Petak, 02.06.2023 | 16:18
IZVOR: PR centar

Vlaović: Više novca u kulturi, znači i više novca za INSTITUCIJE i konkurse

Veća izdvajanja sredstava za  kulturu znači više novca za institucije i konkurse, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović i dodala da su ovogodišnjim Konkursom sa kulturno - umjetničko staralaštvo podržali 244 projekata sa više od 900 hiljada eura, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 
Foto: PR Centar

Vlaović je, na potpisivanju ugovora sa dobitnicima Konkursa, kazala da je Ministarstvo u prethodnoj godini uradilo mnogo.

“Nakon povećanja budzeta od 6 miliona, uslijedilo je Granski kolektivni ugovor, kojim smo svim zaposlenima u kulturi povećali platu do 25 odsto u ukupnom iznosu. Više novca u kulturi, znači i više novca za institucije i konkurse”, kazala je Vlaović. 

Prema njenim riječima, u odnosu na prošlu godinu, kada su podržali 155 projekta sa 613 hiljada, ove godine imaju uvećanje za oko 300 hiljada eura. 

Foto: PR Centar

“Ja se nadam da ćemo nastaviti ovaj trend rasta”, istakla je Vlaović. 

Ona je navela da su do sada finalizovani Konkurs u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, zatim Konkurs podrške međunarodnim festivalima i manifestacijma i Konkurs podrške razvoja kulture na sjeveru Crne Gore i nova konkursna linija podrške festivalima. 

“U narednom periodu biće raspisani konkursni za kreativne industrije i nova konkursna linija koju smo uveli za djecu i mlade”, najavila je Vlaović.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Milena Durutović, čestitala je dobitnicima i na, kako je rekla, borbi koje uporno vode na kulturnoj sceni. 

“244 projekata obećava da ćemo se uspješno boriti za pozicije kulture u društvu sa željom da se ovaj broj uveća. Posebno sam zahvalna timu Ministarstva koji je učestvovao u ovom procesu u vremenima kada svi od nas traže ogroman entuzijazam”, kazala je Durutović. 

Dodala je i da je ponosna na sve članove eksternih komisija, sa kojima su definisani putevi daljeg unapređenja samog konkursa. 

“Tako da već u novembru možete očekivati nove uslove koje će dati veće prilike kulturnoj-umjetničkoj sceni”, poručila je Mijović Durutović. 

Predsjednik Komisije za kulturno umjetničko stvaralštvo u oblasti festivala i manifestacija i u Komisiji koja se tiče crnogorskog predstavljanja na međunarodnim festivalima, Edin Jašarović, rekao je da su se prilikom odabira projekta rukovodili načelima pravednosti. 

“Najbitnije je da smo ove godine imali veliki broj prijava, za oko 40 odsto više prijava u odnosu na raspoloživa sredstva, zato smo se u raspodjeli prevashodno rukovodili načelima kontinuiteta i ostvarenih aktera koji godinama unazad daju podršku razvoja specifičnosti izraza" , kazao je . 

On je poručio da će pokušati da unaprijede konkurs i pohvalio Ministarstvo " zato što konkursu daje legitimitet kao ključnoj tački u ekonomskoj raspodjeli sredstava, dijeleći tako odgovornost sa akterima kulturne produkcije u Crnoj Gori".

"Digitalizacija koja treba da se sprovede olakšaće učešće akterima na konkursima, takođe, apelujem na aktere da svoje projekte, koliko je god to moguće prilagode mogućim cifrmama”, rekao je . 

Janko Ljumović predsjednik Komisije za oblast pozorišna djelatnost je rekao da su šest  projekata ocijenili kao "izuzetno kvalitetne, koji otkrivaju jedan dobar dramski pluralizam crnogorskih dramskih pisaca, imamo tekstove savremenih dramskih pisaca, jedan projekat koji ulazi u zonu nezavisnog privatnog pozorista, imao predstavu za djecu, ali i dva Centra, Kolašin i Bar, koji imaju ambiciju  da postanu važne pozorišne tačke." 

