Utorak, 23.01.2024 | 11:18
IZVOR: Kolektiv.me

Vujović: Nedopustiv je i nepoželjan politički, uređivački i svaki drugi pritisak na slobodu novinara/ki

Ministarstvo kulture i medija neće ignorisati izazove sa kojima se novinari i novinarke suočavaju, već će kroz usvojenu Medijsku strategiju težiti stvaranju okvira koji će omogućiti njihov bolji ekonomski položaj, adekvatnije zarade, bolje uslove i podsticajniju radnu atmosferu, poručila je resorna ministarka dr Tamara Vujović.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ona je, povodom Dana novinara Crne Gore kazala da je novinarstvo časna profesija, u kojoj se novinari i novinarke moraju držati principa i etičnosti.

„Ne smijemo dopustiti da različiti pritisci svakodnevno opterećuju i obuzdavaju profesiju koja bi trebalo da svjedoči slobodi izražavanja, slobodi mišljenja, i otvorenom dijalogu. Vi ste tu, da nas, koji vršimo vlast, držite odgovornima, a procese odlučivanja učinite transparentnim", kazala je Vujović.

Prema njenim riječima, donosioci odluka su tu da novinarima i novinarkama pruže odgovore i da se potrude da im obezbijede bolji standard života i rada.

„Tokom prošle godine, prema izvještajima, zabilježeno je 16 napada/prijetnji na novinare i novinarke i medijske kuće, bez težih fizičkih napada. U 2022. godini bilo je 19 napada, a godinu ranije, taj broj je bio 21. Brojka pada, ali dok postoji makar jedan napad, makar jedna prijetnja, naš posao nije završen", kazala je Vujović.

Ponovila je da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja ili zastrašivanja novinara, i pozvala je nadležne da pravovremeno, dosljedno postupaju u svim slučajevima nasilja nad novinarima i medijima.

„Nedopustiv je i nepoželjan, politički, uređivački i drugi pritisak na slobodu izražavanja novinara i novinarki i unutar redakcija. Iako je ponekad izuzetno teško oduprijeti se pritiscima, vjerujem da nikada nećete zaboraviti da ste vi čuvari javnog interesa, a ne interesa bilo kog pojedinca ili centra moći", navela je Vujović.

Kazala je da je sigurna da će novinari prilikom kreiranja svakog teksta i priloga voditi računa o poštovanju etičkog kodeksa i o tome da odgovaraju samo zahtjevima svoje profesije.

„Pravo je javnosti da zna, a vi donosite ključne podatke i birate značajne teme. Pohvaljujem tradicionalne medije i veći broj portala, koji drže do etike i drže crnogorsko medijsko nebo visoko iznad kaljuge lažnih vijesti, dezinformacija i difamacija ličnosti. Ponosna sam na taj standard", rekla je Vujović.

Ministarka je kazala da je ponosna na taj standard.

„Želim da postavimo još uzvišeniji cilj. Da se uzdignemo iznad duboko ukopanih rovova podjela i da pogledamo i izvještavamo o svojoj državi, njenim ljudima i dostignućima na pozitivniji način", istakla je Vujović.

Smatra da bi trebalo da ima više tema iz obrazovnog, dječijeg, dokumentarnog, programa kulture, izvještavanja o zdravlju, poljoprivredi, turizmu, a manje manje političkih talk-show emisija.

Željela bih da bude više novinara, specijalizovanih za određene oblasti, što treba podsticati i podržavati", kazala je Vujović.

Podsjetila je da se kroz Medijsku strategiju bave organizovanjem okruglih stolova za sudove, državno tužilaštvo i medije o slučajevima napada na novinare, standardizacijom procedura, kao i da unapređuju rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare.

„Očigledno je da nije uvijek lako biti novinar/ka i da se zaposleni u medijima suočavaju sa brojnim izazovima. Ali pred njima nećemo zatvarati oči. Tu smo da čuvarima demokratije- poručimo da je mjera njihove slobode - mjera slobode u cijelom društvu. Trudićemo se da niko ne radi u strahu od urednika, političara, a da tržište ili centri moći ne diktiraju teme ili sagovornike", poručila je Vujović.

Ukazala je da Ministarstvo kulture i medija, kroz usvojenu Medijsku strategiju, teži stvaranju okvira koji će omogućiti bolji ekonomski položaj novinara/ki, adekvatnije zarade, bolje uslove i podsticajniju radnu atmosferu, mogucnost za strucno usavrsavanje.

„Ova inicijativa nije samo pitanje novinarskog esnafa, već ključna komponenta očuvanja demokratskih vrijednosti i pluralizma tema kojim novirastvo moze, mora i treba da se bavi u javnom interesu", navela je Vujović.

Smatra da je dgovornost novinara i novinarki velika velika, ukazujući na značaj posla koji obavljaju.

„Obavljajte posao nepokolebljivo i časno. Budite uzor generacijama koje dolaze, neka ih vaši tekstovi i prilozi uče pravopisu i dikciji. Da neki današnji učenik poželi da bude kao vi", rekla je Vujović.

Ona je kazala da vjeruje da će naredni Dan novinara donijeti još svjetlije rezultate novinara, na obostrano zadovoljstvo.

„A cilj nam je isti - kvalitetno i profesionalno izvještavanje u atmosferi pune medijske slobode, u okvirima savremenog medijskog zakonodavnog okvira", zaključila je Vujović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

PRIRODNE boje za farbanje jaja: Obojite ih namirnicama koje već IMATE KOD KUĆE

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:16

Bliži nam se Uskrs, pa je većina domaćica fokusirna farbanje jaja.

Đoković PRVI NOSILAC u Parizu

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:00

Novak Đoković biće prvi nosilac na Rolan Garosu.

Ovo su ZDRASTVENE PREDSNOSTI konzumiranja limuna

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:55

Limun je pikantan, sočan i svjež.

Prema Google pretragama - Ovo je NAJPOPULARNIJA AKTIVNOST među turistima u Crnoj Gori

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:41

Prema posljednjim podacima koje je prikupio i analizirao rafting kamp Modra rijeka, rafting je uvjerljivo na vrhu liste kao najpopularnija aktivnost za turiste u Crnoj Gori, sa prosječnom mjesečnom potražnjom na Google od 19500 pretraga.

I nauka POTVRDILA: Omiljeni HOBI naših baka je prava "JOGA" za mozak

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:30

Petlja, petlja, još jedna petlja…

"Nisi daleko iza mene" - Dejvid Bekam SLAVI 49. rođendan, a od Viktorije stigla POSEBNA poruka (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:12

 Dejvid Bekam danas slavi 49. rođendan.

Spajić: PODRŠKA njemačkih partnera se POJAČAVA , a naš evropski put postaje opipljiviji

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:03

Spajić saopštio. 

Meteorska kiša koja dostiže vrhunac za nekoliko dana, mogla bi biti NAJBOGATIJA u ovom vijeku

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:55

Meteori, poznatiji kao zvijezde padalice, mogu se vidjeti bilo koje noći u godini. Neke noći su međutim bolje za posmatranje neba od drugih.

OBRATITE PAŽNJU - Ako imate ovu dijagnozu, NE SMIJETE da jedete JAGODE

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:48

Iako su idealna poslastica i osvježenje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate. 

PREMINUO otac Tošeta Proeskog

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:40

Preminuo je Nikola Proeski, otac Tošeta i Dore Proeski.