Četvrtak, 30.11.2023 | 13:30
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO: Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore

Akcijom pošumljavanja Dajbabske gore danas je ozvaničen početak sadnje 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore, u okviru projekta „BORimo se za naše šume".




Foto: Mondelēz International i Nelt Grupa 

U kampanji koju su realizovale kompanije Mondelēz International i Nelt Grupa sa partnerima, sadnicama će se u narednom periodu ozeleniti različite lokacije u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu, Andrijevici i Mojkovcu.

Riječ je o zajedničkoj inicijativi kompanija, u okviru koje su potrošači kupovinom Milka proizvoda u vrijednosti 5 eura tokom jula i avgusta, doprinijeli ovom važnom ekološkom projektu. Instituticionalnu podršku ovoj inicijativi pružili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore, Glavni Grad, kao i Zelenilo d.o.o.

Zahvaljujući angažmanu potrošača i podršci ključnih institucija, ova akcija simboliše snagu udruženog djelovanja svih aktera društva.

“Poslujući u prehrambenoj industriji, posvećeni smo tome da u čitavom proizvodnom procesu poštujemo načela održivosti – od samog uzgoja nekih od glavnih sastojaka koje koristimo za naše proizvode, preko proizvodnje, efikasnog i obnovljivog korišćenja prirodnih resursa do izbora same ambalaže koju koristimo za naše proizvode. Sa druge strane, vrlo nam je važno da društveno odgovornim aktivnostima doprinesemo zajedničkom napretku ljudi i zajednice. Ponosni smo što smo današnjom akcijom započeli sadnju 100 000 novih sadnica crnog bora na teritoriji Crne Gore i što smo zajedno sa partnerima, ali i svim građanima koji su doprinijeli našem cilju u ovoj akciji, pokretači pozitivnih promjena usmjerenih na zaštitu lokalne životne sredine i revitalizaciju šumskih područja Crne Gore”, izjavila je Marina Hadrović, generalna direktorka kompanije Mondelēz International za tržišta Adria regije i Bugarsku podsjećajući da su zaposleni u kompaniji ovog proljeća, u saradnji sa lokalnim komunalnim preduzećima, kroz različite aktivnosti učestvovali u sadnji novih stabla lišćara i četinara u Srbiji i Hrvatskoj.

Foto: Mondelēz International i Nelt Grupa

Iz kompanije Nelt Grupa poručuju da ova akcija predstavlja korak naprijed ka održivijoj budućnosti i svjedoči o moći zajedničke akcije u borbi za očuvanje prirode.

“Pokazujemo primjer snage partnerstva dvije kompanije, kao i značaj brige o lokalnoj zajednici na djelu. Sa kompanijom Mondelēz International i našim sugrađanima napravili smo značajan korak za očuvanje prirodnog nasljeđa Crne Gore. Nastavljamo da radimo na jačanju partnerstava i ostajemo stabilan oslonac zajednicama u kojima poslujemo, jer je to na vrhu liste prioriteta Nelt Grupe”, kazala je Ljilja Pižurica, izvršna direktorica Nelt Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije.

Zajednički napor ka očuvanju šuma Crne Gore je ključna vrijednost ovakvih projekata i podsjećaju nas na važnost zaštite prirode za buduće generacije.

„Svjesni potrebe za očuvanjem i kontinuiranim bogaćenjem ekosistema, te sagledavajući značaj šuma za unaprjeđenje životne sredine i zaštitu prirode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predano podržava realizaciju projekata pošumljavanja u Crnoj Gori, kako bi svojim učešćem  doprinijeli obnavljanju šumskih ekosistema, koji su od neprocjenjivog značaja za sveukupni život i zdravlje na planeti. Vjerujem da će ova inicijativa biti uspješno okončana i da ćemo svi zajedno u narednom periodu biti svjedoci novih šuma u Podgorici i ostalim gradovima Crne Gore, što će  doprinijeti stvaranju kvalitetnijeg ambijenta života na ovim prostorima“, saopštio je Igor Nišavić, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovakvim akcijama pokazujemo i odgovornost prema prirodi, ali i cijeloj društvenoj zajednici.

“Sa sadnjom zavidnog broja stabala sigurno ćemo obezbijediti novi dom, odnosno ekosistemske uslove za nove biljne i životinjske vrste i u velikoj mjeri unaprijediti opšti društveni ambijent. Sadnjom svakog drveta zaista ostavljamo u nasljeđe jednu vrijednost za naše generacije, pogotovo u današnje vrijeme kada se susrijećemo sa toliko intenzivnom urbanizacijom. Zaista mislim da ovakve akcije ne treba da budu jednokratne, već dugoročni proces u pravcu održivog razvoja uopšte društva i Crne Gore kao ekološke države”, poručila je Tamara Brajović, generalna direktorica Direktorata za zaštitu prirode Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore.

