Petak, 02.06.2023 | 16:18
IZVOR: PR centar

Vlaović: Više novca u kulturi, znači i više novca za INSTITUCIJE i konkurse

Veća izdvajanja sredstava za  kulturu znači više novca za institucije i konkurse, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović i dodala da su ovogodišnjim Konkursom sa kulturno - umjetničko staralaštvo podržali 244 projekata sa više od 900 hiljada eura, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 




Foto: PR Centar

Vlaović je, na potpisivanju ugovora sa dobitnicima Konkursa, kazala da je Ministarstvo u prethodnoj godini uradilo mnogo.

“Nakon povećanja budzeta od 6 miliona, uslijedilo je Granski kolektivni ugovor, kojim smo svim zaposlenima u kulturi povećali platu do 25 odsto u ukupnom iznosu. Više novca u kulturi, znači i više novca za institucije i konkurse”, kazala je Vlaović. 

Prema njenim riječima, u odnosu na prošlu godinu, kada su podržali 155 projekta sa 613 hiljada, ove godine imaju uvećanje za oko 300 hiljada eura. 

Foto: PR Centar

“Ja se nadam da ćemo nastaviti ovaj trend rasta”, istakla je Vlaović. 

Ona je navela da su do sada finalizovani Konkurs u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, zatim Konkurs podrške međunarodnim festivalima i manifestacijma i Konkurs podrške razvoja kulture na sjeveru Crne Gore i nova konkursna linija podrške festivalima. 

“U narednom periodu biće raspisani konkursni za kreativne industrije i nova konkursna linija koju smo uveli za djecu i mlade”, najavila je Vlaović.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Milena Durutović, čestitala je dobitnicima i na, kako je rekla, borbi koje uporno vode na kulturnoj sceni. 

“244 projekata obećava da ćemo se uspješno boriti za pozicije kulture u društvu sa željom da se ovaj broj uveća. Posebno sam zahvalna timu Ministarstva koji je učestvovao u ovom procesu u vremenima kada svi od nas traže ogroman entuzijazam”, kazala je Durutović. 

Dodala je i da je ponosna na sve članove eksternih komisija, sa kojima su definisani putevi daljeg unapređenja samog konkursa. 

“Tako da već u novembru možete očekivati nove uslove koje će dati veće prilike kulturnoj-umjetničkoj sceni”, poručila je Mijović Durutović. 

Predsjednik Komisije za kulturno umjetničko stvaralštvo u oblasti festivala i manifestacija i u Komisiji koja se tiče crnogorskog predstavljanja na međunarodnim festivalima, Edin Jašarović, rekao je da su se prilikom odabira projekta rukovodili načelima pravednosti. 

“Najbitnije je da smo ove godine imali veliki broj prijava, za oko 40 odsto više prijava u odnosu na raspoloživa sredstva, zato smo se u raspodjeli prevashodno rukovodili načelima kontinuiteta i ostvarenih aktera koji godinama unazad daju podršku razvoja specifičnosti izraza" , kazao je . 

On je poručio da će pokušati da unaprijede konkurs i pohvalio Ministarstvo " zato što konkursu daje legitimitet kao ključnoj tački u ekonomskoj raspodjeli sredstava, dijeleći tako odgovornost sa akterima kulturne produkcije u Crnoj Gori".

"Digitalizacija koja treba da se sprovede olakšaće učešće akterima na konkursima, takođe, apelujem na aktere da svoje projekte, koliko je god to moguće prilagode mogućim cifrmama”, rekao je . 

Janko Ljumović predsjednik Komisije za oblast pozorišna djelatnost je rekao da su šest  projekata ocijenili kao "izuzetno kvalitetne, koji otkrivaju jedan dobar dramski pluralizam crnogorskih dramskih pisaca, imamo tekstove savremenih dramskih pisaca, jedan projekat koji ulazi u zonu nezavisnog privatnog pozorista, imao predstavu za djecu, ali i dva Centra, Kolašin i Bar, koji imaju ambiciju  da postanu važne pozorišne tačke." 

Foto: PR Centar

Nikola Latković predsjednik Komisije za likovno stvaralaštvo iskoristio je priliku da obraćanje usmjeri, kako je kazao  "svima nama, zajednici kulturnih djelatnika, koje pozivam i prozivam da djela". Smjernice za unapredjenje konkursne prakse, prema Latkoviću, nameću ulaganje u dijalog stvaralaca, koji treba "raspirivati odozdo, a sredstvima odozgo".

