Subota, 06.04.2024 | 08:27
IZVOR: Kolektiv.me

Za dvije godine Podgorica dobila ŠEST novih hotela, 2023. bila REKORDNA po ovim brojkama

U Crnoj Gori u februaru 2024. godine u kolektivnom smještaju (hoteli, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli i dr.), ostvareno je 37 762 dolazaka i 90 907 noćenja turista, podaci su Uprave za statistiku Monstat.




Foto: arhiva, Kolektiv.me

Kako su naveli, od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju 77,2% ostvarili su strani, a 22,8% noćenja ostvarili su domaći turisti.

“U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u februaru 2024. najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima (63,4%), glavnom gradu (21,2%), planinskim mjestima (8,8%) i ostalim mjestima (6,7%)”, istakli su iz Monstata.

A, kakva je turistička ponuda Podgorice, kada govorimo o hotelima?

Kako su za portal Kolektiv.me kazali iz Turističke organizacije (TO) Podgorica, kada je riječ o hotelima, na teritoriji Glavnog grada trenutno aktivno radi 42, od toga je 24 sa 4 i 5 zvjezdica.

“Zadovoljstvo nam je da u Podgorici imamo prisustvo svjetski poznatih hotelskih i ugostiteljskih brendova, poput Hiltona, Story Hosptality, Ramada, što je takođe značajno za privlačenje određenih kategorija turista”.

Prema podacima TO Podgorica, u prethodne dvije godine u Glavnom gradu je otvoreno šest novih hotela, od toga pet sa četiri zvjezdice i jedan sa tri zvjezdice.

Podgorica se sve više profiliše kao destinacija gdje dominiraju biznis turisti, pa samim tim oni imaju najveće interesovanje za hotele visoke kategorije.

Foto: arhiva, Kolektiv.me

Ali, kako je tu i sve veći broj individualnih turista, prenoćište u hotelu je moguće pronaći u skladu sa budžetom.

“Kako se Podgorica najviše profiliše kao kongresna destinacija, samim tim u strukturi turista dominiraju biznis turisti, te je najveće interesovanje za hotele visoke kategorije. Ipak, imajući u vidu i veliki broj individualnih turista, možemo reći da, kada je u pitanju hotelska ponuda sve kategorije turista mogu biti zadovoljne, shodno interesovanjima i budžetu”, naveli su iz TO za portal Kolektiv.me.

Kako ističu, prilikom svih promotivnih aktivnosti TO Podgorice, kako u regionu tako i na značajnim udaljenijim emitivnim tržištima, hoteli zauzimaju značajno mjesto.

Pored redovnih aktivnosti koje imaju, u toku je izrada nove tematske brošure, u kojoj će akcenat biti na hotelskoj i kongresnoj ponudi Glavng grada, a sve u cilju što bolje promocije iste.

“Imamo jako dobru saradnju sa generalno svim predstavnicima turističke privrede, i veoma nas raduju sve inicijative i aktivnosti koje doprinose tome da Podgorica kontinuirano nudi nove sadržaje kako za naše sugrađane, tako i za turiste, a u konačnom i unapređenju i dodatnoj promociji turističke ponude grada. Pored kataloga smještaja gdje su informacije o svim hotelima u Glavnom gradu, u toku je i izrada nove tematske MICE brošure gdje će biti akcenat upravo na hotelskoj i kongresnoj ponudi Podgorice što će vjerujemo doprinijeti još boljoj promociji”.

Foto: arhiva, Kolektiv.me

Podgorica kao Glavni grad, ima raznovrsna mjesta, koja iz godine u godinu privlače pažnju turista iz različitih krajeva svijeta.

Tako je tu, između ostalog, neizostavna adrenalinska tura panoramski Krug oko Korita, kao i uvijek atraktivno Bukumirsko i Rikavačko jezero.

Od mjesta u gradu, svakako se izdavaja Sahat kula, a pažnju turista sve više privlače i brojne, sada već tradicionlane manifestacije kao što su “Cvijeće cvijeću” i “Tradicija ukusa".

