Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47
IZVOR: RTCG

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Cijene smještaja u Crnoj Gori ove godine neznatno su uvećane, tvrde hotelijeri. Ocjenjuju da to ne utiče na potražnju, jer je predsezona veoma dobra, ali i najave za špic sezone.

“Cijene su simbolično više u odnosu na prošlu godinu, mogu reći onoliko koliko je inflacija zahvatila sve oblasti privrede. Možemo se pohvaliti da je april bio odličan i da smo zabilježili veći broj noćenja nego prošle godine, a prema najavama i maj će biti bolji”, kazala je Jelena Kaluđerović iz HG “Budvanska rivijera”.

I izdavaoci privatnog smještaja imaju slično iskustvo, i tvrde da cijene nijesu formirali na štetu gostiju.

“Prema našim podacima, cijene su zadržane na nivou prošlogodišnjih i to nas čini vrlo konkurentnom destinacijom. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, da je sezona u velikoj mjeri već bukirana nam govore da su naši domaćini cijene formirali nazadovoljstvo gostiju”, ističu u Udruženju izdavaoca.

A da li su cijene smještaja visoke odrediće gosti, poručuje turizmolog Miško Rađenović. Poručuje da ih je najvažnije opravdati.

 
“Onaj koji se bavi svojim proizvodom koji ga unapređuje, taj sigurno može u jednom segmentu pratiti povećanje cijena. Rani buking je odličan za ovu godinu lokalni turističke organizacije, privrednici, hotelijeri su za to zaslužni”, naglasio je Rađenović.

Tako, shodno platežnoj moći, turisti mogu rezervisati smještaj u Budvi od 20 do preko 1.500 eura, a u Tivtu od 40 do 1.700 eura.

S druge strane, u konkuretnoj Hrvatskoj cijene su znatno više. U Dubrovniku, Hvaru i Splitu, tokom špica sezone, najjeftiniji smještaj može se pronaći za 80 eura, a cijene idu i preko 2.000.

Nino Dubretić, vlasnik agencije za iznajmljivanje smještaja u Hrvatskoj naglašava da prosječna cijena u Dubrovniku je 100 eura po noćenju u privatnom smještaju.

“Što bi značilo da je top cijena između 140 do 180 eura u srcu sezone, a za goste van sezone 60-ak eura”, kaže Dubretić.

Dubretić poručuje da izdavaoci smještaja u svakom trenutku mogu pokušati da podignu cijene, ali da će im tržište reći koliko vrijede.

“Cijena smještaja je živo tkivo, nije nešto što se zakuca, sve je stvar ponude i potražnje, ako ti je cijena dignuta, a ne ide ti onda ćeš je spustiti”, objašnjava Dubretić.

A nove linije letova na dubrovačkom aerodromu donose pozitivne vijesti i za Crnu Goru. Dubretić smatra da će dobar dio tih putnika posjetiti i našu državu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ristić: Predsezona u Kotoru obara rekorde

Subota, 18.05.2024 | 15:55

Povodom proslave Dana nezavisnosti, u Kotoru će, na Trgu od Oružja, nastupiti jedan od omiljenih muzičara s ovih prostora – Petar Grašo, najavio je za Mediabiro direktor TO Kotor Jovan Ristić. Posjetioce će te večeri, kako je istakao, zabavljati i popularna kotorska grupa – Who See.

EPCG i EKO-FOND potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "SOLARI 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica

Subota, 18.05.2024 | 10:50

Izvršni direktori EPCG i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica. 

Ristić: Predsezona u Kotoru OBARA REKORDE, proslava 21. maja uz Petra Graša i Who See

Subota, 18.05.2024 | 10:32

Povodom proslave Dana nezavisnosti, u Kotoru će, na Trgu od Oružja, nastupiti jedan od omiljenih muzičara s ovih prostora – Petar Grašo, najavio je za Mediabiro direktor TO Kotor Jovan Ristić. Posjetioce će te večeri, kako je istakao, zabavljati i popularna kotorska grupa – Who See.