Foto: PR Centar

Nikola Latković predsjednik Komisije za likovno stvaralaštvo iskoristio je priliku da obraćanje usmjeri, kako je kazao  "svima nama, zajednici kulturnih djelatnika, koje pozivam i prozivam da djela". Smjernice za unapredjenje konkursne prakse, prema Latkoviću, nameću ulaganje u dijalog stvaralaca, koji treba "raspirivati odozdo, a sredstvima odozgo".

"Taj se dijalog ne može uspostaviti u vladinom, a još manje u nevladnom sektoru. Pravo mjesto za to je unutar rehabilitovanog, stabilo budžetiranog, kadrovski ojačanog, savremeno diversifikovanog i vidljivog granskog udrużenja sa aktivnim i glasnim ĉlanstvom" zaključio je Latković. 

Članica komisije za Književnost Ksenija Rakočević kazala je da je na konkurs za tu oblast stiglo 129 prijava, od kojih je dvadesetak bilo nevažećih.

„Komisija u sastavu Ognjen Spahić, Aleksandar Bečanović i ja je donijela odluku da podrži za finansiranje 59 prijava. Kao predsjednica komisije moram istaći da smo se vodili isključivo estetskim kriterijumima, bez ikakvih upliva i sugestija od strane Ministarstva kulture i medija, kao i da smo sve odluke donosili konsenzusom.“, istakla je Rakočević.

Kako ovo Ministarstvo, kako je dodala, svoj rad dominantno temelji na principu transparetnosti, to je bio stav i ove komisije da treba ići tim putem.

„Vodili smo se i principom multikulturalnosti na koji je naslonjena crnogorska kultura, pa smo podržali osam projekata koji dolaze od strane manje brojnih naroda. Podržali smo i projekte koji dolaze sa sjevera i juga, kao i projekte koji se tiču crnogorske istorije književnosti, teorije, romane, drame, zbirke poezije...sve ono što je svojim kvalitetom zavrijedilo da dobije podršku“, rekla je Rakočević.

Merin Smailagić predsjednik Komisije za realizaciju programa „Razvoj kulture na sjeveru“ kaže da je prjatno iznenađen brojem prijava. "Jedan od načina da se izborimo za kulturnije društvo je da posvećujemo više pažnje, truda i sredstava u projekte iz oblasti kulture. Ove godine je napravljen značajan iskorak Ministarstva uvećanjem budžeta kao i broja projekata koji su podržani. " zaključio je Smailagić.

Dramaturškinja, Teodora Kipa, koja je dobitnica sredstava iz oblasti Pozorišna produkcija. “U pitanju je drama muzičko-scenskog karaktera, koja se zove “Jetra”. Radi se o dramatizaciji romana “Zapisi iz podzemlja” od Dostojevskog”, rekla je Kipa. Istakla je do su konkursi možda sad jedini način da slobodni umjetnici  predstave publici svoju  umjetnost. 

“Ja bih voljela da ima više ovakvih konkursa, ali i nekih "apsurdnih" kako bi mogli da se drugačije predstavimo. S obzirom na to da sam ja slobodna umjetnica trebalo mi je vrijeme prvo da naučim kako se uopšte pišu projekti, jer kada ste umjetnik teško vam je da razumijete formalnu rečenicu”, pojasnila je Kipa. 

Jedan od dobitnika Konkursa, Nikola Radonjić, kazao je da su iskoristili ovaj mehanizam podrške Ministarstva kulture i medija. 

“Ne možete da razvijet stvaralačku scenu, naročiti javno, bez podrške države i resora kulture. Zato je bitno edukovati autore da u svojim elaboratima, izlaganjima, imaju na umu da Komisije danas teže ka određenoj izvrsnosti pri samom izboru”, rekao je Radonjić.  Prema njegovim riječima, ovakvi Konkursi su dobri da se izfiltrira stanje na sceni, “da vidimo gdje samo i šta radimo”.

“Ono što vidljivo jeste da sredstva koja se izdvajaju Konkursom svake godine veća”, istakao je Radonjić. 

Ministarstvu kulture i medija pristiglo je 396 prijava za sufinansiranje projekata, koje su razmatrale komisije sačinjene od istaknutih stvaralaca i stručnjaka u kulturi. 

