Ponedjeljak, 24.07.2023 | 11:41
IZVOR: Telegraf.rs

AJFON ili ANDROID? Ovo je mišljenje šefa Instagrama

Adam Moseri, direktor Instagrama, oživio je debatu koja traje otkako su se pojavili pametni telefoni.




Foto: Ilustracija, Pixabay (kolaž)

Direktor Instagrama, Adam Moseri, se ove nedjelje oglasio povodom vječite teme "da li je Android ili iPhone bolji", čime je ponovno pokrenuo ovu dugotrajnu debatu.

Na platformi Threads, Moseri je odgovorio poznatom tech jutjuberu Markesu Braunliju, poznatijem kao MKBHD, tvrdeći da je "Android sada bolji od iOS-a".

Moseri nije išao u detalje zašto smatra da je Android nadmašio iOS, ali njegova izjava "sada bolji" sugeriše da je prethodno možda više cijenio Apple-ov operativni sistem, iOS.

Od momenta kada su se prvi iPhone i Android telefoni pojavili 2007. i 2008. godine, oba operativna sistema ostvarila su enorman uspjeh. Pitanje koji operativni sistem je popularniji zavisi od toga da li se posmatra američko ili svjetsko tržište.

Prema podacima istraživanja kompanije Counterpoint, sada više Amerikanaca koristi iPhone uređaje sa operativnim sistemom iOS, u odnosu na Android telefone kompanije Google. iPhone je premašio Android u septembru 2022. godine. U prvom kvartalu 2023. godine, procjenjuje se da Apple drži 52% tržišnog učešća u SAD-u, dok je Samsung drugi sa učešćem od 27%. Preostali deo tržišta dele kompanije Google, Lenovo i ostale.

Apple nije objavio najnovije podatke o broju korisnika iOS-a širom svijeta. Ali, tokom Google I/O konferencije za developere 2023. godine, potpredsjednik za upravljanje proizvodima Androida, Samir Samat, objavio je da postoji 3 milijarde aktivnih Android uređaja, piše Business Insider.

Prema procjenama kompanije Statistica, Android, koji je preferirani mobilni operativni sistem za većinu proizvođača telefona osim Apple-a, ima znatno veće globalno tržišno učešće od iOS-a, sa 70,8% učešća na tržištu u julu 2023. godine. Operativni sistem Apple-a, iOS, zauzima drugo mjesto sa 28,4% tržišnog učešća. Ove procjene uključuju i druge uređaje koji koriste mobilne operativne sisteme, kao što su tableti.

Tokom predstavljanja Threads, nove Instagramove aplikacije, kompanija Meta je najavila da će aplikacija biti dostupna i za iOS i za Android. Ipak, za sada, iPhone verzija dobija nešto više pažnje - najnovije funkcionalnosti su prvo implementirane na iPhone uređajima, dok je ažuriranje za Android još uvijek neodređeno.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Imam potrebu da se SMIRIM" -Baby Lasagna se POVLAČI?

Četvrtak, 16.05.2024 | 09:12

Hrvatski predstavnik na Evroviziji, Bejbi Lazanja, obratio se javnosti putem Instagram storija i poručio je da mu je potreban mir.

NAJBOLJA NAVIKA koju možete da uradite nakon jela za bolje varenje

Četvrtak, 16.05.2024 | 09:08

Možda je primamljivo sJedeti na kauču poslIJe jela, ali postoji mnogo bolja stvar koju možemo da uradimo.

Đukanović i Mrvaljević na svečanom otvaranju vjetroparka Krivača

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:53

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije Ivan Mrvaljević, na poziv predstavnika investitora Alfi grupe i predstavnika kompanije Ivicom Holding Krešimira Čondića, prisustvovali su svečanom otvaranju VE „Krivača“ - prvog vjetroparka u istočnoj Srbiji.

Obradović: Bili smo BRZOPLETI, moramo da odigramo JAČE u odbrani

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:50

Trener Partizana Željko Obradović zna da je pred njim težak posao na putu ka odbrani titule u Admiralbet ABA ligi.

Prvi zvanični portret kralja Čarlsa od krunisanja izazvao podijeljena mišljenja - "AVANGARDAN I JEZIV" (FOTO)

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:43

Bakingemska palata otkrila je prvi zvanični portret kralja Čarlsa III od njegovog krunisanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

Madona POSVETILA EMOTIVNU objavu pokojnoj majci: "NIKO mi nije rekao da umire..." (FOTO)

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:19

Pop ikona Madona se prisetila pokojne majke u emotivnoj objavi na Instagramu.

"NEMAM svoju kuću, to mi je NAJTEŽE" - Tanja Savić o PROŠIRENJU PORODICE i SVADBI sa 11 godina mlađim dečkom

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:08

Folk pjevačica Tanja Savić uživa u ljubavi sa 11 godina mlađim pilotom Muhamedom Mukijem Bešićem, o čemu se mjesecima unazad naširoko priča.

Nutricionisti tvrde - Ove dvije namirnice mogu doprinijeti MRŠAVLJENJU

Četvrtak, 16.05.2024 | 07:03

Često slušamo koju bismo hranu trebali izbjegavati ako želimo očuvati cjelokupno zdravlje, posebno ako pokušavamo smršati. Ipak, određena hrana može nam pomoći u ostvarenju tog cilja.

Oblačno, sa SUNČANIM intervalima - Četvrtak u znaku ovih TEMPERATURA

Srijeda, 15.05.2024 | 22:06

Iz Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju za četvrtak najavlju promjenljivo oblačno vrijeme, sa sunčanim intervalima.