Ponedjeljak, 01.04.2024 | 15:13
IZVOR: kolektiv.me

Za SEDAM DANA podnijeto 18 prekršajnih prijava zbog NASILJA u porodici

Službenici policije su, od 25 marta do 1. aprila, na teritoriji Crne Gore registrovali 91 krivično djelo za koja će odgovarati 99 osoba. 




Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kako je saopšteno, najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 79 djela, dok je policija procesuirala i 11 krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala.

“Od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, 28 djela je u trenutku izvršenja bilo sa nepoznatim izvršiocem, od kojih je operativnim i drugim angažovanjem pripadnika policije rasvijetljeno 20, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 71,4 odsto”, saopštila je policija.

Kriminalistička policija uhapsila je 39 osoba, od čega njih 29 zbog krivičnih djela, a njih 10 zbog učinjenih prekršaja.

“Nedelju za nama obilježila je akcija Sektora za borbu protiv kriminala koja je rezultirala lociranjem ihapšenjem visokorangiranog pripadnika jedne organizovane kriminalne grupe, I.K. (38). Ovo lice naša država je potraživala na osnovu potjernice NCB Interpol Podgorica zbog više krivičnih djela”, kazali su iz policije.

Registrovano je jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju, a koje je izvršeno u Ulcinju. Jedan maloljetnik je uhapšen zbog sumnje da je izvršilo to krivično djelo.

Službenici kriminalističke policije su oduzeli tri komada vatrenog oružja.

“Aktivnosti na otkrivanju i suzbijanju djela iz oblasti zloupotrebe narkotika rezultirale su podnošenjem sedam krivičnih prijava protiv četiri poznata i više, za sada, nepoznatih lica. Osim toga, podnijeto je i 20 prekršajnih prijava protiv 20 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. Policija je prethodne nedelje oduzela preko 40 kilograma marihuane i manju količinu kokaina”, navode iz policije.

Tokom navedenog perioda registrovano je 15 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 18 prekršajnih prijava.

“Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji, osim gore pomenutog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, 20 maloljetnika je osumnjičeno za 11 krivičnih djela, i to za: nasiljničko ponašanje, razbojništvo u pokušaju, zlostavljanje, oduzimanje vozila, uništenje ili oštećenje tuđe stvari, teške krađe, krađe, kao i krivično djelo izazivanje panike i nereda. Krivično djelo razbojništvo u pokušaju se dovodi u vezu sa vršnjačkim nasilje, gdje su i počinilac i oštećeni maloljetne osobe”, kazali su iz policije.

Policija je podnijela tri krivične prijave protiv tri osobe zbog četiri krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala (dva krivična djela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i dva djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju). Kada je riječ o koruptivnim krivičnim djelima, tokom nastavka aktivnosti u predmetu „Browing“ procesuiran su dva lica, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, bivši načelnik PJ za upravne poslove, državljanstvo i strance Bijelo Polje i službenica te Područne jedinice, jer su izdali odobrenja za nabavku oružja i produženje oružnog lista za pet lica, suprotno zakonskim uslovima za izdavanje oružja fizičkom licu.

 “Službenici zaduženi za otkrivanje visokotehnološkog kriminala preduzimaju aktivnosti na identifikaciji nepoznatih lica na zvanične mail adrese uputile mail-ove čiji sadržaje se odnosio na lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u osnvnim i srednjim školama”, navode iz policije,.

Jedna osoba uhapšena je u Kotoru zbog krivičnog djela iskorišćavanje djece za pornografiju. Sumnja se da je S.P. izvršio navedeno krivično djelo na način što je u dužem vremenskom periodu, u kontinuitetu, pribavljao i posjedovao audio-vizuelni materijal seksualne eksploatacije i zlostavljanja malodobnih lica.

“Pripadnici policije zaduženi za otkrivanje visokotehnološkog kriminala prethodne sedmice su, po naredbama nadležnih pravosudnih organa, izvršili pretres 16 digitalnih uređaja”, kazali su iz policije.

Policija je u nedelji za nama lišila slobode jedno međunarodno traženo lice koje potražuju nadležni organi Savezne Republike Njemačke, dok je kriminalistička policija lišila slobode 18 osoba po nacionalnim potjernicama.

“Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 17 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 21 lice zbog 19 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 11 je lišeno slobode”, navode iz policije.

Policija je, od 25. marta do 1. aprila, obezbjeđivala pet javnih okupljanja.

“Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 109 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, šest osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, dok su 24 učesnika u saobraćaju zadobila lake tjelesne povrede”, dodaju iz policije.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 283 prekršajne prijave, izdala 2.402 prekršajna naloga i lišila slobode 84 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. (58 vozača je lišeno slobode zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 21 vozač je lišen slobode zbog vožne pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a pet zbog težih saobraćajnih prekršaja).

“Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 31.242 eura”, navode iz policije.

Granična policija je od 25. marta do 1. aprila na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 263.240 lice, od toga 137.470 na ulazu i 125.770 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 92.418 motornih vozila, 31 plovilo, 315 vazduhoplova, 53 voza.