Shodno njihovom predlogu ove godine ćemo sufinasirati 244 projekta u ukupnom iznosu od 925.613 eura i to u oblastima: prevođenja i časopisa, muzičko- scenske djelatnosti, zajedničkog učešća na međunarodnim festivalima i manifestacijama, likovne umjetnosti,  pozorišne djelatnosti, književnosti  i izdavaštva, razvoja kulture na sjeveru i oblasti manifestacija i festivala.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Edukativna radionica Žarka Vučinića u Multimedijalnoj sali KIC-a

Četvrtak, 30.05.2024 | 10:27

Edukativnu radionicu „Učimo o šumama uz puha Đorđa i djevojčicu Taru” održaće poznati i višestruko nagrađivani crnogorski pisac za djecu Žarko Vučinić.

Vujović: Sektor kulture će aktivnije koristiti sredstva iz evropskih fondova i doprinositi ODRŽIVOM RASTU

Srijeda, 29.05.2024 | 21:28

Ministarstvo kulture i medija će raditi na aktivnijem i odgovornijem iskorišćavanju potencijala fondove Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, kako bi zajedno sa partnerima ubrzali rast i obezbijedili održivost sektora, što bi ovaj sektor postavilo korak ispred drugih.

BOGAT junski repertoar u KIC-u "Budo Tomović"

Srijeda, 29.05.2024 | 13:08

Niz žanrovski raznovrsnih koncerata, filmskih projekcija, ali i književnih večeri, izložbi i predstava priredićemo i tokom juna. KIC „Budo Tomović” iznova će biti mjesto promocije aktuelnog umjetničkog stvaralaštva, domaćih i regionalnih umjetnika, ali i ansambala, saopšteno je iz ove institucije kulture.

Predstava "Šćeri moja" u Narodnom pozorištu u Beogradu

Srijeda, 29.05.2024 | 12:06

Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Šćeri moja“, Maje Todorović u režiji Ane Vukotić biće izvedena u četvrtak 30. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu u 19:30 časova na Velikoj sceni.

Veliki planovi za RAZVOJ i UNAPREĐENJE Državnog arhiva Crne Gore

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 20:36

Ministarka kulture i medija  Tamara Vujović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković posjetili su Državni arhiv Crne Gore, čime je obilježen početak "Neđelje arhiva", manifestacije koja ima za cilj promociju arhivskog nasljeđa i podizanje svijesti o značaju Arhiva, arhivske djelatnosti i građe.

FOTO: Pogledajte - NOVI MURAL krasiće platoe kod Moskovskog mosta u Podgorici

Četvrtak, 30.05.2024 | 09:03

Prije nekoliko dana počeli su radovi na iscrtavanju novog murala na stepeništu kod Moskovskog mosta koje izvode studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, a inicijativa je potekla iz privatnog sektora, saopšteno je iz Gčavnog grada.

Napadnuti mladi vaterpoliste Budućnosti, TEŽE POVRIJEĐEN reprezentativac Crne Gore

Srijeda, 29.05.2024 | 19:22

Plivački vaterpolo klub Budućnost oglasio se saopštenjem u kojem tvrde da su juče napadnuti njihovi vaterpolisti, a da je tom prilikom ozbiljno povrijeđen jedan reprezentativac Crne Gore i osvajač srebra na Evropskom prvenstvu 2023. godine.

Selin Dion o bolesti: "IGNORISALA sam ove simptome 17 godina"

Srijeda, 29.05.2024 | 19:14

Seline  Dion progovorila je o svom zdravstvenom stanju u velikom intervjuu za Vogue povodom predstavljanja trailera za dokumentarac I Am: Celine Dion koji izlazi 25.  juna na Primeu.

Jovetićev PEČAT - Dugoočekivani TRIJUMF u Evropi

Četvrtak, 30.05.2024 | 09:26

Stevan Jovetić je legenda crnogorskog fudbala i najbolji strijelac u istoriji reprezentacije, ostavio je trag u Partizanu i Fiorentini, osvojio trofeje sa Mančester sitijem…

Ovo je trenutno NAJGLEDANIJI film na Netflixu: Fanovi su RAZOČARANI - "Baš je LOŠ"

Srijeda, 29.05.2024 | 21:41

Na Netflix je stigao "Atlas", dugoočekivani naučnofantastični triler s Dženifer Lopez u glavnoj ulozi, i brzo je postao najgledaniji film na toj platformi.

