Utorak, 29.11.2022 | 09:50
IZVOR: ona.rs

Slušajte svoje tijelo - Odmor i pauza od treninga su vrlo POŽELJNI ZBOG OVOGA

Ne gledajte na odmor kao na gubljenje dragocjenog vremena, već kao na dobru stvar koju možete učiniti za svoje tijelo. 




Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Svakodnevno treniranje i disciplina će vas neminovno dovesti do željenog cilja, ali sjetite se da trening i zdrava ishrana služe za mnogo dugoročniji cilj, a to je očuvanje zdravlje i blagostanje organizma. Zato treba uzeti u obzir i dane odmora kao korisne i neophodne, a ne da ih posmatramo kao gubljenje vremena. 

Odmaranje ne znači apsolutno izuzeće od fizičkih aktivnosti. Odmor se zasniva na tome da slušate svoje tijelo i reagujete u skladu sa njegovim potrebama. Tokom redovnih dana odmora, pokušajte da se fokusirate na aktivan oporavak: odmarajte se od redovnog treninga, ali i dalje ostanite aktivni tokom dana.

Istraživanja pokazuju da, kada se bavite bilo kojom vrstom intenzivne vježbe, mišići koji rade počinju da se razgrađuju, uzrokujući mikropukotine u mišićnim vlaknima. Dajući svom tijelu pauzu sa aktivnim danom oporavka, takozvane mikrosuze počinju da se obnavljaju, a osjećaj bola će se smanjiti. Dodatno opterećenje koje tijelo podnosi tokom vježbanja stvara sitne mikrosuze u mišićima i one su neophodne za rast mišića. Ali ako vaše tijelo ne dobije pauzu koja mu je potrebna, mikrosuze neće imati priliku da zacijele, što može dovesti do preforsiranosti i može povećati vjerovatnoću povrede, piše personalni trener Angeliki Mavraca za "News.fiu.edu".

Evo kako bi, prema njoj, odmor i pauza od intenzivnog treniranja trebalo da izgledaju.

Naspavajte se

Dobre navike u vezi sa rutinom spavanja neophodne su za oporavak. Pokušajte da ostanete odmorni i da spavate od sedam do osam sati svakog dana.

Istegnite se

Iskoristite dane odmora da se istegnete i izazovite sebe dinamičkim istezanjem. Zapamtite da istezanje takođe može imati pozitivan efekat i u danima aktivnog treninga.

Šetajte

Iskoristite dan odmora da se napunite dobrom energijom. Prošetajte se, možda sa prijateljima ili psom ili sami. Šetnja će vam pomoći da ostanete na vrhu svog aktivnog oporavka - a takođe vam može pomoći da ublažite mentalni stres.

Probajte nešto novo

Isprobajte nove aktivnosti van redovnih treninga kao što su joga ili pilates. Dane odmora možete iskoristiti i za nova iskustva sa prijateljima. Planinarenje, vožnja bicikla ili čak ples samo su neki od  načina kojim možete pustiti svoje tijelo da se odmori dok se aktivno oporavlja i zabavlja.

Zakažite masažu

Svakako ćete se fizički opustiti, a kroz cijelio proces ćete se osloboditi i mentalnog stresa i onog nakupljenog u tijelu.

Slušajte svoje tijelo

Odmor je neophodan, bilo da stremite ka nekom konktetnom fitnes cilju, bilo da to radite samo zbog održavanja zdravlja. Osjećaćete se bolje fizički i mentalno, a to može poboljšati vaš ukupni učinak treninga. Odmaranje je ključno da biste ostali dosljedni i uživali u vježbanju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

BAR: Donijeta Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone 2024.

Četvrtak, 06.06.2024 | 13:28

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević donio je Odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone 2024. godine. Cilj ove odluke je, kako je saopšteno, unapređenje turističkog ambijenta i stvaranje povoljnih uslova za razvoj turizma.

BENEFITI ispijanja kafe - UMANJUJE rizik od OVIH BOLESTI

Četvrtak, 06.06.2024 | 13:26

Naučnici objašnjavaju da kafa, osim kofeina, ima mnoge biološki aktivne sastojke, poput protuupalnih materija. 

Crna Gora u evropskom VRHU po BROJU ZATVORENIKA

Četvrtak, 06.06.2024 | 13:11

Prema godišnjem izvještaju Savjeta Evrope o zatvorskoj populaciji, konstatovano je da se Crna Gora nalazi u evropskom vrhu po broju pritvorenika.

MANS: Milović da objavi RJEŠENJE o formiranju radne grupe o izmjenama zakona o državnom tužilaštvu

Četvrtak, 06.06.2024 | 13:07

Iz NVO MANS su pozvali ministra pravde Andreja Milovća da objavi rješenje o formiranju radne grupe o izmjenama zakona o državnom tužilaštvu.

Crna Gora - Jedna četvrtina vozi BEZ POLOŽENOG VOZAČKOG ISPITA

Četvrtak, 06.06.2024 | 12:50

Istraživanje koje je NVO „Alfa centar“ iz Nikšića sprovela o navikama i iskustvima romsko-egipćanske (RE) populacije prilikom vožnje, pokazalo je da je znatno veći broj muškaraca koji ima položen vozački ispit u odnosu na žene, kao i da jedna četvrtina ispitanika/ca koji voze uopšte nemaju položen vozački ispit.

Iz Poreske uprave najavljeno: Od sjutra POJAČANE KONTROLE poreske inspekcije

Četvrtak, 06.06.2024 | 12:49

Poreski inspektori  sjutra kreću sa pojačanim praćenjem regularnosti poslovanja poreskih obveznika, sa posebnim akcentom na ugostiteljsku i turističku djelatnosti, saopšteno je iz Poreske uprave.

Da li ste dovoljno hrabri da PROBATE? NEOBIČNA kombinacija kafe i mladog luka zaludjela svijet (VIDEO)

Četvrtak, 06.06.2024 | 12:41

Korisnici Tiktoka priklonili su se novom bizarnom trendu dodavanja neobičnog sastojka u omiljeni napitak, pa je tako „late sa mladim lukom“ brzinom svjetlosti postao viralan, ali i zazvao oprečna mišljenja.

ASTRO prognoza: Žene rođene u ovim znakovima, iduće godine bi mogle izgovoriti sudbonosno "DA"

Četvrtak, 06.06.2024 | 12:33

Žene rođene u ova tri horoskopska znaka u idućoj bi godini mogle reći sudbonosno "da"...

U OVOJ ZEMLJI se godišnje pojede čak 85,4 kilograma MESA

Četvrtak, 06.06.2024 | 12:32

Stanovnici Luksemburga jedu baš mnogo mesa.

DANAS je MAGIČAN DATUM - Vjeruje se 6.6. ANĐEOSKI BROJ, a posebnu sreću donosi njima

Četvrtak, 06.06.2024 | 12:14

Anđeoski brojevi su jedan od najvažnijih djelova numerologije, a prepoznaćemo ih jer dolaze u nizu.