Foto: Mondelēz International i Nelt Grupa

Iz Zelenila d.o.o. ističu da će se obezbjeđivanjem 35.000 sadnica crnog bora u Podgorici započeti proces stvaranja zelenog prstena oko grada, kako bi se ozelenili, ali i formirali zaštitni pojasevi. Kroz par godina, na ovaj način Podgorica će imati kvalitetniji vazduh, ali i niže temeperature tokom ljetnjih mjeseci.

„Očuvanje životne sredine kroz ozelenjavanje Glavnog grada naš je prioritet, a to što je kompanija Mondelēz International prepoznala Glavni grad i Zelenilo koji su i u regionu prepoznati kao BORci za životnu sredinu, predstavlja podstrek da u tom pravcu treba nastaviti. Današnja lokacija je jedna od 13 na kojima će se realizovati pošumljavanje i koristim priliku da pozovem sve zainteresovane građane i društveno odgovorne kompanije da prate naše društvene mreže kako bi se informisali na kojim lokacijama i u kojim termima će se organizovati sljedeće akcije kako bi nam se pridružili i na taj način i oni dali doprinos u ozelenjavanju našeg grada“, rekla je Milica Vukčević, portparolka "Zelenilo" d.o.o. Podgorica.

Važan doprinos današnjoj akciji dala je i kompanija „Okov“, koja je obezbijedila neophodan alat za potrebe sadnje. Povodom početka sadnje 100 000 novih sadnica iz kompanije su istakli da uvijek rado podržavaju projekte ovog tipa i izrazili nadu da će ova akcija pošumljavanja poslužiti za primjer drugim kompanijama i pojedincima da više brinu o životnoj sredini.

Podsjetimo, inicijativa „BORimo se za naše šume“ je uslijedila kao nastavak prethodno uspješne organizovane akcije usmjerene na zaštitu životne sredine i doprinos lokalnoj zajednici koje je kompanija Mondelēz International organizovala u Srbiji i Hrvatskoj.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đurašković: DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner

Petak, 26.07.2024 | 08:45

Komentarišući fotografiju koju je poslanik Ivan Vuković objavio na mreži Iks sa opisom "Provedrilo iznad Podgorice", gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner za saradnju. 

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Jedna osoba PODLEGLA POVREDAMA nakon udesa između Baošića i Bijele

Petak, 26.07.2024 | 09:39

Državljanka Srbije M.N. (1965.) koja je sinoć povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistrali između Baošića i Bijele podlegla je zadobijenim povredama, javlja RTHN.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

UDES na putu Baošići – Bijela: Povrijeđene TRI OSOBE

Petak, 26.07.2024 | 07:21

U saobraćajnoj neszgodi koja se dogodila sinoć oko 22 časa, putu između Baošića i Bijele teže su povrijeđeni pješak M.N. (59) iz Srbije, motociklista D.D. (18) i njegova saputnica J.T. (19), oboje iz Herceg Novog.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

Na ovaj način IZBACITE višak vode iz organizma: Noge vam više NEĆE OTICATI tokom ljeta

Petak, 26.07.2024 | 21:39

Da li ste uveče primjetili duboke tragove od ne tako tijesnih čarapa na nogama?

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati deo obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.

NE PODNOSITE komarce? Ovo je JEDINA ZEMLJA na svijetu gdje ih nema

Petak, 26.07.2024 | 21:10

Na Islandu je jednostavno prehladno da bi komarci mogli opstati.

Da li trebate da PRESKOČITE večeru u procesu mršavljenja? Evo šta kažu istraživanja

Petak, 26.07.2024 | 20:57

Postoji stara izreka o zdravoj ishrani: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." 

Određeno zadržavanje do 72 sata državljaninu Srbije OSUMNJIČENOM za falsifikovanje isprava

Petak, 26.07.2024 | 20:38

Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sata državljaninu Republike Srbije J. U, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iznenada PREMINUO FUDBALER Srđan Damjanović

Petak, 26.07.2024 | 20:25

Srđan Damjanović, nekadašnji fudbaler Sutjeske, preminuo je juče iznenada u 44. godini života, saopšteno je iz nikšićkog kluba.

Senić: Uskoro NADVOŽNJAK na Bulevaru Save Kovačevića na Starom aerodromu

Petak, 26.07.2024 | 20:11

Vršilac dužnosti direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić, komentarisao je za Gradsku RTV situaciju u Agenciji i kritike gradonačelnice Olivere Injac na stopu realizacije projekata upućene njemu, ali i ekskluzivno najavio nove projekte.