Petak, 23.06.2023 | 13:47
IZVOR: Kolektiv.me

Koncert klavirskog kvinteta “Union Music” u Velikoj sali KIC-a

Klavirski kvintet “Union Music” u sastavu: Nadežda Artamonova (violina), Marija Đuranović (violina), Mirjana Jovanović (viola), Dmitrij Prokofjev (violončelo) i Aleksej Kurbatov (klavir), nastupiće premijerno u okviru koncertnog ciklusa “Kamerna muzika” u utorak, 27. juna, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.
Foto: KIC "Budo Tomović"

Na programu su djela Gustava Malera (Klavirski kvartet u a-molu), Alekseja Kurbatova (Trio br.4 za violinu, violončelo i klavir), Nine Perović (Gudači kvartet “Gusle”) i Kurta Aterberga (Klavirski kvintet Op.31a).

Kamerni ansambl “Union Music” oformljen je maja 2022. godine u Podgorici i do sada je priredio niz zapaženih koncerata širom Crne Gore. Do sada su gostovali u Kotoru, Tivtu, Pljevljima, Beranama i Cetinju, predstavljajući crnogorskoj publici djela domaćih i svjetskih kompozitora XX i XXI vijeka.

O umjetnicima-članovima kvinteta u nastavku:

Violinistkinja Nadežda Artamonova je rođena u Kijevu. Diplomirala je na Moskovskom kozervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski” 2004. godine, u klasi profesora Sergeja Kravčenka. Pobjednica je više internacionalnih takmičenja. Nastupala je kao solista sa orkestrima Nova moskovska filharmonija, “Musica Viva”, Orkestar moskovskog konzervatorijuma, Kamerni orkestar centra “Pavel Slobodkin”, Kamerni orkestar centra “Galina Višnevskaja”, Kamerni orkestar “Taruza”, Kamerni orkestar Kijeva, Kijevska filharmonija i dr. Ostvarila je i niz solističkih nastupa u Moskvi, Kijevu, Bonu itd.

Sarađivala je sa fondacijom “Rihter” i fondacijom Borisa Čajkovskog. Bila je članica stručnog vijeća Direktorata edukativnog programa za kulturu i umjetnost u Moskvi. U saradnji sa Olgom Panomarevom i Aleksejem Kurbatovim organizovala je nekoliko edukativnih koncerata za djecu i odrasle pod nazivom “Kompozitorov rođendan”, “Ključevi klasike”, “Bajke” i “Muzička putovanja” koji su uspješno predstavljeni u Puškinovom muzeju u Moskvi.

Nadežda je takođe posvećena izvođenju savremene muzike, a bavi se i pedagoškim radom. Radila je u Centralnoj Muzičkoj školi u Moskvi, Državnom muzičko-pedagoškom institutu “Ipolitova-Ivanova”, Koledžu za muzičke i pozorišne umjetnosti “G.P. Višnevskoj”. Mnogi njeni učenici su laureati na međunarodnim takmičenjima i stipendisti raznih fondacija, te i aktivni koncertni izvođači na međunarodnoj sceni. Od 2022. godine živi i radi u Podgorici.

Violinistkinja Marija Đuranović rođena je u Podgorici. Završila je Školu za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Vladislava Bobića. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Romana Simovića. Magistarske studije završila je na istoj akademiji u klasi profesora Vujadina Krivokapića. Kao studentkinja učestvovala je na brojnim seminarima i koncertima. U toku školovanja nastupala je na festivalu BEMUS u Beogradu i sa “Young European Strings” na “Barskom ljetopisu”.

Marija je dobitnica brojnih prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao solistkinja i članica kamernih sastava. Ostvarila je veliki broj koncerata - solo, sa kamernim ansamblima i orkestrima, u Grčkoj, Rusiji, Italiji, Njemačkoj, kao i u Crnoj Gori i Srbiji. Na 5. Međunardnom festivalu “Vlasinsko proleće” učestvovala je kao član žirija i održala majstorski kurs violine i kamerne muzike.