"Taj se dijalog ne može uspostaviti u vladinom, a još manje u nevladnom sektoru. Pravo mjesto za to je unutar rehabilitovanog, stabilo budžetiranog, kadrovski ojačanog, savremeno diversifikovanog i vidljivog granskog udrużenja sa aktivnim i glasnim ĉlanstvom" zaključio je Latković. 

Članica komisije za Književnost Ksenija Rakočević kazala je da je na konkurs za tu oblast stiglo 129 prijava, od kojih je dvadesetak bilo nevažećih.

„Komisija u sastavu Ognjen Spahić, Aleksandar Bečanović i ja je donijela odluku da podrži za finansiranje 59 prijava. Kao predsjednica komisije moram istaći da smo se vodili isključivo estetskim kriterijumima, bez ikakvih upliva i sugestija od strane Ministarstva kulture i medija, kao i da smo sve odluke donosili konsenzusom.“, istakla je Rakočević.

Kako ovo Ministarstvo, kako je dodala, svoj rad dominantno temelji na principu transparetnosti, to je bio stav i ove komisije da treba ići tim putem.

„Vodili smo se i principom multikulturalnosti na koji je naslonjena crnogorska kultura, pa smo podržali osam projekata koji dolaze od strane manje brojnih naroda. Podržali smo i projekte koji dolaze sa sjevera i juga, kao i projekte koji se tiču crnogorske istorije književnosti, teorije, romane, drame, zbirke poezije...sve ono što je svojim kvalitetom zavrijedilo da dobije podršku“, rekla je Rakočević.

Merin Smailagić predsjednik Komisije za realizaciju programa „Razvoj kulture na sjeveru“ kaže da je prjatno iznenađen brojem prijava. "Jedan od načina da se izborimo za kulturnije društvo je da posvećujemo više pažnje, truda i sredstava u projekte iz oblasti kulture. Ove godine je napravljen značajan iskorak Ministarstva uvećanjem budžeta kao i broja projekata koji su podržani. " zaključio je Smailagić.

Dramaturškinja, Teodora Kipa, koja je dobitnica sredstava iz oblasti Pozorišna produkcija. “U pitanju je drama muzičko-scenskog karaktera, koja se zove “Jetra”. Radi se o dramatizaciji romana “Zapisi iz podzemlja” od Dostojevskog”, rekla je Kipa. Istakla je do su konkursi možda sad jedini način da slobodni umjetnici  predstave publici svoju  umjetnost. 

“Ja bih voljela da ima više ovakvih konkursa, ali i nekih "apsurdnih" kako bi mogli da se drugačije predstavimo. S obzirom na to da sam ja slobodna umjetnica trebalo mi je vrijeme prvo da naučim kako se uopšte pišu projekti, jer kada ste umjetnik teško vam je da razumijete formalnu rečenicu”, pojasnila je Kipa. 

Jedan od dobitnika Konkursa, Nikola Radonjić, kazao je da su iskoristili ovaj mehanizam podrške Ministarstva kulture i medija. 

“Ne možete da razvijet stvaralačku scenu, naročiti javno, bez podrške države i resora kulture. Zato je bitno edukovati autore da u svojim elaboratima, izlaganjima, imaju na umu da Komisije danas teže ka određenoj izvrsnosti pri samom izboru”, rekao je Radonjić.  Prema njegovim riječima, ovakvi Konkursi su dobri da se izfiltrira stanje na sceni, “da vidimo gdje samo i šta radimo”.

“Ono što vidljivo jeste da sredstva koja se izdvajaju Konkursom svake godine veća”, istakao je Radonjić. 

Ministarstvu kulture i medija pristiglo je 396 prijava za sufinansiranje projekata, koje su razmatrale komisije sačinjene od istaknutih stvaralaca i stručnjaka u kulturi. 

Shodno njihovom predlogu ove godine ćemo sufinasirati 244 projekta u ukupnom iznosu od 925.613 eura i to u oblastima: prevođenja i časopisa, muzičko- scenske djelatnosti, zajedničkog učešća na međunarodnim festivalima i manifestacijama, likovne umjetnosti,  pozorišne djelatnosti, književnosti  i izdavaštva, razvoja kulture na sjeveru i oblasti manifestacija i festivala.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MKM: Izražavamo ZABRINUTOST nastupom Desingerice, organizatori da vode računa o kulturnim vrijednostima prilikom izbora izvođača

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 16:24

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore (MKM), izražava zabrinutost povodom nedavnih nastupa repera Dragomira Despića, poznatog pod umjetničkim imenom Desingerica, u Crnoj Gori.

