Srijeda, 27.03.2024 | 18:38
IZVOR: n1.info.rs

JEDNOSTAVNI načini da PROVJERITE da li je JAJE POKVARENO

Većina nas u frižideru uvijek ima jaja, a isto tako većina nas se često pita koliko su ta jaja zapravo stara i jesu li dobra za jelo.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Na tri jednostavna načina to možete saznati.

Bliži se Uskrs, a kako bismo ga tradicionalno proslavili, potrebna su nam jaja za farbanje. Ako vam jaja dugo stoje u frižideru i niste sigurni jesu li dobra za jelo, postoje tri jednostavna načina kako provjeriti je li jaje pokvareno.

Test u vodi

Stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Nivo vode bi trebala biti oko dva puta viša od jajeta. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko sedam  dana), takođe će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom balansira i podiže se od dna zdjele, vjerovatno je staro oko tri sedmice. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo, piše Net.hr.

Test bućkanjem

Približite jaje uhu. Nježno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je vjerovatno dobro za jelo.

Test razbijanjem jaja

Razbijte jaje na tanjur i posmatrajte žumanac i bjelanac. Ako je žumanjak izbočenog okruglog oblika poput globusa, a bjelanac je usko oko njega, jaje je svježe. Ako je žumanac malo spljošteniji, a bjelanac je još uvijek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumanac sasvim spljošten, a bjelance se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Potpisao NOVI UGOVOR - Željko Obradović ostaje trener Partizana

Subota, 27.04.2024 | 12:06

Potpisao novi ugovor.

Dizdarević: Pozivamo Vladu da učini civilizacijski iskorak i da doprinos da sačuvamo žrtve Srebrenice od zaborava

Subota, 27.04.2024 | 11:38

Duboko zabrinjava činjenica da Vlada Crne Gore danima izbjegava da se izjasni po pitanju kosponzorstva Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici i, na taj način, nas vraća gotovo 30 godina unazad pokušavajući zloupotrebiti masakar koji je nezabilježen u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata u dnevnopolitičke svrhe i vraćanje dugova svojim finansijerima i koalicionim partnerima, saopštio je potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević.

Objavljena LISTA - Ovo su NAJOPASNIJE ZEMLJE svijeta za posjetiti u 2024. godini

Subota, 27.04.2024 | 11:20

Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije International SOS.

Horoskop za MAJ 2024. - Pročitajte šta čeka vaš horoskopski znak poslije RETROGRADNOG MERKURA

Subota, 27.04.2024 | 11:02

Kroz april smo živeli retrogradni Merkur koji smo snažno osjetili u svakom aspektu. Maj će biti nešto laganiji iako i on donosi svoje promjene.

Vujović - Poslati jasnu poruku da nije prihvatljiva atmosfera u kojoj je legitimno zastrašivati novinare

Subota, 27.04.2024 | 10:22

Najoštrije osuđujem ponašanje lokalnih funkcionera DPS-a iz Bijelog Polja koji su novinarku Alisu Hajdarpašić, dopisnicu TV „Vijesti" onemogućili da izvrši novinarski zadatak, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

SUDAR autobusa i automobila, jedna osoba teško povrijeđena

Subota, 27.04.2024 | 09:54

U udesu koji se dogodio na putu Budva - Cetinje, iznad mjesta Lapčići, jedna osoba zadobila je teške povrede.

Ova vrsta ribe je NAJZDRAVIJA, losos završio na drugom mjestu

Subota, 27.04.2024 | 09:48

Po preporukama, trebalo bi jesti dvije porcije ribe nedeljno, a osim što je ukusna i hranljiva, ona je izuzetno zdrava.

"ŽRTVOVALA sam dosta toga, bila sam lojalna..." Šakira progovorila o vezi sa Pikeom

Subota, 27.04.2024 | 09:25

Pop pjevačica Šakira je u nedavnom intervjuu za "Marie Claire" istakla da je uvijek bila lojalna svom partneru, te da je dosta toga žrtvovala u 11-godišnjoj vezi sa čuvenim fudbalerom Đerardom Pikeom.

SAVRŠENA KOMBINACIJA ukusa za dobro jutro - Pripremite neodoljivi PARFE

Subota, 27.04.2024 | 09:05

Niste ljubitelj komplikovanih doručaka?

Spajić pred poslanicima - PREMIJERSKI SAT zakazan za 9. maj

Subota, 27.04.2024 | 08:41

Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na posebnoj sjednici Skupštine koja je zakazana za 9. maj, saopšteno je iz Skupštine. Sjednica Skupštine zakazana je za 12 sati.