Subota, 13.04.2024 | 08:41
IZVOR: Kolektiv.me

Olakšica za vozače u CG: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja.




Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više zemalja.

Za početak, korisnici elektronske naplate putarine u Crnoj Gori uskoro će moći da sa tag uređajem nesmetano putuju u Srbiju, i koriste povoljnosti koje pruža elektronska naplata putarine preduzeća JP Putevi Srbije.

„To je omogućeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji između preduzeća Monteput d.o.o. i JP Putevi Srbije. U planu je da se takva saradnja realizuje i sa ostalim preduzećima koja upravljaju autoputevima u regionu, budući da je Monteput ranije potpisao sporazume o saradnju sa  d.o.o. Hrvatske autoceste i JP Autoceste FbiH“, navodi Palibrk za portal Kolektiv.me.

Kako ističe, unapređenjem sistema naplate putarine Monteput nastoji da korisnicima pruži bolju, savremeniju uslugu, pa im je cilj da se poveća broj korisnika elektronske naplate putarine (ENP).

Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

A kako ENP funkcioniše?

Prije svega, za ENP korisnike su predviđene izdvojene saobraćajne trake – krećući se tim trakama, vozač ne mora da se zaustavlja da bi platio putarinu, jer je transakcija između tag uređaja i sistema za naplatu putarine automatska.

Tako je jedna od prednosti ovakvog načina plaćanja, smanjenje gužvi, što će posebno biti značajno u toku turističke sezone.

Takođe, ENP korisnici će svaki prolazak kroz naplatne stanice plaćati manje, jer je za njih predviđen popust od 10%.

„Elektronska naplata putarine – ENP je jednostavniji, brži i povoljniji način plaćanja putarine. To podrazumijeva da se putarina plaća beskontaktno, upotrebom tag uređaja za odgovarajuću kategoriju vozila. Prednost ovoga modela plaćanja putarine je u tome što su za ENP korisnike predviđene izdvojene saobraćajne trake. Krećući se tim trakama korisnik ne mora da zaustavlja vozilo da bi platio putarinu, a transakcija između tag uređaja i sistema za naplatu putarine je automatska. Sredstva sa korisničkog računa se automatski skidaju prolaskom kroz naplatni centar jer antena na nadstrešnici iznad ulazne/izlazne naplatne trake automatski prepoznaje tag uređaj, naplaćuje putarinu, odnosno skida sredstva sa korisničkog računa, i podiže rampu. Samim tim, prolazak kroz naplatni centar traje kratko, par sekundi. Prednosti ovog načina naplate putarine su u tome što se izbjegava eventualna gužva korišćenjem izdvojenih saobraćajnih traka. Osim što je jednostavno i brzo, ovaj sistem naplate putarine je i povoljniji jer ENP korisnici plaćaju svaki prolazak manje zato što je za njih predviđen popust od 10% na svaki prolazak. U susret ljetnjoj turističkoj sezoni, kada je i promet saobraćaja veći, upravo nastojimo da smanjimo moguće gužve i rasteretimo saobraćaj, kao i da turistima pružimo bolju uslugu. U tom kontekstu očekujemo da će platforma T4A pomoći“, kaže Palibrk za naš portal.

Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

U proteklom periodu tehnički timovi preduzeća Monteputa i Puteva Srbije, radili su na povezivanju sistema naplate dvije kompanije.

Taj proces je veoma zahtjevan i kompleksan, i podrazumijeva izradu softverskih rješenja koja će obezbijediti korisnicima korišćenje usluga ENP na svim naplatnim centrima.

Prioritet je, kako ističe Palibrk, apsolutna sigurnost podataka svih korisnika uz efikasnu i kvalitetnu uslugu.

Tako su nedavno završena i testiranja, gdje su stručni timovi provjerili kako sistem funkcioniše kada se vozač nađe za volanom.

„U taj proces su uključene kompanije koje su licencirane za izradu i održavanje sistema, kao i banke, uz poštovanje propisa obje zemlje. Prioritet je apsolutna sigurnost podataka svih korisnika uz efikasnu i kvalitetnu uslugu. Tehnički timovi Monteputa i Puteva Srbije već su završili testne prolaske i provjerili kako sve funkcioniše na terenu. Svi koraci potrebni za korišćenje ove usluge biće detaljno objašnjeni na platformi. Važno je da korisnici znaju da će, za potrebe korišćenja ove usluge, biti potrebno povezivanje tag uređaja sa platnom karticom, pa će se putarina naplaćivati direktnim skidanjem sredstava sa kartice korisnika“.

Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

O svim detaljima, vozači će biti obaviješteni na vrijeme, i to kako od strane Monteputa, tako i od „Puteva Srbije“.

Očekuje se da platforma bude aktivna već krajem aprila mjeseca, kako bi ENP korisnici u Crnoj Gori, mogli da putuju sa tag uređajem u Srbiju.

Tako je procjena da će sve biti u funkciji prije početka ljetnje turističke sezone.

„Proces integracije sistema je, kao što smo naveli, kompleksan, i nije jednostran, odnosno ne zavisi samo od jednog učesnika. U dogovoru sa kolegama iz JP Putevi Srbije planirano je da već krajem  mjeseca platforma profunkcioniše kako bi naši ENP korisnici mogli da putuju sa tagom u Srbiju. Naše procjene su da će cjelokupan sistem biti funkcionalan prije početka sezone, odnosno da će tada i putnici iz Srbije, sa svojim tagom, moći da plaćaju putarinu u Crnoj Gori“, zaključila je Palibrk za portal Kolektiv.me.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
🚗
13.04.2024 10:15

Sjajna vijest,sa novom Vladom h nove pobjede

2 0

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.