Srijeda, 25.10.2023 | 14:21
IZVOR: B92

Čaj od ruzmarina: Prirodni eliksir za zdravu i sjajnu kosu

Ruzmarin, mirisni začin koji često koristimo u kulinarskim kreacijama, krije u sebi tajne za postizanje zdrave i blistave kose, pored toga što mnogi smatraju da je ruzmarin lijek za dušu i tijelo.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Istražili smo i predstavljamo vam različite načine na koje ovaj prirodni eliksir, poznat po svojim brojnim prednostima, može unaprijediti zdravlje i izgled vaše kose. Napominjemo da bi prije korišćenja ruzmarina trebalo da konsultujete svog ljekara ili dermatologa.

Benefiti ruzmarina za zdravlje i izgled kose

Ruzmarin je često korišćen začin u kulinarskim receptima, ali manje je poznato da ima izvanredne koristi za zdravlje i izgled kose. Ovaj prirodni eliksir donosi niz prednosti koje mogu transformisati vašu kosu. Stimuliše rast kose

Prvo i najvažnije - ruzmarin stimuliše rast kose. Fitonutrijenti prisutni u ruzmarinu poboljšavaju cirkulaciju krvi u skalpu, što omogućava folikulima kose da bolje apsorbuju hranljive materije i podstiču brži rast. Kontroliše perut i svrab, jača kosu

Takođe, ruzmarin ima sposobnost da kontroliše perut i svrab zahvaljujući svojim antioksidantima i antimikrobnim svojstvima, održavajući vlasište zdravim. Osim toga, dobro je poznato da ruzmarin jača kosu.

Vitamin A i C, prisutni u ovom čarobnom biljnom savezniku, doprinose jačanju folikula kose i smanjenju lomljenja i ispadanja vlasi. Kosa tako postaje gušća i otpornija. Takođe, ruzmarin može povećati volumen kose, čineći je punijom i gustijom.

Zahvaljujući svojim antioksidansima, ruzmarin može zaštititi kosu od oksidativnog stresa i usporiti pojavu sijedih vlasi. Redovna upotreba ruzmarina može dati vašoj kosi prirodan sjaj i vitalnost.

Dejstvo ulja ruzmarina za kosu

Nema čvrstih dokaza da upotreba ulja ruzmarina može usporiti pojavu sedih vlasi u kosi iako je među benefitima koje upotreba ovog ulja donosi često napominje ovaj podatak.

Pojava sedih vlasi zavisi od mnogo faktora, uključujući genetiku, stres i proces starenja. Iako ulje ruzmarina sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti kose od oksidativnog stresa, nije dovoljno istraženo da bi se tvrdilo da može značajno uticati na boju kose ili usporiti pojavu sijedih vlasi.

Međutim, ulje ruzmarina, kao i čaj od ruzmarina može biti korisno za opšte zdravlje kose i vlasišta. Može poboljšati cirkulaciju krvi u vlasištu, ojačati folikule kose, kontrolisati perut i doprineti zdravom izgledu kose.

Takođe, može dodati prirodan sjaj kosi. Kao i kod svih prirodnih preparata, individualni rezultati mogu varirati. Prije nego što odlučite da koristite ulje ruzmarina za kosu, preporučljivo je konsultovati se sa stručnjakom za kosu ili dermatologom kako biste bili sigurni da odgovara vašem tipu kose i vlasištu, i da ne izaziva alergijske reakcije ili iritacije.

Kako koristiti ulje i čaj od ruzmarina u svakodnevnoj njezi kose

Pred vama se nalaze načini na koje možete koristiti ulje ruzmarina u svakodnevnoj rutinu njege kose:

Masaža vlasišta

Napravite mješavinu ulja ruzmarina sa baznim uljem poput kokosovog ili maslinovog ulja. Ovom mješavinom masirajte vlasište prije pranja kose. Ova masaža poboljšava cirkulaciju krvi u vlasištu i pomaže ulju ruzmarina da prodre dublje.

