Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35
IZVOR: kolektiv.me

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 




Foto: KIC "Budo Tomović" 

"Okosnicu koncerta u Podgorici činiće kompozicije sa albuma “Altered Feelings” kao i novije kompozicije koje priprema za sljedeći album. Muziku odlikuju ukorijenjeni elementi tradicionalnog džez zvuka sa primjesom modernog izraza u uzbudljivom i nepredvidivom toku", ističu u saopštenju. 

 Koncert je podržala Ambasada Švajcarske u Beogradu.

"Ulaznice se po cijeni od 5 eura mogu kupiti na biletarnici KIC-a, a broj za rezervaciju je 020 664 237", stoji u saopštenju. 

 Maks Kočetov

Već više od decenije saksofonista i kompozitor Maks Kočetov intrigira publiku svojom muzikom na balkanskoj i evropskoj džez sceni. Rođen u Kijevu (1979), muzikom se bavi od ranog djetinjstva, učio je harmoniku i klarinet, a zatim saksofon. Od 1992. do 1997. studirao je saksofon na Kijevskom državnom muzičkom koledžu „R. M. Gliera”. Nakon studija pohađao je ljetnji kurs u Erfrutu (Njemačka), pod vođstvom Poljaka Zbignjeva Namislovskog (klasa saksofona) i Britanca Džona Tejlora (ansambli), a zatim je imao više angažmana po njemačkim i francuskim džez klubovima. Bio je trostruki laureat festivala Do#Dj Junior u Donjecku, osvojivši nagrade za najboljeg izvođača, najbolji džez-rok ansambl i najbolju kompoziciju (2003).

Od 2006. godine živi i radi u Srbiji, gdje je ubrzo prepoznat kao izuzetan muzičar. Član Big benda RTS postao je 2010. godine, a zatim prvi alt saksofonista ovog orkestra, kao i solista. Nastupao je sa legendama, među kojima su Duško Gojković, Stjepko Gut, Toni Lakatoš, Džon Fadis, Ilja Rejnhaut, Hajnc fon Herman. Takođe sarađuje sa brojnim džez i rok sastavima (Unit 5+1, Bramax, Deca loših muzičara, i dr).

Objavio je tri albuma kao vođa ansambla: “13:30” (2014, instrumentalni kvartet) i “It’s Time for Jazz” (2015, kvintet sa pjevačicom Ksenijom Kočetovom), kao i aktuelno ostvarenje “Altered Feelings” (2022, osmodjelna svita za instrumentalni kvartet), u izdanju A.MA Records iz Barija (Italija). Učestvovao je i na albumima Big benda RTS, Sanje Marković i Jelene Jovović, a već nekoliko godina uređuje program u beogradskom klubu Telma.

Semjuel Blejzer

Rođen u La-Šo-de-Fondu (Švajcarska), Semjuel Blejzer je počeo je da se ističe kao profesionalni muzičar nakon što je diplomirao na konzervatorijumu 2002. godine. Tokom narednih pet godina razvio je saradnju sa Bečkim umjetničkim orkestrom (Vienna Art Orchestra) i Evropskim radijskim big bendom, dobio Fulbrajtovu stipendiju, nastavio postdiplomske studije na Konzervatorijumu za muziku Državnog univerziteta u Njujorku i snimio svoj prvi album “7th Heaven” kao vođa kvarteta (Samuel Blaser Quartet). Dobitnik je Evropske džez nagrade 2019. godine, kao i titule “Rising Star Trombone”, po izboru kritičara magazina Downbeat 2021.

Semjuel teži održavanju odnosa s iskusnim i starijim muzičarima poput Pjera Favrea, Džona Holenbeka, Gerija Hemingveja, Marka Dukreta, Pola Motiana, Olivera Lejka i Danijela Humera, koji su mu pomogli da razvije svoj sopstveni muzički identitet. U sviranju koristi puni raspon mogućnosti trombona, a svakom poduhvatu pristupa kao vođa i inspirativni saradnik.

U doba pandemije COVID-19, u nedostatku turneja, osnovao je online izdavačku kuću, Blaser Music, koja je izdala četiri albuma. Često nastupa sa svojim kvartetom i kao prateći muzičar mnogih poznatih džez muzičara poput Mišela Portala i Marka Dukreta. Od 2020. godine Blejzer je aktivan u nekoliko sastava, od dua do kvarteta (Samuel Blaser Quartet), navode iz KIC-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE!

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije. 

Sekulović: Izvještaj o ULASKU Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru POTPISAO Zoran Lazović

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:42

Pod oznakom povjerljivo, govoreći ovako po sjećanju, izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potpisao je Zoran Lazović, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova u 42. Vladi Crne Gore Sergej Sekulović.

Obradović: Dolaze nam prijatelji iz Podgorice, imaju VELIKI KVALITET

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:35

Trener Partizana Željko Obradović pozvao je navijače na fer navijanje u meču protiv Budućnosti Voli na startu polufinalne serije plej ofa ABA lige.

DPS: Glavni grad KRIJE DOKUMENTACIJU od Upravne inspekcije u namjeri da problematizuje rad ranijih uprava

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:29

Povodom navoda koji se su pojavili u pojedinim medijima, a kojima se tvrdi da je za vrijeme prethodne vlasti došlo do nezakonitih zapošljavanja, čime sadašnja vlast svakodnevno manipulišw, čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada, saopštenoje iz iz DPS-a Podgorica.

Petar Grašo ČEKA DRUGO DIJETE - PJevačeva 14 godina MLAĐA supruga ponovo trudna

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:15

Petar Grašo  i Hana Huljić čekaju drugo dijete.

Pet zvjezdica, ali ISPOD VODE: Noć u ovoj hotelskoj sobi košta čak 19.000 EURA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:03

Najskuplja podvodna hotelska soba na svijetu nudi gostima zadivljujući pogled koji ne možete vidjeti nigde na svijetu.

Direktori lokalnih javnih emitera: Milatović IGNORISAO 500 medijskih radnika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:54

Direktori lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori saopštili su da je predsjednik države Jakov Milatović danas "ignorisao" 500 medijskih radnika u državi.

Mašković: Gradski prevoz u Podgorici NEĆE RADITI 5. maja zbog vjerskog praznika, a RADIĆE 1. maja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:47

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković saopštio je da gradski linijski prevoz u Podgorici neće raditi 5. maja zbog vjerskog praznika, a da će za 1. maj, raditi.

Odžić: "Budvi ćemo DOSTOJANSTVO, a posvađanim građanima pružiti POMIRENJE"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:31

Koalicija "Čist izbor SDP-SD-LP" biće najprijatnije iznenađenje 26. maja, i vratiće Budvi dostojanstvo, a posvađanim građanima pružiti pomirenje, poručio je nosilac liste Petar Odžić.

Milo Strugar, učenik OŠ “Sutjeska”, POBJEDNIK TAKMIČENJA za NAJLJEPŠE PISMO

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:23

Pismo Mila Strugara, učenika OŠ "Sutjeska" iz Podgorice najbolje je među pismima koja su pristigla na ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo, procijenila je Komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.