Već od 29. aprila čeka nas novo mjesto za druženje - “Podgorički Proljećni Pazar”.

Foto: arhiva, Kolektiv.me

A da je prošla godina bila rekordna, kada je u pitanju turistički promet u Glavnom gradu, svjedoče i brojke.

Kako su nam kazali iz TO, grad je posjetilo 181.533 turista, što je 14% više nego 2022., a ostvareno je 352.123 noćenja što je 6% više u odnosu na 2022.

Prema zvaničnim podacima Glavni grad je za prva dva mjeseca 2024. posjetilo 16.895 turista u kolektivnom smještaju, što je za 4% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine. Ostvarena su 34.046 noćenja, ili 9% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine.

“Prema zvaničnim podacima Glavni grad je za prva dva mjeseca posjetilo 16.895 turista u kolektivnom smještaju, što je za 4% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine. Ostvarena su 34.046 noćenja, ili 9% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine. Ovakvi statistički pokazatelji su rezultat niza faktora, a imajući u vidu intenzivirane promotivne aktivnosti i veliki broj manifestacija i događaja koji će biti organizovani u Podgorici u period predsezone, sigurni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti. Tokom ovog mjeseca očekuju nas tradicionalne manifestacije “Cvijeće cvijeću” i “Tradicija ukusa”, a već od 29. aprila do 15. maja “Podgorički Proljećni Pazar”. Kada su u pitanju lokaliteti, tokom ljetnje turističke sezone turisti najviše posjećuju NP Skadarsko jezero, panoramski put Krug oko Korita, Bukumirsko i Rikavačko jezero. Pored interesovanja za aktivni, postoji veliko intreresovanje za kulturni, vjerski i vinski turizam, gdje pored posjete najvećem vinogradskom kompleksu kompanije “13. Jul – Plantaže” sve više turista zainteresovano je i za posjete manjim vinarijama naših lokalnih proizvođača”, zaključili su iz TO Podgorica za portal Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Hrana preskupa, za visoke cijene nema ekonomskog opravdanja

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:07

Mada su cijene hrane u svijetu u februaru pale na najniži nivo u posljednje tri godine, naši građani kažu da takav utisak nemaju kada izađu iz prodavnica. Za to, kako smatraju sagovornici TVCG, nema ekonomskog opravdanja, pa tvrde da trgovci koriste tu situaciju za dodatnu zaradu što potvrđuju podaci o rastu njihovih profita.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Abazović: Država od trajekta za godinu prihodovala više od OSAM MILIONA EURA

Subota, 04.05.2024 | 12:01

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopštio je da je država od trajekta za godinu prihodovala više od osam miliona eura.

Podaci Centralne banke CG - Najveći štediša u banci čuva skoro 60 MILIONA EURA

Subota, 04.05.2024 | 08:17

Podaci Centralne banke Crne Gore.

(FOTO/VIDEO) Milatović i Spajić prisustvovali na Vaskršnjoj liturgiji u Podgorici

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:37

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Mandić na Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:22

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prisustvovao je Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača.

Šabanović i Saša Popović došli glave Bjelopoljcu u Zvezdama Granda, surovo je srušen san Elsana Pilice

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:07

Bjelopoljac Elsan Pilica nije uspio da se plasira u naredni krug “Zvezda Granda”.

MC Stojan i poznata pjevačica započeli vezu: Nikada ne biste pomislili da njih dvoje mogu biti par

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:40

Pjevač Marko Stojković, mnogima poznatiji kao MC Stojan, uplovio je u romansu sa mlađom koleginicom, pjevačicom Zoranom Mićanović

Milatović: U Vaskrsu pronalazimo nadu za bolje sjutra

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:23

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskrs.

NAJVAŽNIJI DATUMI U 2024. GODINI: Astrolozi tvrde da donose promjene svim horoskopskim znacima

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:18

Spremite se za preokrete

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Spajić čestitao Vaskrs: Neka naše društvo još snažnije bude protkano razumijevanjem, praštanjem i slogom

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:10

Premijer Gore Milojko Spajić je u ime Vlade i svoje lično čestitao Vaskrs svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.