“Nije dozvoljen ulaz u naš državu za tri lica koja nisu ispunjavala propisane uslove za ulazak u našu zemlju”, kazali su iz policije.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli tri prekršajne prijave i izdali 17 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeta su 32 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 69 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 81 lice je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je osam prestanka privremenih boravaka.

“Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno devet akcija „Stranac“”, zaključeno je u saopštenju policije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Mašković: Gradski prevoz u Podgorici NEĆE RADITI 5. maja zbog vjerskog praznika, a RADIĆE 1. maja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:47

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković saopštio je da gradski linijski prevoz u Podgorici neće raditi 5. maja zbog vjerskog praznika, a da će za 1. maj, raditi.

Milo Strugar, učenik OŠ “Sutjeska”, POBJEDNIK TAKMIČENJA za NAJLJEPŠE PISMO

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:23

Pismo Mila Strugara, učenika OŠ "Sutjeska" iz Podgorice najbolje je među pismima koja su pristigla na ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo, procijenila je Komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Asistenti u nastavi traže VEĆA PRAVA i BOLJE USLOVE RADA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:02

Udruženje asistenata/kinja u nastavi obratilo se Vladi, Ministarstvu prosvjete, Klubovima poslanika u Skupštini, i javnosti kako bi skrenuli pažnju na, kako su istakli, dugogodišnje ćutanje sistema i sindikalnih organizacija kada su u pitanju radna prava i bolji uslovi rada za asistente u nastavi.

PREDSTAVLJEN projekat „Mistične priče Dunavske zelene rute“

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:21

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas javni događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”.  Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.  

Alkohol DOSTUPAN maloljetnicima iako je zakonom ZABRANJEN

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:49

Alkoholna pića i dalje su, uprkos zakonskim propisima, u velikoj mjeri dostupna maloljetnicima u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, a to su potvrdili i rezultati socijalnog eksperimenta koji je sprovelo udruženje Roditelji.

DPS: Glavni grad KRIJE DOKUMENTACIJU od Upravne inspekcije u namjeri da problematizuje rad ranijih uprava

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:29

Povodom navoda koji se su pojavili u pojedinim medijima, a kojima se tvrdi da je za vrijeme prethodne vlasti došlo do nezakonitih zapošljavanja, čime sadašnja vlast svakodnevno manipulišw, čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada, saopštenoje iz iz DPS-a Podgorica.

Ponovo će POSTATI RODITELJI - Petar Grašo i Hana Huljić čekaju DRUGO DIJETE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:15

Petar Grašo  i Hana Huljić čekaju drugo dijete.

Pet zvjezdica, ali ISPOD VODE: Noć u ovoj hotelskoj sobi košta čak 19.000 EURA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:03

Najskuplja podvodna hotelska soba na svijetu nudi gostima zadivljujući pogled koji ne možete vidjeti nigde na svijetu.

Direktori lokalnih javnih emitera: Milatović IGNORISAO 500 medijskih radnika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:54

Direktori lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori saopštili su da je predsjednik države Jakov Milatović danas "ignorisao" 500 medijskih radnika u državi.

Mašković: Gradski prevoz u Podgorici NEĆE RADITI 5. maja zbog vjerskog praznika, a RADIĆE 1. maja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:47

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković saopštio je da gradski linijski prevoz u Podgorici neće raditi 5. maja zbog vjerskog praznika, a da će za 1. maj, raditi.

Odžić: "Budvi ćemo DOSTOJANSTVO, a posvađanim građanima pružiti POMIRENJE"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:31

Koalicija "Čist izbor SDP-SD-LP" biće najprijatnije iznenađenje 26. maja, i vratiće Budvi dostojanstvo, a posvađanim građanima pružiti pomirenje, poručio je nosilac liste Petar Odžić.

Milo Strugar, učenik OŠ “Sutjeska”, POBJEDNIK TAKMIČENJA za NAJLJEPŠE PISMO

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:23

Pismo Mila Strugara, učenika OŠ "Sutjeska" iz Podgorice najbolje je među pismima koja su pristigla na ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo, procijenila je Komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Ovo su NAJSREĆNIJI DANI u maju - Datumi koji donose pozitivne ASPEKTE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:15

Astrolozi su otkrili koji dani u maju mogu biti najuspešniji za nas i zašto!

Jedan od NAJAKTIVNIJIH vulkana na svijetu svakodnevno izbacuje ZLATO u vrijednosti 6.000 DOLARA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:56

U ledenim prostranstvima Antarktike krije se vulkan koji izbacuje doslovno komadiće zlata. Otkriće su 1991. godine obznanili američki geolozi.

Žena po kojoj je snimljena jeziva serija koja RUŠI REKORDE gledanosti - "Ja sam ovdJe ŽRTVA"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:44

Serija Baby Reindeer je za kratko vrIJeme postala hit na Netfliksu i pokupila je samo pozitivne kritike.