Četvrtak, 07.09.2023 | 16:38
IZVOR: grand.nova.rs

Naučnici TVRDE da tokom jeseni treba da JEDEMO KIVI, evo i ZBOG ČEGA

Svuda je dostupna i nije mnogo skupa.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Kivi za doručak, kao i prije ili poslije proteinskog obroka smanjuje nadutost, ali ne samo to, već popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na kožu, a nutricionisti to potvrđuju.

Hajde da počnemo sa dobrobitima koje smo već pomenuli u naslovu. Tim nutricionista sa klinike Mira + Cueto toplo preporučuje ovo voće nakon praznika i odmora, jer povoljno djeluje na crijeva, ublažava sve upale u stomaku i pomaže kod problema sa varenjem i konstipacijom. Kivi rješava i problem sa naduvenošću, zbog visokog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Kivi ima i probiotički efekat koji poboljšava crevnu floru.

Kivi je uvijek odličan izbor, pogotovo nakon praznika i odmora

Zahvaljujući visokom sadržaju biljnih vlakana, kivi pomaže u kontroli nivoa holesterola, a ljeti nakon odmora on obično raste. Takođe, rješava i spriječava zatvor nakon što zanemarimo redovne navike na neko vrijeme. Ovo voće je bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

„Poslije praznika smo bili izloženi višku sunca, što dovodi do povećanja slobodnih radikala koje moramo neutralisati da bismo kontrolisali oksidativne procese i procese starenja“, objašnjavaju nutricionisti. Zbog visokog sadržaja vitamina C ( višeg od onog u citrusnom voću) i drugih vitamina koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva, kivi jača imuni sistem i pomaže u prevenciji virusnih infekcija.

Od njega se bolje spava

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Dokazano je da kivi može poboljšati i naše raspoloženje jer, između ostalog, sadrži melatonin. U stvari, stručnjak za spavanje Tereza ​​Šnorbah je sastavila listu namirnica koje vam pomažu da bolje spavate i stavila kivi na drugo mjesto, posebno ako se jede sat vremena prije spavanja. I to redovno svake večeri mjesec dana. Pored toga, nekoliko stručnjaka povezuje nedostatak vitamina C sa umorom i mentalnim umorom, a velika količina ovog vitamina sadržanog u kiviju pomaže u borbi protiv njih.

Zeleni ili žuti kivi?

Nutricionisti potvrđuju da obje varijante obezbijeđuju sličnu količinu energije (niskokalorične) i visok sadržaj vode, što ih čini proizvodima visokog nutritivnog kvaliteta, koji se preporučuju za sve uzraste i dijete. Velika razlika leži prije svega u količini vlakana i vitamina C, zeleni kivi ima veći sadržaj vlakana, ali žuti ima znatno veću količinu vitamina C.

Kada ga jesti?

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Kivi se može jesti u bilo koje vrijeme, ali ako pričamo o njegovim dobrobitima za crijeva, bolje je da ga jedemo za doručak, prije ili poslije jela, jer pomaže u jačanju imunološkog sistema i pokriva potrebu za antioksidansima tokom cijelog dana. U slučaju teškog varenja ili poremećene gastrične sekrecije, treba ga uzimati pre ili poslije proteinskog obroka, jer olakšava varenje proteina, povećava njihovu apsorpciju i smanjuje osjećaj težine koji se može povezati sa ishranom bogatom proteinima, prenosi Zadovoljna.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đurašković: DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner

Petak, 26.07.2024 | 08:45

Komentarišući fotografiju koju je poslanik Ivan Vuković objavio na mreži Iks sa opisom "Provedrilo iznad Podgorice", gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner za saradnju. 

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Jedna osoba PODLEGLA POVREDAMA nakon udesa između Baošića i Bijele

Petak, 26.07.2024 | 09:39

Državljanka Srbije M.N. (1965.) koja je sinoć povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistrali između Baošića i Bijele podlegla je zadobijenim povredama, javlja RTHN.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

UDES na putu Baošići – Bijela: Povrijeđene TRI OSOBE

Petak, 26.07.2024 | 07:21

U saobraćajnoj neszgodi koja se dogodila sinoć oko 22 časa, putu između Baošića i Bijele teže su povrijeđeni pješak M.N. (59) iz Srbije, motociklista D.D. (18) i njegova saputnica J.T. (19), oboje iz Herceg Novog.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

Na ovaj način IZBACITE višak vode iz organizma: Noge vam više NEĆE OTICATI tokom ljeta

Petak, 26.07.2024 | 21:39

Da li ste uveče primjetili duboke tragove od ne tako tijesnih čarapa na nogama?

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati deo obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.

NE PODNOSITE komarce? Ovo je JEDINA ZEMLJA na svijetu gdje ih nema

Petak, 26.07.2024 | 21:10

Na Islandu je jednostavno prehladno da bi komarci mogli opstati.

Da li trebate da PRESKOČITE večeru u procesu mršavljenja? Evo šta kažu istraživanja

Petak, 26.07.2024 | 20:57

Postoji stara izreka o zdravoj ishrani: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." 

Određeno zadržavanje do 72 sata državljaninu Srbije OSUMNJIČENOM za falsifikovanje isprava

Petak, 26.07.2024 | 20:38

Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sata državljaninu Republike Srbije J. U, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iznenada PREMINUO FUDBALER Srđan Damjanović

Petak, 26.07.2024 | 20:25

Srđan Damjanović, nekadašnji fudbaler Sutjeske, preminuo je juče iznenada u 44. godini života, saopšteno je iz nikšićkog kluba.

Senić: Uskoro NADVOŽNJAK na Bulevaru Save Kovačevića na Starom aerodromu

Petak, 26.07.2024 | 20:11

Vršilac dužnosti direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić, komentarisao je za Gradsku RTV situaciju u Agenciji i kritike gradonačelnice Olivere Injac na stopu realizacije projekata upućene njemu, ali i ekskluzivno najavio nove projekte.