličnog dokumenta ili potvrde sa jedne strane, a sa druge strane propisuje obavezu tog drugog fizičkog lica da ova dokumenta prezentira? Identitet nekog lica može da utvrđuje komunalni policajac (član 9 Zakona o komunalnoj policiji), policijski službenici (član 23 Zakona o unutrašnjim poslovima), inspektori (član 21 Zakona o inspekcijskom nadzoru). Poslovođa u ugostiteljskom objektu nije niti jedno od ovih lica. Samim tim isti nema pravo da bilo koga identifikuje", kazao je Sladaković.

Ističe da ovo dovodi do situacije da gosti mogu da prezentuju tuđu potvrdu, što poslovođa nema pravo da provjerava.

"Na ovaj način je time sav teret poštovanja mjera od strane stanovništva u ugostiteljskim objektima prenesen je na ugostitelje, što je prije svega nezakonito, pa samim tim i neustavno."

Neustavnost, tvrdi Sladaković, proizilazi i iz činjenice da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti ovim mjerama nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti.

"Na ovaj način isti su diskriminisani u odnosu na sva ostala zaposlena lica i njihovo ljudsko pravo da odaberu da li će se vakcinisati povlači sa sobom uskraćivanje prava na rad, zagarantovanog Ustavom Crne Gore. Prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu covid mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks sam po sebi. Takav je slučaj i kod većine zaposlenih u javnoj upravi", navodi Sladaković u saopštenju.

Postavlja pitanje kako neko ko ne poštuje mjere može da ih kontroliše, te kažnjava drugo lice zbog nepoštovanja istih.

Mišljenje Udruženja ugostitelja Podgorice je, navodi Sladaković, da mjere Ministarstva zdravlja moraju obavezivati i zaposlene u drugim granama privrede, a posebno u javnoj upravi, a da se iste, ukoliko je to neprimjenljivo, moraju ukinuti.

U Udruženju su stava da mjere kojima se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata u kojima se održavaju svadbena, rođendanska i druga veselja treba takođe ukinuti jer je ovim objektima bio dozvoljen rad kada je bilo aktivno oko 10.000 slučajeva.

"Suština primjene mjera Ministarstva zdravlja i potenciranju vakcinacije ne smije biti ograničavanje rada ugostiteljske privrede u svakoj mogućoj situaciji, već je neophodno uticati na stanovništvo da se vakciniše u što većem procentu i kontrolisati upravo poštovanje mjera od strane stanovništva. Smatramo da je upravo to obaveza i zadatak nadležnih inspekcijskih službi, pa se kovid mjerama taj zadatak i obaveza ne smije delegirati zaposlenima u ugostiteljstvu", navodi Sladaković.

Poručuje da ukoliko lica ne poštuju kovid mjere koje se odnose na posjedovanje kovid potvrde inspektori moraju imati obavezu da im izriču prekršajne naloge ili pokreću druge postupke, "a ne ugostiteljima kojima su u toj situaciji ruke apsolutno vezane".

Smatraju i da je zabrana proslava novogodišnjih i božićnih praznika na trgovima, ukoliko se poštuje socijalna distanca i nosi maska, neosnovana, jer su one na otvorenom.

Udruženje stoga traži hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socialnog staranja, Ministarstva ekonomije, kao Uprave za inspekcijske poslove.

"Ukoliko do tog sastanka ne dođe u najkraćem mogućem roku, ili taj sastanak ne urodi plodom, obavještavamo javnost i sve nadležne, naprijed pomenute, organe da ćemo pozvati svoje članstvo da postupaju po slovu Zakona, a da se ogluše o nezakonita i neustavna podzakonska akta, koja pogađaju isključivo ugostiteljsku i turističku privredu", zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.