Nikšić - Uhapšen osumnjičeni za nasilje u porodici: Fizički napao maloljetno dijete i suprugu

Četvrtak, 30.05.2024 | 18:33

Nikšićka policija uhapsila je Ž.B (37) zbog sumnje da je fizički napao svoje maloljetno dijete, a potom i suprugu, nanoseći im povrede konstatovane izvještajem ljekara.

Ljubavni problemi jedne djevojčice nasmijali internet: Pao je u nesvijest kad sam mu to rekla (VIDEO)

Četvrtak, 30.05.2024 | 18:14

Ako trenutno mislite da ste u ljubavnoj zbrci iz koje ne vidite realan izlaz, morate da čujete koje probleme u ljubavi ima jedna djevojčica.

Najljepši dani u junu 2024: Zapamtite ova tri datuma, jedan je ključan za finansije

Četvrtak, 30.05.2024 | 18:04

Astrolozi su izračunali ključne datume u junu koji bi mogli biti izuzetno uspješni za nas. Preporučuje se da zapamtite ove datume ili ih zapišete kako biste znali kada biste trebali biti najaktivniji.

Vuković: Građane Budve zaštiti od terora onih koji pripadaju Mandićevoj partiji – VDT, SDT, SPO, Šaranović i direktor policije hitno da reaguju

Četvrtak, 30.05.2024 | 17:38

Potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista DPS Ivan Vuković tvrdi da je današnja sjednica Skupštine Crne Gore odložena zbog dešavanja u Budvi, jer tvrdi da je taj grad permanentno u vanrednom stanju i pozvao je Vrhovno državno tužilaštvo VDT, Specijalno državno tužilaštvo SDT, Specijalno policijsko odjeljenje SPO, ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da reaguju i građanima obezbijede sigurnost, te da zaštite ustavni poredak. Naglašava da je država dužna da zaštiti građane Budve od terora ljudi koji po svoj prilici pripadaju političkom subjektu predsjdnika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

Odluka Vlade - Obrazovaće Komisiju za praćenje suzbijanja neformalne ekonomije

Četvrtak, 30.05.2024 | 17:35

Na današnjoj sjednici Vlade donijeta je Odluka o obrazovanju Komisije za praćenje realizacije Programa za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori.

Kovačević: Prijave DPS-a najbolja potvrda da radimo u korist građana

Četvrtak, 30.05.2024 | 17:12

DPS nastavlja da pokazuje svoju političku nemoć u Nikšiću i u Crnoj Gori. Iako su njihove šaptačke divizije opstale, oni ne mogu građane da ubijede da više vjeruju njihovim riječima nego svojim očima, pa tako grad koji nikad nije bio življi u večernjim satima proglašavaju da je u mraku, saopštio je predsjednik te opštine Marko Kovačević.

Milatović: Unaprjeđenje saobraćajne infrastrukture bio bi važan podstrek valorizaciji turističkih potencijala Gusinja

Četvrtak, 30.05.2024 | 16:26

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Gusinje, na poziv predsjednika opštine Sanela Balića.

FSCG: Disciplinski postupak protiv Zete i Budve, suspendovana trojica fudbalera

Četvrtak, 30.05.2024 | 16:08

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore pokrenula je disciplinski postupak protiv Budve i Zete zbog neregularnosti utakmice posljednjeg kola baraža za popunu Druge lige protiv Zete.

Amidžićeva supruga iznenadila novom objavom: Od muškarca koji te prevario, jedino više laže..... (FOTO)

Četvrtak, 30.05.2024 | 15:49

Voditelj Ognjen Amidžić i njegova supruga Mina Naumović, dobili su 9. marta sina kom su dali ime Perun.

Nakon više decenija Piperi dobijaju asfalt; Injac: Ostajemo posvećeni interesima svih građana Podgorice

Četvrtak, 30.05.2024 | 15:33

Kako je i ranije najavljeno, a nakon što su završeni radovi na pripremi podloge, ekipe gradskog preduzeća Putevi doo danas su počeli sa radovima na asfaltiranju saobraćajnice u dijelu Drezge.