Dodavanje u šampon ili regenerator

Možete dodati nekoliko kapi ulja ruzmarina u svoj šampon ili regenerator. Na taj način, svaki put kada perete kosu, koristićete ulje ruzmarina, postepeno unapređujući kvalitet kose.

Prirodni tretman za kosu

Napravite prirodni tretman za kosu miješajući ulje ruzmarina sa drugim uljima kao što su lavanda, čajevac ili jojoba. Nanesite ovu mješavinu na kosu pre spavanja, ostavite preko noći i operite kosu ujutru.

Razređivanje sa vodom

Rastvorite ulje ruzmarina u vodi i koristite ga kao sprej za kosu. Ovaj sprej osvježava kosu i daje joj prirodan sjaj tokom dana.

Maska za kosu

Pomiješajte ulje ruzmarina sa drugim sastojcima kao što su med, jogurt ili avokado kako biste napravili masku za kosu. Nanesite masku na kosu, ostavite je da deluje neko vreme, a zatim je isperite.

Ruzmarin koristite umjereno

Važno je koristiti ulje ruzmarina umereno, kako biste izbegli iritaciju vlasišta. Pre upotrebe, testirajte ga na malom delu kože kako biste se uverili da nema alergijskih reakcija. Reakcije na ulje ruzmarina mogu varirati od osobe do osobe, stoga budite pažljivi i pratite kako vaša kosa reaguje na ovaj prirodni proizvod.

Recepti za maske i tretmane kose sa ruzmarinom
Ovi recepti su jednostavni za pripremu i mogu biti korisni dodatak vašoj rutini nege kose.

Maska za rast kose

U posudi pomešajte 2 kašike ricinusovog ulja sa 5-6 kapi ulja ruzmarina. Nanesite ovu smesu na vlasište i pažljivo masirajte 5-10 minuta. Ostavite da deluje 30 minuta pre nego što operete kosu šamponom. Ova maska podstiče rast kose i ojačava folikule, čineći kosu gušćom i zdravijom.

Maska za sjaj kose:

Umutite jedno jaje i dodajte 2-3 kapi ulja ruzmarina. Nanesite smesu na vlažnu kosu, ostavite je da deluje 20-30 minuta, a zatim je isperite. Ova maska ​​će dodati prirodan sjaj vašoj kosi, čineći je mekom i blistavom.

Kako se priprema i koristi čaj od ruzmarina za kosu

Priprema i korišćenje vode od ruzmarina za kosu je jednostavan proces koji može doneti niz koristi za zdravlje i izgled vaše kose. Evo kako da pripremite i koristite vodu od ruzmarina za kosu:

Sakupite sve što vam je potrebno: Za pripremu čaja od ruzmarina trebaće vam sušeni ruzmarin ili svježi ruzmarin, voda, i posuda za kuvanje.

Prokuvajte vodu

U posudi stavite odgovarajuću količinu vode (npr. 2 šolje) i pustite je da proključa.

Dodajte ruzmarin

Ako koristite sušeni ruzmarin, dodajte 2-3 kašike u ključalu vodu. Ako koristite svježi ruzmarin, možete koristiti 3-4 grančice. Smanjite temperaturu na nisku i ostavite da se kuva još 5-10 minuta.

Skinite sa šporeta

Nakon što je voda upila miris i svojstva ruzmarina, sklonite je sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Procijedite

Procijedite vodu kako biste izdvojili komadiće ruzmarina i ostavili samo tečnost.

Kada je voda od ruzmarina spremna na red dolazi i njeno korišćenje. Pratite naredne korake kako biste na najbolji mogući način iskoristili pripremljen čaj od ruzmarina i osvežili svoju kosu.

Pranje kose

Vodu od ruzmarina možete koristiti kao posljednji ispirni korak nakon što ste oprali kosu šamponom. Jednostavno nanesite je na kosu, posebno fokusirajući se na vlasište. Možete je nežno utrljati u vlasište kako biste je ravnomjerno rasporedili po kosi.

Ne ispirajte

Nakon što nanesete vodu od ruzmarina, nema potrebe da je ispirate. Ostavite je da se osuši prirodno na kosi.