Bila je članica kamernog orkestra “Amoroso”, sa kojim je nastupala kao solistkinja na Međunarodnom festivalu LEDAMUS u Leskovcu, kao i u nekoliko gradova Crne Gore (Cetinje, Kotor, Podgorica) i regiona (Novi Sad, Sarajevo). Dobitnica je Oktobarske nagrade grada Leskovca 1999. godine, za postignute rezultate i uspjehe, a 2000. godine predstavljala je Jugoslaviju u Aurihu (Njemačka). Od 2008. godine, stalna je članica Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Violistkinja Mirjana Jovanović rođena je u Kotoru. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru u klasi profesora Pante Veličkovića. Diplomirala je violu 2008. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi istog profesora. Tokom školovanja i studija osvajala je više nagrada i priznanja i učestvovala na brojnim majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu.

Od osnivanja Muzičkog centra 2007. godine, Mirjana je članica Crnogorskog simfonijskog orkestra sa kojim je izvela brojne koncerte i stekla veliko znanje i iskustvo. Bila je član nekoliko kamernih sastava kao sto su klavirski kvintet “Stretto” i klavirski trio “Tarantella”. Bavi se i pedagoškim radom te od 2021. godine predaje violinu/violu u Muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru.

Violončelista Dmitrij Prokofjev je rođen u Moskvi. Diplomirao je na Moskovskom konzervatorijumu 2003. godine, a magistrirao 2005. u klasi svjetski poznate violončelistkinje Natalije Gutman. Kasnije je, na istom konzervatorijumu, diplomirao dirigovanje u klasi profesora Feliksa Korobova.

Pobjednik je brojnih omladinskih i internacionalnih takmičenja “A.Tansman” (Poljska 1998), “P.Čajkovski” (Rusija 2002), “A.Janigo” (Hrvatska 2008). Od 2000. do 2015. bio je član i solista državnog kamernog orkestra “Moskovski virtuosi” pod upravom violiniste i dirigenta Vladimira Spivakova. Od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu “Čajkovski.” Radio je kao vođa sekcije violončela u Crnogorskom simofonijskom orkestru od 2015. do 2021. godine, i kao asistent šefa dirigenta u muzičkom teatru “Stanislavski i Nemirovič-Dančenko” u Moskvi. Dmitrij je osnivač orkestra “M.O.S.T.” u Moskvi i umjetnički direktor je organizacije “Ars Industria” u Podgorici. Od 2020. godine, angažovan je kao mentor na “Ljetnjem kampu za kamernu muziku” na Ivanovim koritima u Crnoj Gori.

Koncertirao je širom Rusije i svijeta, često u prestižnim salama kao sto su:  Auditorijum u Luvru, u Parizu, Filharmonija u Parizu, Rudolfinium u Pragu, Filharmonija Luksemburga, Berlinska filharmonija i dr. Kao solista je sarađivao sa umjetnicima i dirigentima: I.Golovcin, M.Gorenstein, V.Spivakov, J.Bašmet, A.Rudin, V.Polianski, L. Nikolajev, R. Liedo (Španija), A. Zuckermann (Izrael), Noam Zur (Njemačka). Svirao je u više kamernih sastava sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Džesi Norman, Eliso Virsaladze, Nikolajem Luganskim, Edvardom Brunerom, Aleksandrom Korbinom, Polinom Osetinskajom, Ratimirom Martinovićem i dr.

Svoj prvi album snimio je u 16-toj godini sa čuvenim pijanistom Aleksejem Nasedkinom, profesorom Moskovskog konzervatorijuma (Sonate za violončelo i klavir od D. Šostakoviča i E. Griga). Sa pijanistom Aleksandrom Korbinom objavio je album 2004.godine (djela K. Debisija, J. Bramsa, R. Šumana i Đ. Paganinija), a ove godine izdavačka kuća NAXOS Records je objavila album sa muzikom italijanskih kompozitora 20. vijeka u izvođenju Dmitrija Prokofjeva, Nikolaja Šugajeva i Valentine Urjufine. CD je dobio odlične kritike specijalizovnih muzičkih magazina.

