Subota, 30.12.2023 | 14:12
IZVOR: Kolektiv.me

Januarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta

Januar će u Crnogorskom narodnom pozorištu obilježiti premijera predstave “Ja sam ona koja nisam”, koju po tekstu Mata Matišića režira Vito Taufer, uz gostovanja Kazališta “Marina Držića” iz Dubrovnika, Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Nikšićkog pozorišta.




Foto: Crnogorsko narodno pozorište

"Publiku na Velikoj i Sceni Studio očekuju predstave s redovnog repertoara, premijera u okviru filmskog programa, dok će nacionalni teatar gostovati u Nikšiću i Tivtu. U okviru saradnje FDU Cetinje, Korifej teatra Kolašin i CNP, u nacionalnom teatru će gostovati priznati evropski umjetnik Jan Fabre, povodom promocije njegove knjige “From Act to Acting”. Predstava “Ja sam ona koja nisam” premijerno će biti izvedena 29. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke. U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj, u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini i trenutku rekapitulacije svog života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško. Dramaturg predstave je Stefan Bošković, scenograf Lazar Bodroža, a kostimografkinja Lina Leković. Za koreografiju je zadužena Julija Milačić Petrović Njegoš, a za muziku Mate Matišić, dok je izvršna prodentkinja Nela Otašević. Uloge tumače: Anđela Marunović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Gorana Dragašević, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Ana Vučković, Zoran Vujović, Lazar Dragojević, Davor Dragojević, Varja Đukić, Izudin Bajrović, Aleksandar Gavranić, Jovana Brnović, Mina Mićović, kao i studentkinje FDU Cetinje Radmila Škuletić, Andrea Drašković i Kristina Mrkić", saopšteno je iz CNP-a.

“671-Lov”, najnovija predstava Crnogorskog narodnog pozorišta, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder biće izvedena 9. januara u 20 sati na Sceni Studio.

Publiku na Velikoj sceni očekuju i dvije predstave rediteljke Ane Đorđević i to “Brod” 12. januara, a potom i “Bladi Mun” 17. januara.

"Na liniji daljeg unapređenja regionalne saradnje, Crnogorsko narodno pozorište sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Kazališta “Marina Držića” iz Dubrovnika s predstavom “Kraljice”, za koju su, prema Šekspirovim dramama, tekst pisali Tibor Hrs Pandur i Livija Pandur, u adaptaciji i režiji Livije Pandur. Predstava će biti odigrana 10. januara na našoj Velikoj sceni u 20 sati. Kraljevsko pozorište “Zetski dom” Cetinje gostuje u CNP-u 11. januara s predstavom “Bog masakra”, prema Jasmini Rezi, u režiji Siniše Evtimova. Izvođenje je u 20 sati na Sceni Studio. Nacionalni teatar 17. januara gostuje u Nikšićkom pozorištu s predstavom “Bladi Mun” prema tekstu i u režiji Ane Đorđević. Dan kasnije, odnosno 18. januara, nikšićki teatar gostuje u CNP-u s predstavom “Pluća” Dankana Mekmilana, u režiji Andreja Nosova, iz njihove najnovije produkcije, koja će biti izvedena na Sceni Studio u 20 sati".

Crnogorsko narodno pozorište gostovaće i u Tivtu i to 31. januara u Centru za kulturu s predstavom “Mali bračni zločini”, Erika Emanuela Šmita, čiji su autori glumci Marija Đurić i Pavle Bogojević.

"Promocija knjige “From Act To Acting” biće održana u četvrtak, 18. januara u Press Sali CNP-a u 11 sati. Tim povodom, u nacionalnom teatru gostovaće autor knjige, odnosno jedan od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca današnjice Jan Fabre. Navedena aktivnost realizuje se u saradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti Cetinje i Korifej teatrom iz Kolašina. U Crnogorskom narodnom pozorištu tokom januara biće održan i filmski program. Dugometražni igrani film “Ispod mosta među stijenama”, u režiji Pavla Simonovića, publika će moći da pogleda na Sceni Studio 15. januara u 20 sati. Premijera filma “Šagargur”, autorke Nataše Nelević, u produkciji Live Production zakazana je za 31. januar na Velikoj sceni s početkom u 20 sati. Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram. Crnogorsko narodno pozorište zadržava pravo izmjene repertoara", zaključeno je u saopštenju CNP-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Granična policija ZAPLIJENILA preko 300 kg rezanog duvana, KRIVIČNA PRIJAVA protiv jedne osobe

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:23

Policijski službenici Sektora granične policije su na lokalnom putnom pravcu Vladimir – Ulcinj u mjestu Zoganje, kontrolisali putničko motorno vozilo marke Audi A8 i lice koje je njime upravljalo B.P. (28).

PRIRODNE boje za farbanje jaja: Obojite ih namirnicama koje već IMATE KOD KUĆE

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:16

Bliži nam se Uskrs, pa je većina domaćica fokusirna farbanje jaja.

Ovo su ZDRASTVENE PREDSNOSTI konzumiranja limuna

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:55

Limun je pikantan, sočan i svjež.

Prema Google pretragama - Ovo je NAJPOPULARNIJA AKTIVNOST među turistima u Crnoj Gori

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:41

Prema posljednjim podacima koje je prikupio i analizirao rafting kamp Modra rijeka, rafting je uvjerljivo na vrhu liste kao najpopularnija aktivnost za turiste u Crnoj Gori, sa prosječnom mjesečnom potražnjom na Google od 19500 pretraga.

I nauka POTVRDILA: Omiljeni HOBI naših baka je prava "JOGA" za mozak

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:30

Petlja, petlja, još jedna petlja…

"Nisi daleko iza mene" - Dejvid Bekam SLAVI 49. rođendan, a od Viktorije stigla POSEBNA poruka (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:12

 Dejvid Bekam danas slavi 49. rođendan.

Meteorska kiša koja dostiže vrhunac za nekoliko dana, mogla bi biti NAJBOGATIJA u ovom vijeku

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:55

Meteori, poznatiji kao zvijezde padalice, mogu se vidjeti bilo koje noći u godini. Neke noći su međutim bolje za posmatranje neba od drugih.

OBRATITE PAŽNJU - Ako imate ovu dijagnozu, NE SMIJETE da jedete JAGODE

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:48

Iako su idealna poslastica i osvježenje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate. 

Šer ŠOKIRALA izjavom: "Zabavljam se sa MLAĐIM muškarcima, jer su oni mojih godina uglavnom pokojni"

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:29

Pjevačica Šer (77) otkrila je da je odbila sastanak sa Elvisom Prislijem.

Vrijeme ipak NE LIJEČI sve rane - Arijana Mihajlović objavila fotografiju i RASTUŽILA mnoge (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:14

Arijana se redovno oglašava na društvenim mrežama, gdje emotivnim porukama slama javnost