Svakodnevna primjena

Čaj od ruzmarina možete koristiti svaki put kad perete kosu. Redovna upotreba može doprinijeti zdravlju kose, poboljšati njen sjaj i teksturu, te ojačati folikule kose.

Voda od ruzmarina ima blagotvorna svojstva za kosu, uključujući jačanje i stimulaciju rasta. Takođe pomaže u kontroli peruti i svraba. Ovaj prirodni tretman može biti dio vaše svakodnevne njege kose kako biste očuvali njenu ljepotu i zdravlje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

MOĆNI svjetski brendovi - U utorak izložba luksuznih automobila ispred Starog grada u Budvi

Nedjelja, 05.05.2024 | 19:10

Luksuzni automobili...

Joanikije: Neka niko ne tuguje danas zbog grjehova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:58

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a svetu arhijerejsku liturgiju sa vaskršnjim jutrenjem služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Ovo je najjeftinije ljetovalište u Italiji: Dugačka pješčana plaža, barovi i restorani...

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:47

Na sjeveroistočnoj obali Italije, sa pogledom na Jadransko more, nalazi se prelijepa venecijanska rivijera, koja je proglašena za "najjeftinije" odredište za paket aranžmane u Italiji 2024.  

Koliko vremena trebamo provoditi na telefonu svaki dan?

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:39

U današnjem digitalnom dobu, mobilni telefoni su postali neizostavan dio naših života. Od društvenih mreža do e-pošte, telefoni su postali naša glavna veza s vanjskim svijetom. Međutim, pitanje koje se sve češće postavlja jeste - koliko vremena trebamo provoditi svakodnevno koristeći telefon.

Planiran prihod Luke Kotor od 6,8 miliona eura

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:26

Luka Kotor je za ovu godinu planirala ukupan prihod od 6,8 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više 43 odsto, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Ljiljana Popović-Moškov.

Otkrivanje zvijezda: Istina, mitovi i značaj horoskopa

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:20

Zvijezde su oduvijek fascinirale ljudski um. Od drevnih civilizacija do modernog doba, ljudi su proučavali nebeska tijela u potrazi za odgovorima na pitanja o svojoj sudbini, ljubavi, karijeri i sreći. Jedan od najpopularnijih alata za ovu potragu je horoskop - astrološki sistem koji tvrdi da položaj zvijezda i planeta u trenutku našeg rođenja može uticati na naš karakter i životni put.

VIDEO - Nastup za pamćenje: Madona oborila REKORD pred DVA MILIONA oduševljenih fanova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:02

"Madona je legenda i zaslužuje sve!"

Šavnik: Policija kontrolisala saobraćaj pa od tri osobe oduzela četiri lovačka karabina sa bojevom municijom

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:44

Policija u Šavniku je juče prilikom kontrole saobraćaja kod tri osobe pronašla i oduzela četiri lovačka karabina sa bojevom municijom.

Da li znate? Evo koji poslovi su najplaćeniji u Srbiji

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:34

Poslovi u oblasti informacionih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, sa prosjekom iznad 200.000 dinara (oko 1700 eura) – proizilazi iz podataka zvanične statistike, ali i podataka specijalizovanih platformi za zapošljavanje.

Crnogorski prozvođači vode opstaju na tržištu, uprkos enormnom uvozu: Porasli i prihodi i dobit

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:04

Tokom prošle godine šest najvećih kompanija za proizvodnju, preradu, flaširanje i distribuciju vode u Crnoj Gori u povećale su ukupne prihode – sa 10,6 miliona iz 2022, na skoro 12 i po miliona eura u 2023, ili za 18 odsto više, što se efekturiralo i na njihovu veću ukupnu dobit. Ovi rezultati mogu se činiti skromni, ali je činjenica da su se crnogorski proizvođačo održali na uvozno orjentisanom tržištu. Prema procjenama, flaširane vode iz uvoza pokrivaju preko šezdeset odsto ukupnih potreba Crne Gore. Tako je prošle godine uvezeno svih vrsta pića u vrijednosti od 115 miliona eura (povećanje od cijelih 25 miliona eura, u odnosu na vrijednost uvoza iz 2022).