Petak, 05.04.2024 | 12:50
IZVOR: Kolektiv.me

Prodanović: Prvo su bili nemedicinski, sada su medicinski radnici DISKRIMINISANI; Vujović: Nećemo revolucije, hoćemo s Vladom da nađemo rješenje

"U početku su nemedicinski radnici bili diskriminisani, a sada su medicinski. Izmjene Granskog kolektivnog ugovora se usvajaju paušalno, nepromišljeno, populistički, sa tzv. reprezentativnim sindikatima koji nakon svakog potpisivanja ugovora sa ministarstvom daju izjave da su bili obmanuti, pravdajući se činjenicom da im je citiram "podmetnuto", da su vjerovali ministarstvu i tako dalje", saopštila je predsjednica sindikata Ratka Prodanović na press konferenciji na temu "Problem u politici zarada u sistemu zdravstva i kako do rješenja".




Foto: Kolektiv.me

Ona je istakla je da Nezavisni sindikat Kliničkog centra želi da ukaže na konfuziju u politici zarada u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Crne Gore. 

Kako je navela, zadnjim sporazumom predviđeno je da stimulaciju mogu dobiti samo oni zaposleni koji nisu imali nijedan obračunat sat prekovremenog i dopunskog rada, pripravnosti ili dežurstva. 

"Poznato je da zbog potrebe neprekidnog rada u zdravstvenim ustanovama i manjka kadra, veliki broj zaposlenih mora imati makar jedan sat više od redovnog radnog vremena. Takođe ni zaposleni koji su na odmoru i bolovanju ne mogu imati ovo uvećanje zarade."

Prodanović je kazala da kada su u pitanju fizioterapeuti, pored razlike u koeficijentima sporno je i to što se ovom kadru zarade obračunavaju po koeficijentu 8,35 za VI, odnosno 9,37 za VII nivo kvalifikacije obrazovanja.

„Tokom 2023. godine fizioterapeutima zaposlenim u Institutu ,,dr Simo Milosević" u Igalu promijenio koeficijent i to za VI i VII nivo kvalifikacije, pa on sada iznosi 9,37 za VI odnosno 11,91 za VII nivo kvalifikacije obrazovanja koliko mi tražimo da bude i u javnom zdravstvu jer je ova diskriminacija suprotna normama Zakona o radu (član 99 stav 1 i 2)“, objasnila je.

Kako je navela, njihovi predlozi i sugestije su naišli na zid nebrige id strane nadležnih organa.

"Nećemo ćutati pred nepravdom, pa insistiramo da se izvrši usklađivanje granskog kolektivnog ugovora sa zakonom i pravnim sistemskim rješenjima", navela je Prodanović.

Foto: Kolektiv.me

Pored nje, riječ je imao i potpredsjednik Nezavisnog sindikata KCCG Miljan Vujović.

"Jednom godišnje u martu držimo skupštinu gdje prezentujemo finanssijski izvještaj i pravio planove. Tako smo i ove godine drugoga marta imali skupštinu gdje je veliki broj naših članova izrazio nezadovoljstvo prema platama, a mi kao njihovi predstavnici morali smo izaći i javno reći da se ne slažu sa zaradama koje imaju", objasnio je Vujović.

Kako je naveo, koeficijent srednje medicinske sestre he 6,95. što iznosi platu od nekih 570 eura, a to spada, objasnio je Vujović, u niske zarade.

"Nećemo da izazivamo revolucije, nemire. Hoćemo u dogovoru sa Vladom, sa našim resornim ministrom, sa potrpedsjednikom Vlade pod čijom je ingerencijom zdravstvo, dr Srđanom Pavićevićem, u kojeg imamo veliko povjerenje, da razgovaramo o našim problemima, o svim temama", istakao je.

Dodao je i da su svjesni da javno zdravstvo nije profitabilno kao privatno.

"Pozivamo našeg ministra da popričamo o svim ovim temama i da vidimo šta dalje možemo zajedno da uradimo. Ne rušimo državu, pozivamo na dogovor. Nikakvo ucjenjivanje s naše strane ne postoji", zaključio je Vujović.

Foto: Kolektiv.me

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Realna
05.04.2024 13:45

Tražite koeficijent za fizioterapeuta veći nego za farmaceuta? Farmaceutski fakultet traje 5 godina (. 300 ECTS kredita) !!Malo su vam apetiti veliki bojim se.Pogledajte malo u okruženju koliko su plate fizioterapeuta a koliko farmaceuti.

1 2

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

UP - Na jugu Crne Gore pojačane represivne aktivnosti prema operativno interesantnim licima

Srijeda, 01.05.2024 | 11:45

Službenici Uprave policije juče izvršili pretrese objekata koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, kao i operativno interesantna i sa njima povezana lica, na nekoliko lokacija na teritoriji opština Bar, Ulcinj i Tivat, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Vučić najavio - Finale Lige Evrope 2028. u BEOGRADU

Srijeda, 01.05.2024 | 11:12

Beograd će za četiri godine biti domaćin velikog fudbalskog događaja, tako bar tvrdi predsjednik Srbije.

Kardiolozi otkrivaju: Na ovaj način možemo da IZRAČUNAMO rizik od bolesti srca

Srijeda, 01.05.2024 | 11:38

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a svake godine odnose oko 17,9 miliona života, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Za ove horoskopske znakove u maju počinje ČAROBNO RADOBLJE

Srijeda, 01.05.2024 | 11:06

Čarobno razdoblje za ove znakove započeće 1. maja i trajaće do kraja mjeseca. Evo kome će se sreća osmjehivati češće nego ostalima.

VIDEO: Princa Vilijama pitali kako je KEJT, ovako je odgovorio

Srijeda, 01.05.2024 | 10:37

Princ William bio je na svečanom otvorenju James Place Newcastlea, centra za prevenciju suicida, a tamo su ga okupljeni upitali za suprugu Kate Middleton.