Radulović - SMATSA važan činilac, moramo više ulagati u infrastrukturu

Subota, 18.05.2024 | 09:18

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori. To je saopšteno nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića.

BESPLATNI ULAZ u nacionalne parkove Crne Gore povodom Dana nezavisnosti

Petak, 17.05.2024 | 14:33

Povodom Dana nezavisnosti Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obavještava javnost da će ulaz u Nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije biti besplatan 21. maja.

Četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore planirala teroristički napad u Gracu?

Subota, 18.05.2024 | 18:25

Austriji je uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore koja je, prema pisanju austrijskog medija Klajne cajtung, planirala teroristički napad na Jakominiplac u Gracu, a istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma su to uspjeli da spriječe.

Savjeti stručnjaka: Ovo je najbolje vrijeme za uzimanje vitamina C, gvožđa, magnezijuma

Subota, 18.05.2024 | 18:01

Vitamini su efikasan način da poboljšate vašu ishranu, ali da li ste se zapitali kada je pravo vreme za njihovo uzimanje?

Pun Mjesec u Strijelcu donosi novac za četiri horoskopska znaka

Subota, 18.05.2024 | 17:48

Bliži se pun Mjesec u Strijelcu (23. maj), a mi igramo još jedan zvjezdani rulet, tako da će zvijezde određenim znakovima više biti naklonjene za novac nego ostalima.

Milović: Podstanarima 350 eura mjesečno, besplatan vrtić za mališane

Subota, 18.05.2024 | 17:28

Pobjednička lista “Budva može bolje!” strateški razmišlja o budućnosti grada, a program “Čista desetka” dokaz je da u svim segmentima želimo Budvu da učinimo kvalitetnijim, modernism i ljepšim mjestom za život i rad građana, kao i boravak turista, u čemu ćemo, uvjereni smo, imati bezrezervnu podršku Budvana, saopštio je prof. dr Nikole Milovića, nosilac liste “Budva može bolje!”.

Rečenice naših mama koje su nas dovodile do ludila, a kad smo odrasle, shvatile smo da su tačne

Subota, 18.05.2024 | 16:54

Mamini savjeti su se činili besmislenima, pa smo više puta zaradili prehladu zbog bosih nogu, golih leđa i hladnoga betona. I ne samo to, mnogi su propatili i zbog slomljenog srca zato što nisu vjerovali u maminu procjenu, koja se u većini slučajeva ispostavila tačnom.

Princ Vilijam treći najpoželjniji muškarac u Velikoj Britaniji prema anketi: Evo ko je i dasa broj jedan

Subota, 18.05.2024 | 16:25

Sa osvojenim trećim mjestom, princ Vilijam pokazuje da i dalje ima onaj "vau" faktor koji djevojke vole

Knežević: Nakon prijateljskog ubjeđivanja sa Spajićem, poslanici PES-a potpisali rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Subota, 18.05.2024 | 15:20

Parlamentarna većina, bez poslanika albanskih stranaka, sinoć je uputila skupštini predlog rezolucije o osudi genocida u Jasenovcu. Kako je došlo do podrške poslanika PES-a tom dokumentu koji prijeti da izazove tenzije u odnosima sa Hrvatskom, za TV Prva govorio je jutros lider DNP-a Milan Knežević 

Piksi skratio spisak za EP na 35 igrača

Subota, 18.05.2024 | 15:04

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković objavio je skraćeni, ali i dalje širi spisak igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

SIN Siniše Mihajlovića postao POMOĆNI TRENER u mlađim kategorijama BOLONJE

Subota, 18.05.2024 | 14:48

Miroslav Mihajlović, sin proslavljenog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, pridružuje se klubu Bologna kao trener, prema pisanjima lista "Korijere delo sport".

Ostaje u "kraljevskom klubu" - MODRIĆ i naredne sezone u Real Madridu

Subota, 18.05.2024 | 14:35

Luka Modrić produžio je ugovor na još godinu sa Ral Madridom. Hrvatski fudbalski virtuoz, predsjednik Reala Florentino Peres i sjajni njemački vezista Toni Kros, održali su sastanak na kojem je Modrić prihvatio uslove novog ugovora.