Subota, 09.03.2024 | 08:29
IZVOR: rts.rs/Guardian

OTKRIĆE astronoma - Pronađena planeta koju prekriva KLJUČALI OKEAN

Astronomi su primijetili udaljenu planetu za koju vJeruju da je cIJela prekrivena dubokim vodenim okeanom, čija je temperatura iznosi i do 100 stepeni Celzijusa.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Nasin teleskop „Džejms Veb“ otkrio je vodenu paru i hemijske tragove metana i ugljen-dioksida u atmosferi planete, čiji prečnik je dva puta veći od Zemljinog i udaljena je oko 70 svjetlosnih godina.

Otkriveni hemijski tragovi i vodonikom bogata atmosfera u skladu su sa činjenicom da se radi o vodenom svijetu, u kojem okean pokriva čitavu površinu, navode stručnjaci Univerziteta Kembridž.

„Temperatura okeana bi mogla da dostiže i 100 stepeni Celzijusovih. Pri visokom atmosferskom pritisku, okean tako vruć i dalje bi mogao da bude u tečnom stanju“, kaže profesor Niku Madhusudan koji je predvodio analizu.

Ipak, dodaje i da ne vjeruje da bi takva planeta bila naseljiva.

Interpretacija britanskih naučnika, objavljena u časopisu Astronomy and Astrophysics Letters, u suprotnosti je sa kanadskim timom koji je dodatno proučavao egzoplanetu, poznatu kao TOI-270 d.

Oni su otkrili iste atmosferske hemikalije, ali tvrde da je temperatura prevelika da bi postojala voda u tečnom stanju, možda čak i 4.000 stepeni Celzijusovih. Umjesto toga, površina bi bila stjenovita, a atmosfera izuzetno gusta mješavina vodonika i vodene pare.

Koje god tumačenje da se ispostavi ispravnim, najnovije otkriće pokazuje koliko detaljan uvid teleskop „Džejms Veb“ omogućava u proučavanju planeta izvan Sunčevog sistema.

Teleskop hvata svjetlost koja je prošla kroz atmosfere planeta kako bi dao detaljan pregled prisutnih hemijskih elemenata. Sa tim znanjem, astronomi mogu da stvore sliku uslova na površini planete i vjerovatnoći da bi život mogao da se na njoj razvije i preživi.

Dokazi za planetarni okean na TOI-270 d zasnovani su na odsustvu amonijaka, koji bi po hemijskim zakonima morao da se pojavi prirodno u atmosferi bogatoj vodonikom. Međutim, amonijak je izuzetno rastvorljiv u vodi i ne bi ga bilo u atmosferi u slučaju ogromnom okeana na površini.

Uslovi na novootkrivenoj egzoplaneti su veoma drugačiji od onih na Zemlji. TOI-270 d takođe ima „zaključanu rotaciju“, odnosno jedna strana je uvijek okrenuta ka zvijezdi, dok je druga u vječnom mraku što stvara ekstremne temperaturne kontraste.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Rovčanin OPTIMISTA u vezi sa sjutrašnjim dijalogom o Šavniku

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:03

Političke partije počeće sjutra u 12 sati politički dijalog i razgovor kako bi se riješila kriza u Šavniku, gdje izbori nijesu završeni ni nakon više od godinu i po.

Spravica iz kuhinje koju većina KORISTI POGREŠNO (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 12:52

Muškarac koji voli kuhati podijelio je na na YouTubeu video korisnog trika za brže ljuštenje kore voća i povrća.

Nacionalni parkovi se ZADUŽILI 100.000 da ne bi ugrozili ISPLATU ZARADA za april

Nedjelja, 28.04.2024 | 12:43

Da se ne bi ugrozila tekuća likvidnost Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), odnosno isplata zarada za april, to javno preduzeće se, odlukom upravnog odbora (UO), kreditno zadužilo 100.000 eura kako bi obezbijedili novčana sredstva za plaćanje opreme i radova u cilju realizacije projekta zaštite prirodnih vrijednosti parkova kroz unapređenje fizičke zaštite,  odgovoreno je Danu iz NPCG na pitanja u vezi sa novonastalim kreditnim zaduženjem.

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA - Gotovo za POLA SATA, a prava RAPSODIJA za nepca

Nedjelja, 28.04.2024 | 12:31

Zasladiće vam dušu i tijelo, a priprema nije komplikovana.

DVOSTRUKO RUMENILO - Proljećni TREND koji će DAME OBOŽAVATI (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 12:13

Umjesto klasičnog konturisanja lica puderom i bronzerom, sada je tu novi trend - dvostruko rumenilo.

Anđušić: POVLAČENJE odluke o prinudnoj upravi u Šavniku, USLOV za dalje razgovore

Nedjelja, 28.04.2024 | 12:03

Dijalog predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku biće održan sjutra počeće sjutra.

Slavna pjevačica više ne roni suze zbog Pikea - Šakira SPREMNA za NOVU LJUBAV: "Ne mogu da..."

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:54

Bila sam svjedok ljubavi, ali ja nisam imala tu sreću.

Kako i IZBJEĆI česte GREŠKE u farbanju USKRŠNJIH JAJA i postići SAVRŠENE BOJE?

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:40

Svaka domaćica želi da njena uskršnja jaja izgledaju besprekorno obojena.

Marstjepović: Demokrate da UPOZNAJU javnost da imaju NOVOG opozicionog lidera u Baru

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:32

Iako veoma nevješto i manipulativno, kroz njima svojstvena duhovita saopštenja i objavama njihovog Barskog neđeljnika, pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa veoma važnih teme kakva je svakako Prostorni plan Crne Gore i dalji razvoj našeg grada, Demokrate Bar se moraju suočiti sa činjenicom da svojim postupcima i djelovanjem, otvoreno podržavaju uništenje grada kroz podršku izgradnje gasne elektrane, kroz podršku uništenja čak osam crmničkih sela i njihovih kulturno-istorijskih spomenika i podršku otvaranju novih kamenoloma, za koja danas tvrde da predstavljaju osnovu za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, tvrdi odbornica DPS-a u Skupštini opštine Bar Andrea Marstjepović.

Sve vrijeme POGREŠNO pijemo VINO? Pravilo 20/20 koji će goste ODUŠEVITI

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:17

Držati bijelo u hladnjaku, a crveno u ormaru, pravila su kojih se mnogi pridržavaju kada je vino u pitanju.