Međunarodni festival folklora na Cetinju od 1. do 4. AVGUSTA

Subota, 20.07.2024 | 10:46

Četrnaesti Međunarodni festival folklora „CIOFF Cetinje 2024“ biće održan od prvog do četvrtog avgusta na Ljetnjoj pozornici na Cetinju, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

BOGATSTVO kulture - KUD "Ramadan Šarkić" kao čuvar tradicije i most multikulturalnosti Crne Gore

Subota, 20.07.2024 | 09:03

Među raznolikim ljepotama Crne Gore, folklorni ansambli su čuvari vremena, tradicije i kulture naše zemlje i naroda. U njihovim igrama, kultura postaje vječna, plešući u ritmu srca naroda kojeg predstavljaju.

Predstava “Jelena Savojska” 23. jula u KIC-u Budo Tomović

Petak, 19.07.2024 | 13:04

Predstava “Jelena Savojska”, koju je po tekstu Marije Sarap režirao Zoran Rakočević, biće izvedena u utorak, 23. jula, u 20 časova, u sali DODEST-a, u KIC-u “Budo Tomović”.

Cetinje - Koncert Branke Šćepanović u subotu na Ljetnjoj pozornici

Četvrtak, 18.07.2024 | 14:40

Koncert Branke Šćepanović, poznate interpretatorke crnogorske tradicionalne narodne pjesme, biće održan u subotu, 20. jula, na Ljetnjoj pozornici na Cetinju sa početkom u 20:30 sati.

Đurašković: DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner

Petak, 26.07.2024 | 08:45

Komentarišući fotografiju koju je poslanik Ivan Vuković objavio na mreži Iks sa opisom "Provedrilo iznad Podgorice", gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner za saradnju. 

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Jedna osoba PODLEGLA POVREDAMA nakon udesa između Baošića i Bijele

Petak, 26.07.2024 | 09:39

Državljanka Srbije M.N. (1965.) koja je sinoć povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistrali između Baošića i Bijele podlegla je zadobijenim povredama, javlja RTHN.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

UDES na putu Baošići – Bijela: Povrijeđene TRI OSOBE

Petak, 26.07.2024 | 07:21

U saobraćajnoj neszgodi koja se dogodila sinoć oko 22 časa, putu između Baošića i Bijele teže su povrijeđeni pješak M.N. (59) iz Srbije, motociklista D.D. (18) i njegova saputnica J.T. (19), oboje iz Herceg Novog.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

Na ovaj način IZBACITE višak vode iz organizma: Noge vam više NEĆE OTICATI tokom ljeta

Petak, 26.07.2024 | 21:39

Da li ste uveče primjetili duboke tragove od ne tako tijesnih čarapa na nogama?

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati deo obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.

NE PODNOSITE komarce? Ovo je JEDINA ZEMLJA na svijetu gdje ih nema

Petak, 26.07.2024 | 21:10

Na Islandu je jednostavno prehladno da bi komarci mogli opstati.

Da li trebate da PRESKOČITE večeru u procesu mršavljenja? Evo šta kažu istraživanja

Petak, 26.07.2024 | 20:57

Postoji stara izreka o zdravoj ishrani: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." 

Određeno zadržavanje do 72 sata državljaninu Srbije OSUMNJIČENOM za falsifikovanje isprava

Petak, 26.07.2024 | 20:38

Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sata državljaninu Republike Srbije J. U, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iznenada PREMINUO FUDBALER Srđan Damjanović

Petak, 26.07.2024 | 20:25

Srđan Damjanović, nekadašnji fudbaler Sutjeske, preminuo je juče iznenada u 44. godini života, saopšteno je iz nikšićkog kluba.

Senić: Uskoro NADVOŽNJAK na Bulevaru Save Kovačevića na Starom aerodromu

Petak, 26.07.2024 | 20:11

Vršilac dužnosti direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić, komentarisao je za Gradsku RTV situaciju u Agenciji i kritike gradonačelnice Olivere Injac na stopu realizacije projekata upućene njemu, ali i ekskluzivno najavio nove projekte.