Subota, 17.09.2022 | 09:31
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO PRIČA iz Starog Bara - Istorijski lokalitet koji se izdvaja POSEBNOM LJEPOTOM

Dok boravite na moru, ne morate uživati samo u kupanju, sunčanju ili šetnji pored mora.




Foto: Kolektiv.me

Brojni naši gradovi na primorju "kriju" posebne istorijske lokalitete, koje vrijedi posjetiti, kao što su stari gradovi.

Stari gradovi predstavljaju svjedoke prošlosti, mjesta koja možemo sami obići, i osjetiti duh nekiih prošlih vremena. Upravo su takva mjesta ono što privlači veliki broj turista, koji žele na licu mjesta da se upoznaju sa istorijom jedne zemlje ili područja.

Jedan od takvih lokaliteta je i Stari Bar.

Stari Bar je izgrađen na samo nekoliko kilometara od obale, na uzvišenju Londša, u podnožju planine Rumije.

Smješten je na velikoj stijeni, i sa tri strane okružen liticama, dok se na zapadnoj nalaze bedemi.

Foto: Kolektiv.me

Grad sa dugom istorijom i tradicijom, prema istorijskim podacima, često je bio meta osvajanja mnogobrojnih vojski.

A zašto je Stari Bar izgrađen baš na ovom mjestu?

Prije svega zbog lakše odbrane i pristupa vodi za piće, koja je dopremana preko akvadukta.

Stari grad Bar, zovu i crnogorska Pompeja, i jedan je od najvećih arheoloških nalazišta u Evropi.

O bogatoj istoriji grada, na površini od oko 4,5 hektara, svjedoče ostaci preko 600 objekata, javnog, profanog i vojnog karaktera.

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Tako posjetioci mogu vidjeti ostatke čak 240 zgrada, koje su zidane od tesanog kamena, a najčešće su imale jedan ili dva sprata.

Stari Bar karakterišu i nepravilni trgovi, kao i uske krivudave ulice, pa ukoliko odlučite da posjetite ovo mjesto, najbolje je da obujete nešto udobno, i avantura može da počne.

Osim mnoštva stambenih i vojnih objekata, na ovom prostoru je bilo i crkava, čiji se ostaci i danas mogu pronaći. Među njima treba izdvojiti katedralu Svetog Đorđa, zatim crkvu Svetog Nikole (Svetog Marka) iz 13. vijeka, a takođe i crkvu Svete Veneade iz 14.i 15. vijeka, kao i crkvu Svete Katarine iz 14. vijeka.

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Dio grada koji se nalazi oko kapije, predstavlja njegov najstariji dio, i nalazi se na isturenoj stijeni, a treba istaći i to da starobarska tvrđava predstavlja jedini spomenik kulture prve kategorije u barskoj opštini.

Šetajući Starim gradom, posjetioci mogu naići na brojne info table, a skeniranjem QR koda, imaju mogućnost da preuzmu aplikaciju, i upoznaju ovaj lokalitet kroz, kako je navedeno, "proširenu stvarnost".

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Stari Bar je sjajno mjesto, ako barem na trenutak želite da osjetite duh istorije, i način života ljudi, koju su tu stvarali vjekovima unazad, a ostaci objekata su tu kao svjedok jednog vremena, koji datiraju iz perioda 8-6. vijeka prije nove ere.

Foto: Kolektiv.me

Takođe, jedinstven položaj Starog Bara, pruža priliku turistima da sa zidina bedema uživaju u panorami koja se pruža na barsku luku, novi dio grada, kao i na planinu Rumiju.

Prizor kao sa razglednice!

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Oni koji su živjeli u Starom Baru, najčešće su se bavili uzgajanjem maslina, zanatstvom i trgovinom.

Danas, turisti koji žele da dožive Stari Bar, obavezno posjete neki od ugostiteljskih objekata u podnožju, gdje mogu isprobati različite specijalitete, a od lokalnog stanovništva kupiti domaće proizvode.

Sok i vino od nara, masline, med, različiti suveniri,… samo je dio bogate ponude ovog jedinstvenog područja.

Foto: Kolektiv.me

Da napomenemo i to da, ukoliko želite da obiđete lokalitet Starog Bara (gdje se nalaze ostaci istoimenog grada), za to je potrebno platiti ulaz u iznosu od tri eura.

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

Foto: Kolektiv.me

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija;

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
xyz
22.09.2022 10:28

Odlično napisano, bravo. Dajte još ovakvih reportaža.

2 0
Barski
30.09.2022 10:21

Nema Bara do Cara .

0 0

Nadal: Neću da igram na Rolan Garosu, ako…

Petak, 26.04.2024 | 09:40

Španski teniser Rafael Nadal će odluku o nastupu na Rolan Garosu doneti poslije Mastersa u Rimu.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.