Četvrtak, 04.04.2024 | 17:43
IZVOR: Kolektiv.me

Radulović: Zapadni Balkan neizbježan dio evropskog transportnog koridora

Novi evropski transportni koridor imaće veliki uticaj na zbližavanje zemalja regiona i razvoj privreda Zapadnog Balkana, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva (MSP) Filip Radulović. Učestvujući na panelu posvećenom proširenju Transevropske mreže (TEN-T) na zemlje regiona, koji se održava u Briselu, Radulović je istakao da će ova povezanost donijeti evropske standarde našoj transportnoj mreži, bezbjednije puteve i željeznicu, koji će biti otporniji na poplave i zemljotrese.

 




Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

“Uvjeren sam da će Zapadnobalkanski koridor ubrzati transport robe sa Mediterana i Azije ka Centralnoj Evropi, smanjujući vrijeme putovanja i razdaljinu između početnog i krajnjeg odredišta, što će doprinijeti uštedi kako za operatere, tako i za krajnje korisnike. Zapadni Balkan je uvijek bio na mapi Evrope, mi smo Evropa i ostaćemo u Evropi. Stoga će ovaj Koridor postati neizbježno transportno čvorište u južnom dijelu kontinenta”, kazao je Radulović, saopšteno je iz (MSP).

Iz MSP su kazali da Radulović je pred ministrima Evropske unije, kao jedini učesnik iz zemalja kandidata, govorio o višestrukom značaju priključivanja regiona evropskom transportnom koridoru.

Podsjetio je, dodaju, na činjenicu da do nedavne revizije, Zapadni Balkan nije imao svoj transportni koridor na TEN-T mapi.

Radulović je uvjeren da upravo ovo ukazuje da je region sada na “dobrom putu”.

Novouspostavljeni zapadnobalkanski i istočno-mediteranski koridor, kako je pojasnio, interno povezuje najvažnije koridore u jugoistočnoj Evropi, ali i zemlje u okruženju EU.

“Novi transportni koridor će donijeti TEN-T standarde na putevima, željeznici, lukama i aerodromskoj infrastrukturi. To znači da će region biti fokusiran na transpoziciju pravnih tekovina EU, kao preduslova za modernu saobraćajnu mrežu. Ova mreža će povezivati, regionalne partnere i članice EU. Takva mreža će spajati, ne samo ljude, već i privrede. Region Zapadnog Balkana je relativno mali, i njegove šanse su pravedne, samo ako se ponaša kao jedinstven. To je jedini način da Balkan bude konkurentan ostatku Evrope", istakao je Radulović.

On je ministrima Evropske unije koji su prsistvovali panelu predočio da su kapaciteti slobodne carinske zone u luci Bar nedovoljno iskorišćeni i da svako povećanje atraktivnosti ove luke, što rezultira povećanjem obima transporta u njemu, takođe znači, povećanje transporta duž željezničkih i autoputeva na pomenutom koridoru, što je jedno od ključnih pitanja za Crnu Goru.

“Očekujem da ćemo takođe biti podstaknuti da više ulažemo u čistije transportne flote, kao što su e-busevi i e-automobili. Podgorica je počela da investira u e-taksi uslugu, kao prvi korak ka kapitalu održive urbane mobilnosti. Interoperabilan sistem e-naplate u regionu je takođe jedna od prednosti koje možemo očekivati”, poručio je Radulović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vučić najavio - Finale Lige Evrope 2028. u BEOGRADU

Srijeda, 01.05.2024 | 11:12

Beograd će za četiri godine biti domaćin velikog fudbalskog događaja, tako bar tvrdi predsjednik Srbije.

Za ove horoskopske znakove u maju počinje ČAROBNO RADOBLJE

Srijeda, 01.05.2024 | 11:06

Čarobno razdoblje za ove znakove započeće 1. maja i trajaće do kraja mjeseca. Evo kome će se sreća osmjehivati češće nego ostalima.

VIDEO: Princa Vilijama pitali kako je KEJT, ovako je odgovorio

Srijeda, 01.05.2024 | 10:37

Princ William bio je na svečanom otvorenju James Place Newcastlea, centra za prevenciju suicida, a tamo su ga okupljeni upitali za suprugu Kate Middleton.

FOTO/VIDEO: Tradicionalnim Abrumom oživio karnevalski duh Budve: "Ljudima treba da se opuste i zabave na ovakav način"

Srijeda, 01.05.2024 | 10:08

Atraktivan program 21. izdanja Međunarodnog budvanskog karnevala nastavljen je sinoć Tradicionalnim Abrumom tokom kojeg su veseli Feštađuni i karnevalisti pozivali građane i posjetioce Starog grada i okoline na Veliki budvanski karneval.

CEDIS - Planirani radovi na mreži za 2, 3, 6, 7. i 8. maj

Srijeda, 01.05.2024 | 10:03

Planirani radovi na mreži.

"Nadam se da sam uspio da budem dobar primjer za nove generacije, to je važnije od titula"

Srijeda, 01.05.2024 | 09:30

Španski teniser Rafael Nadal uz bujicu emocija se oprostio od Mastersa u Madridu, za koji je istakao da mu je bio važniji od grend slemova.

Neviđeno do sad! Za 1€ ideš na EURO – Evo šta je potrebno da uradiš

Srijeda, 01.05.2024 | 08:57

Zapleši ritmom fudbalske igre i osjeti uzbuđenje, jer Minhen te zove, a Meridian vodi na EURO 2024! Od danas je svaki tiket recept za nezaboravnu dozu navijačkog adrenalina!

Da li ste znali? Zbog čega se BLUETOOTH zove baš tako?

Srijeda, 01.05.2024 | 08:11

Jedan od ključnih elemenata savremenog bežičnog povezivanja je Bluetooth tehnologija. Međutim, malo ljudi zna kako je ova tehnologija dobila svoje neobično ime.

Danas je 1. MAJ - Međunarodni praznik rada

Srijeda, 01.05.2024 | 07:50

Prvi maj je praznik rada koji se obilježava širom svijeta kao dan posvećen radnicima i radničkim pravima.

Obradović: Najvažnija je pobjeda, ali brinu izgubljene lopte

Utorak, 30.04.2024 | 21:58

Trener Partizana Željko Obradović bio je zadovoljan zbog pobjede protiv Budućnosti i igra u odbrani, ali je vidio i probleme u nastupu svoje ekipe.