Četvrtak, 30.11.2023 | 13:30
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO: Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore

Akcijom pošumljavanja Dajbabske gore danas je ozvaničen početak sadnje 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore, u okviru projekta „BORimo se za naše šume".
Foto: Mondelēz International i Nelt Grupa 

U kampanji koju su realizovale kompanije Mondelēz International i Nelt Grupa sa partnerima, sadnicama će se u narednom periodu ozeleniti različite lokacije u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu, Andrijevici i Mojkovcu.

Riječ je o zajedničkoj inicijativi kompanija, u okviru koje su potrošači kupovinom Milka proizvoda u vrijednosti 5 eura tokom jula i avgusta, doprinijeli ovom važnom ekološkom projektu. Instituticionalnu podršku ovoj inicijativi pružili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore, Glavni Grad, kao i Zelenilo d.o.o.

Zahvaljujući angažmanu potrošača i podršci ključnih institucija, ova akcija simboliše snagu udruženog djelovanja svih aktera društva.

“Poslujući u prehrambenoj industriji, posvećeni smo tome da u čitavom proizvodnom procesu poštujemo načela održivosti – od samog uzgoja nekih od glavnih sastojaka koje koristimo za naše proizvode, preko proizvodnje, efikasnog i obnovljivog korišćenja prirodnih resursa do izbora same ambalaže koju koristimo za naše proizvode. Sa druge strane, vrlo nam je važno da društveno odgovornim aktivnostima doprinesemo zajedničkom napretku ljudi i zajednice. Ponosni smo što smo današnjom akcijom započeli sadnju 100 000 novih sadnica crnog bora na teritoriji Crne Gore i što smo zajedno sa partnerima, ali i svim građanima koji su doprinijeli našem cilju u ovoj akciji, pokretači pozitivnih promjena usmjerenih na zaštitu lokalne životne sredine i revitalizaciju šumskih područja Crne Gore”, izjavila je Marina Hadrović, generalna direktorka kompanije Mondelēz International za tržišta Adria regije i Bugarsku podsjećajući da su zaposleni u kompaniji ovog proljeća, u saradnji sa lokalnim komunalnim preduzećima, kroz različite aktivnosti učestvovali u sadnji novih stabla lišćara i četinara u Srbiji i Hrvatskoj.

Foto: Mondelēz International i Nelt Grupa

Iz kompanije Nelt Grupa poručuju da ova akcija predstavlja korak naprijed ka održivijoj budućnosti i svjedoči o moći zajedničke akcije u borbi za očuvanje prirode.

“Pokazujemo primjer snage partnerstva dvije kompanije, kao i značaj brige o lokalnoj zajednici na djelu. Sa kompanijom Mondelēz International i našim sugrađanima napravili smo značajan korak za očuvanje prirodnog nasljeđa Crne Gore. Nastavljamo da radimo na jačanju partnerstava i ostajemo stabilan oslonac zajednicama u kojima poslujemo, jer je to na vrhu liste prioriteta Nelt Grupe”, kazala je Ljilja Pižurica, izvršna direktorica Nelt Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije.

Zajednički napor ka očuvanju šuma Crne Gore je ključna vrijednost ovakvih projekata i podsjećaju nas na važnost zaštite prirode za buduće generacije.

„Svjesni potrebe za očuvanjem i kontinuiranim bogaćenjem ekosistema, te sagledavajući značaj šuma za unaprjeđenje životne sredine i zaštitu prirode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predano podržava realizaciju projekata pošumljavanja u Crnoj Gori, kako bi svojim učešćem  doprinijeli obnavljanju šumskih ekosistema, koji su od neprocjenjivog značaja za sveukupni život i zdravlje na planeti. Vjerujem da će ova inicijativa biti uspješno okončana i da ćemo svi zajedno u narednom periodu biti svjedoci novih šuma u Podgorici i ostalim gradovima Crne Gore, što će  doprinijeti stvaranju kvalitetnijeg ambijenta života na ovim prostorima“, saopštio je Igor Nišavić, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovakvim akcijama pokazujemo i odgovornost prema prirodi, ali i cijeloj društvenoj zajednici.

“Sa sadnjom zavidnog broja stabala sigurno ćemo obezbijediti novi dom, odnosno ekosistemske uslove za nove biljne i životinjske vrste i u velikoj mjeri unaprijediti opšti društveni ambijent. Sadnjom svakog drveta zaista ostavljamo u nasljeđe jednu vrijednost za naše generacije, pogotovo u današnje vrijeme kada se susrijećemo sa toliko intenzivnom urbanizacijom. Zaista mislim da ovakve akcije ne treba da budu jednokratne, već dugoročni proces u pravcu održivog razvoja uopšte društva i Crne Gore kao ekološke države”, poručila je Tamara Brajović, generalna direktorica Direktorata za zaštitu prirode Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore.

Foto: Mondelēz International i Nelt Grupa

Iz Zelenila d.o.o. ističu da će se obezbjeđivanjem 35.000 sadnica crnog bora u Podgorici započeti proces stvaranja zelenog prstena oko grada, kako bi se ozelenili, ali i formirali zaštitni pojasevi. Kroz par godina, na ovaj način Podgorica će imati kvalitetniji vazduh, ali i niže temeperature tokom ljetnjih mjeseci.