Pijanista Aleksej Kurbatov jedan je od priznatih kompozitora mlađe generacije. Svoje prvo djelo je komponovao kada je imao svega pet godina, a sa šest je napisao balet. Kao pijanista Aleksej je nastupao u više od sto gradova širom svijeta. Izdao je nekoliko CD-ova za različite izdavačke kuće. Njegova izvođenja bila su emitovana na radiju i televiziji Rusije, Jermenije, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Ukrajine, Hrvatske, Kazahstana. Sarađivao sa svjetski renomiranim muzičarima kao što su Vladimir Spivakov, Miša Majski, Maksim Vengerov, Vadin Rjepin.

Kurbatova djela su inspirisana tradicijom u svjetskoj simofonijskoj i kamernoj muzici. U isto vrijeme, njegova muzika predstavlja rusku kulturu koja je duboko povezana sa istorijskim kontekstima. To ga je i navelo da stvori djela kao što su: Simfonijska poema “1812“, Poema za naratora i trio “Lenjingradska apokalipsa“ (naručeno od strane udovice poznatog ruskog pisca mistika Danila Andreva) i treća ( Vojnička) Simfonija koja je imala premijerno izvođenje u Sant Petersburgu 8. septembra 2012.godine (Dan sjećanja na žrtve opsade Lenjingrada) u velikoj sali Filhramonije Sankt Petersburga i bila emitovana na ulicama grada.

Njegova simfonijska i kamerna djela izvođena su širom svijeta, na svim kontinentima. Prestižne sale što su Karnegi u Njujorku, Gavo u Parizu, filharmonija u St. Petersburgu, velika sala Moskovskog konzervatorijuma itd, bile su domaćini njegovih premijera. Mnogi savremeni izvođači su uvrstili njegove kompozicije na svojim CD albumima. Njegov opus broji osam simfonija, operu “Crni monah” (premijera na Moskovskom konzervatorijumu 2014. godine) i “Povratak kući”, sedam instrumentalnih koncerata, tri simfonijske poeme, brojna vokalna i kamerna djela, filmsku muziku itd. Kurbatova djela su uvrštena u obavezan program za klavirsko takmičenje u Klivlendu. Održao je majstorske časove u mnogim gradovima širom Rusije i bio je član žirija za nekoliko muzičkih takmičenja. Kao profesor je bio angažovan i na Moskovskom državnom konzervatorijumu u periodu od 2016. do 2022.godine.

Zbog početka rata u Ukrajini, napustio je Rusiju februara 2022. godine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Made In New York Jazz Festival PROMOVIŠE džez muziku i INSPIRIŠE mlade muzičare da se oprobaju u tom žanru

Nedjelja, 23.06.2024 | 12:30

Made In New York Jazz Festival ima veliku ulogu u promociji džez muzike u Crnoj Gori, koja nema mjesto i status koji zaslužuje, ali je interesovanje publike iz godine u godinu sve veće, a podrška Ministarstva kulture i medija tom festivalu kontinuirana.

"Bogata kulturna baština islama od strane države Crne Gore biće valorizovana i sačuvana za buduće generacije"

Subota, 22.06.2024 | 11:15

Bogata kulturna baština islama veoma je važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše države, zbog čega će biti valorizovana i sačuvana od strane Crne Gore za buduće generacije - poručili su ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Podgoričko kulturno ljeto - KONCERT učenika odsjeka za solo pjevanje MUZIČKE ŠKOLE “ANDRE NAVARA”

Srijeda, 19.06.2024 | 17:50

Koncert učenika  Srednje muzičke škole solo-pjevači iz Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara”.

