Petak, 26.01.2024 | 19:28
IZVOR: azra.ba

VRIJEME je za detoksikaciju kože - ISPROBAJTE OVE prirodne sastojka

Prosječna žena tokom svakog dana koristi stotine hemikalija koje se skrivaju u kozmetičkim proizvodima, a koža ih sve upija – zato je detoksikacija itekako važan korak u njezi kože lica.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Naime, koža je kao skuplja i apsorbira većinu onoga što nanesemo na nju.

Većina nas ne razmišlja o sastojcima koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima i slijepo vjerujemo da je nešto sigurno ako je dostupno za prodaju. No, to nije istina, a šminka i ostali kozmetički proizvodi jedan su od glavnih izvora naše izloženosti hemikalijama.

Ako si do sad bila uvjerena da su ove hemijske tvari neizbježne u borbi protiv bora, praktičarka nutricionističke terapije Nadia Neumann u svojoj knjizi ‘Prehranom do prirodno lijepe kože’ otkriva da nisu ništa učinkovitije od prirodnih sastojaka poput ulja, maslaca ili bilja koji sadrže korisne tvari za kožu i hrane je, oplemenjuju i štite.

Od hemikalija se možeš zaštititi tako da se educiraš o tome koje se nezdrave hemikalije kriju u proizvodima te da se upoznaš s domaćim pripravcima za njegu kože. Sastojci za njih već se kriju u našoj kuhinji.

 MASLAC

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Maslac može poslužiti kao vrlo gust losion koji vlaži kožu hranjivim lipidima, pun je vitamina, uključujući vitamin A, C i E kao antioksidananta. Nadia preporučuje upotrebu  maslaca, kakaovog maslaca ili maslaca od sjemenki kurkume za izradu domaće kozmetike.

ULJE

Foto. Ilustracija/Pixabay.com 

Ulje za njegu kože služi kao tečnost masnoća koja, poput maslaca, hrani i vlaži kožu, pružajući joj nužne vitamine i antioksidante. Ako je tvoja koža sklona madežima, preporučljiva je upotreba ulja sjemenki grožđa, konopljinog i bundevinog ulja ili ulja aleksandrijskog lovora. Za masnu kožu preporučuje se upotreba ulja jojobe i šipka te ulja sjemenki grožđa. Za zrelu kožu preporučuje se upotreba ulja koštica marelice, arganovog i ulja šipka, dok suvu kožu njeguju avokadovo ulje, ulje koštica marelice i ulje slatkih badema (pogodno i za osjetljivu i iziritiranu kožu).

ETERIČNA ULJA

Eterična ulja nalaze se u obliku sitnih kapi u različitim dijelovima biljaka: u cvjetovima, voću, sjemenkama, lišću, kori, korijenju, mahovini. Biljke ih trebaju za svoj život jer ih koriste da privuku oprašivače i otjeraju neželjene mikroorganizme. Eterična ulja pozitivno djeluju na sve naše razine – tjelesnu, emocionalnu, mentalnu, duhovnu, i pomažu ublažiti mnoge kožne probleme. Naravno, moramo biti svjesni da kožu treba njegovati i ‘iznutra’, pravilnom ishranom  i prestankom štetnih životnih navika. Naša koža će bez kompromisa pokazati kakvo je naše stanje iznutra.

GLINA

Glina dubinski čisti kožu od svih nečistoća, uklanja alergene i ostale hemijske sastojke prisutne u većini kozmetičkih preparata. Kao posljedica, glina smiruje iritiranu kožu i ponovno uspostavlja ravnotežu, što je preduslov za dalju njegu. Posebno je pogodna za nečistu, masnu, upaljenu ili kožu koja svrbi te za akne i osip. Možeš je koristiti i za suvu kožu, ali na licu je ostavi kraće vrijeme, a zatim kožu namaži hidratantnom kremom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Tržišna inspekcija 1. maja ZATVORILA devet objekata u ovim CRNOGORSKIM GRADOVIMA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:55

Tržišna inspekcija zatvorila je juče devet objekata na crnogorskom primorju.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Još jedan KIŠAN dan: Pročitajte vremensku prognozu za PETAK

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:51

Pročitajte vremensku prognozu!

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

UP: Dva vozača vozila pod dejstvom narkotika, jedan odbio “droga test”

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:53

Nikšićka policija uhapsila je sinoć R.P. (20) i M.G. (41). zbog vožnje pod dejstvom narkotika.

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Vujović: Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori gdje im se “evropske” snage žive čuti ne smiju

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:13

Tragedija dvije zemlje da Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori đe im se “evropske” snage žive čuti ne smiju, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom izjava novoizabranog premijera Srbije Miloša Vučevića i jednog od lidera koalicije ZBCG Milana Kneževića.