„Očuvanje životne sredine kroz ozelenjavanje Glavnog grada naš je prioritet, a to što je kompanija Mondelēz International prepoznala Glavni grad i Zelenilo koji su i u regionu prepoznati kao BORci za životnu sredinu, predstavlja podstrek da u tom pravcu treba nastaviti. Današnja lokacija je jedna od 13 na kojima će se realizovati pošumljavanje i koristim priliku da pozovem sve zainteresovane građane i društveno odgovorne kompanije da prate naše društvene mreže kako bi se informisali na kojim lokacijama i u kojim termima će se organizovati sljedeće akcije kako bi nam se pridružili i na taj način i oni dali doprinos u ozelenjavanju našeg grada“, rekla je Milica Vukčević, portparolka "Zelenilo" d.o.o. Podgorica.

Važan doprinos današnjoj akciji dala je i kompanija „Okov“, koja je obezbijedila neophodan alat za potrebe sadnje. Povodom početka sadnje 100 000 novih sadnica iz kompanije su istakli da uvijek rado podržavaju projekte ovog tipa i izrazili nadu da će ova akcija pošumljavanja poslužiti za primjer drugim kompanijama i pojedincima da više brinu o životnoj sredini.

Podsjetimo, inicijativa „BORimo se za naše šume“ je uslijedila kao nastavak prethodno uspješne organizovane akcije usmjerene na zaštitu životne sredine i doprinos lokalnoj zajednici koje je kompanija Mondelēz International organizovala u Srbiji i Hrvatskoj.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

KALKULATOR SPAVANJA pokazuje TAČNO VRIJEME kada biste trebali ići u krevet

Subota, 02.03.2024 | 21:07

Nedostatak sna može uticati na vaše cjelokupno zdravlje.

Nikolaidis: Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada SPALJUJETE PISCA

Subota, 02.03.2024 | 20:51

Okupiće se svijet i oni će čitati nešto što je uvredljivo za mene i svi će se smijati i onda će zapaliti lutku i svima će možda biti lakše čitavih 15 sekundi, a onda ih sve čekaju problemi koje imaju, a ja ću nastaviti da živim tako kako živim i naravno da pišem tako kako pišem, rekao je za Televiziju E pisac Andrej Nikolaidis nakon što je na karnevalu u Herceg Novom najavljeno spaljivanje lutke sa njegovim likom.

Radnici “Košute” za ponedjeljak najavili NOVU BLOKADU puta ka Podgorici

Subota, 02.03.2024 | 20:36

Radnici nekadašnje fabrike IMO ”Košuta” najavljuju da će u ponedjeljak 4. marta u 11 sati, na 60 minuta, blokirati saobraćaj na putu Cetinje – Podgorica, stoji u dopisu poslatom Radio Cetinju.

Mandić: Bošnjačka stranka treba da je u REKONSTRUISANOJ Vladi, i ako GLASAJU za moju smjenu

Subota, 02.03.2024 | 20:31

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će u ponedjeljak biti Kolegijum predsjednika Skupštine, na kojem će se razgovarati o predstojećim redovnim sjednicama parlamenta.

Georgina Rodrigez u haljini INSPIRISANOJ Kristijanom Ronaldom - Fudbaler poslao JASNU PORUKU (FOTO)

Subota, 02.03.2024 | 20:12

Zanosna djevojka Kristijana Ronalda  prošetala je na reviji  brenda Vetements u Parizu.

Spajić: Moramo ČUVATI i NJEGOVATI slobodu govora čak i kad nam se ne dopada neki stav

Subota, 02.03.2024 | 19:57

Premijer Milojko Spajić komentarisao je najavljeno spaljivanje lutke sa likom književnika i kolumniste CdM-a Andreja Nikolaidisa.

Vujović: Da smo ranije znali za lutku, pa zabranili, da li bi to bila zabrana slobode govora?

Subota, 02.03.2024 | 19:54

Odluka organizatora karnevala u Herceg Novom koji planiraju večeras da spale lutku koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa, izazvala je oštre reakcije u javnosti. Iz DPS-a je saopšteno da ministarka kulture i medija mora reagovati ili ako joj je lakše neka podnese ostavku. Reagovale su i Socijaldemokrate, ali i brojni kulturni poslenici. Tamara Vujović  u izjavi za TVCG kaže da je lutka ona plod promišljanja lokalnih organizacija koje se bave organizacijom i idejama oko festivala, te da je pitanje ukoliko bi se ugušila ova inicijativa, da li bilo riječ o cenzuri ili zabrani cenzure izražavanja.

CGO - Slika naopakih politika u karnevalskom “spaljivanju” književnika NIkolaidisa

Subota, 02.03.2024 | 19:41

Svjedočimo posljedici naopakih politika koje ne mogu donijeti toliko potrebne demokratske principe i slobode Crnoj Gori, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

UDES u podgoričkom naselju - OBOREN pješak

Subota, 02.03.2024 | 19:33

Saobraćjna nezgoda!

Vozilo SLETJELO sa magistrale kod Utjehe, ima POVRIJEĐENIH

Subota, 02.03.2024 | 19:27

Putničko vozilo, iz još neutvrđenih razloga, danas oko 17 sati sletjelo je sa magistralnog puta Bar -Ulcinj, prije uvale Utjeha, prenosi Primorski portal.