FunFest Cetinje: Barcelona Gipsy balKan Orchestra osvojio publiku strasnim, zavodljivim izvođenjem obrada pjesama sa Balkana

Srijeda, 19.06.2024 | 10:02

U okviru osme večeri festivala komedije i zabave „FunFest Cetinje“ planetarno popularni bend „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ zabavio je publiku sa tonovima džeza, romske, klezmer i druge muzike.

Praznik muzike 21. jun uz Srđana Ivanovića i Modular u Njegoševom parku

Utorak, 18.06.2024 | 10:09

Povodom Praznika muzike, Kulturno - informativni centar "Budo Tomović'' organizuje koncertnu premijeru projekta Srđan Ivanović Modular, 21. juna u Njegoševom parku u 19:30, u saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

Koje DVIJE VRSTE HLJEBA bi trebalo da IZBJEGAVATE?

Nedjelja, 23.06.2024 | 14:51

Hljeb je za mnoge neizostavan obrok, nudi brz i jednostavan izvor ugljenih hidrata.

NIŠTA od KONTROLNOG SASLUŠANJA Spajića i Šaranovića, Zirojević: Parlament i Odbor za bezbjednost su na koljenima

Nedjelja, 23.06.2024 | 14:31

Nakon duže od dva mjeseca čekanja kontrolnog saslušanja premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sjednica je otkazana, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

Niz ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI: Da li JABUKE zaista pomažu u procesu mršavljenja?

Nedjelja, 23.06.2024 | 14:08

Postoji niz dijeta i savjeta, koji vam mogu pomoći u gubitku kilograma. Međutim, uz te silne preporuke, ljudi često zaborave da i neke jednostavne i lako dostupne namirnice poput jabuka mogu pomoći u procesu mršavljenja.

50cent IZGUBIO nalog na platformi X na pola sata: Hakeri zaradili MILIONE DOLARA za 30 minuta

Nedjelja, 23.06.2024 | 13:57

Haker je u petak objavio poruku "$GUNIT samo za pobednike...", što je navelo nepoznat broj korisnika da kupe ovu kriptovalutu.

Neda Ukraden PROGOVORILA o UDAJI: Pjevačica OTKRILA da li će ponovo stati na "LUDI KAMEN"

Nedjelja, 23.06.2024 | 13:44

Za Nedu Ukraden su godine samo broj. 

Hadžibegović: Uz dobar RAD i DISCIPLINU možemo da prođemo grupu

Nedjelja, 23.06.2024 | 13:30

Košarkaška reprezentacija Crne Gore sjutra putuje za Atinu gdje će u sklopu priprema za olimpijske kvalifikacije odmjeriti snage sa domaćinom Grčkom i selekcijom Bahama.

Ove znake Zodijaka očekuju VELIKE PROMJENE do kraja LJETA

Nedjelja, 23.06.2024 | 13:09

Ljeto donosi sunce, more i opuštanje, za neke horoskopske znakove ovo će biti period velikih promjena.

POJAČANJE PLAVO-BIJELIH: Oliver Šarkić u Budućnosti

Nedjelja, 23.06.2024 | 12:47

Doskorašnji fudbaler Dečića, Oliver Šarkić, igraće naredne sezone za Budućnost.

Made In New York Jazz Festival PROMOVIŠE džez muziku i INSPIRIŠE mlade muzičare da se oprobaju u tom žanru

Nedjelja, 23.06.2024 | 12:30

Made In New York Jazz Festival ima veliku ulogu u promociji džez muzike u Crnoj Gori, koja nema mjesto i status koji zaslužuje, ali je interesovanje publike iz godine u godinu sve veće, a podrška Ministarstva kulture i medija tom festivalu kontinuirana.

,,Elf“ neće da kalkuliše u MEČU za PRVO MJESTO, Škotska i Mađarska za ostanak na Euru

Nedjelja, 23.06.2024 | 12:16

Kreće rasplet – večerašnjim utakmicama u grupi A (21 h) počinje posljednje kolo na Evropskom prvenstvu u fudbalu.