Ponedjeljak, 22.04.2024 | 09:56
IZVOR: cdm.me

Lekić: DPS kidiše na mene, jer mi nikada neće oprostiti što nisam dozvolio gašenje Rudnika uglja

Javno polemisanje sa DPS-om, po mnogim temama, obilježilo je poslednjih nekoliko decenija mog profesionalnog i političkog trajanja, saopštio je predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić.




Foto: Rudnik uglja Pljevlja, rupv.me, arhiva

“Međutim, u prethodnih nekoliko godina, tačnije od kada sam stupio na poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja AD Pljevlja u aprilu 2021. godine, pa sve do danas kada obavljam funkciju predsjednika Odbora direktora najznačajnije kompanije u Crnoj Gori, ponašanje ove političke organizacije izlazi iz zone uobičajene javne polemike i ulazi u besprizornu histeriju i pokušaj medijske hajke kakvu do sada nismo vidjeli”, naveo je Lekić u izjavi dostavljenoj medijima.

On kaže da ima utisak da ne postoji funkcioner ove, po Crnu Goru srećom opozicione partije, a da se nije bavio Milanom Lekićem i Rudnikom uglja, zbog čega je, navodi, opravdano posumnjao da postoji neki oblik opsjednutosti u njihovom ponašanju.

“Ipak, biće da je do sljedećeg… Nakon svih ovih godina od kada obavljam najodgovornije funkcije u Rudniku uglja, sa punom pravnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je DPS grobar naše kompanije i cjelokupnog energetskog sektora. Tome svjedoče egzaktni podaci i neoborive činjenice koji ukazuju samo na jedno – DPS je svim silama pokušao da ugasi Rudnik uglja, raseli Pljevlja i dovede Crnu Goru u potpunu energetsku zavisnost”, naglasio je Lekić.

Prema njegovim riječima kada se Vlada Crne Gore na čelu sa Duškom Markovićem obavezala Evropskoj energetskoj zajednici (EEZ) da će Termoelektrana Pljevlja (TEP) raditi još 20.000 radnih sati u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. godine, tj. da će smanjiti kapacitet rada na 48 odsto u odnosu na redovan godišnji rad od oko 7.000 sati, javnost nije očekivala da će DPS pokušati da se izbori za produžetak upotrebe fosilnih goriva (u konkretnom slučaju uglja) za proizvodnju električne energije, imajući u vidu njihovu apsolutnu servilnost i nezainteresovanost za sudbinu države. Dokle je išla njihova neodgovornost najbolje nam pokazuje činjenica da, kada su uvidjeli da je gubitak vlasti pitanje trenutka, u 2020. godini troše i preostalih 7.194 sati rada TEP, čime krše međunarodnu obavezu prema EEZ i ostavljaju novoj vlasti obavezu da zatvori TEP.

“Tako je Evropska agencija za životnu sredinu objavila da je TEP u 2020. godini potrošila dozvoljeni limit, čime je postala prva elektrana na uglja u regionu koja je potrošila svoj limit. Paralelno sa ovim, DPS je smanjivao broj radnika na Rudniku uglja i Termoelektrani. Kada sam preuzeo odgovornost izvršnog direktora zatekao sam oko 750 radnika, prosječne starosti preko 50 godina. Zatekao sam zapuštenu mehanizaciju, prazne magacine i raubovano ležište površinskog kopa „Potrlica“. Godinama smo bilježili užasnu realizaciju na otkrivci”, ističe Lekić.

Primjera radi, dodaje, 2017. godine eksploatisano je svega 4.564.678 m3čm otkrivke. Radnici po pet godina nisu mogli da iskoriste godišnje odmore.

“Novac je odlazio u Podgoricu, zemljište nije rekultivisano, o životnoj sredini niko nije mario. Na sve to kada dodamo nesnošljive političke pritiske u kompaniji, užasnu atmosferu i odsustvo radnog elana kod mnogih, zaključujemo da je sve bilo spremno na gašenje kompanije. Vratiti Rudniku uglja sjaj i ugled nije bilo lako. U prethodne dvije godine uložili smo oko 25 miliona eura za nabavku mehanizacije i opreme, značajno podmladili kolektiv, pokrenuli nove djelatnosti, pristupili rekultivaciji zemljišta, otvorili nova tržišta, ostvarili rekordnu eksploataciju otkrivke koja je u 2023. godini iznosila čak 9.220.845 m3čm – dakle, više nego duplo u odnosu na neke ranije godine, uveli kompaniju u zakonito poslovanje što je činjenica koju nadležni državni organi mogu da potvrde u svakom trenutku”, naveo je Lekić.

On tvrdi da su prethodnu godinu završili sa rekordnom neto dobiti od preko 15 miliona eura što je ogroman uspjeh, imajući u vidu da smo, ne tako davno, usljed famozne brige DPS-a za Rudnik uglja, ostvarivali akumulirane neto gubitke, pa je tako primjera radi 2009. godine ostvaren neto gubitak u iznosu od skoro 13 miliona eura.

“Riječju, spasili Rudnik uglja, spriječili raseljavanje stanovništva iz opštine koja bilježi najgore demografske pokazatelje u Crnoj Gori, unaprijedili proizvodnju, omogućili energetsku stabilnost i nezavisnost države Crne Gore, pokazali veliko interesovanje i spremnost za realizaciju istorijske investicije kao što je izgradnja fabrike za proizvodnju cementa, i toliko toga još. Zato, poštovani građani Crne Gore, DPS kidiše na Rudnik uglja. Ova kompanija je ogledalo njihovog nerada, nemara i kriminala, ali i slika i prilika našeg odnosa prema temelju industrijske proizvodnji i kičmi energetskog sektora Crne Gore”, zaključio je Lekić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Fond PIO: Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Petak, 03.05.2024 | 17:38

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija.

Vujović: 30. aprila u Crnoj Gori boravilo oko 39.000 TURISTA, optimistični smo u pogledu turističke sezone

Petak, 03.05.2024 | 08:46

Prema nezvaničnim podacima koje Nacionalna turistička organizacija Crne Gore dobija od lokalnih turističkih organizacija na nedjeljnom nivou, 30. aprila u Crnoj Gori je boravilo oko 39.000 turista, što je rast od dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Dosadašnje rezervacije OBEĆAVAJUĆE - Sve je spremno na ljetnju sezonu na ŽABLJAKU

Petak, 03.05.2024 | 08:25

Nakon kraha zimske sezone, i na Žabljaku s nestrpljenjem očekuju ljetnju. Dosadašnje rezervacije su obećavajuće, ali sve to moraće da isprati i lokalna uprava. No, pitanje vodosnabdijevanja, parkinga i divlje gradnje gorući su problemi sa kojima opština ne može sama da se izbori.

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Najšarmantnije žene rađaju se u ova ČETIRI znaka: Niko ne može da im odoli

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:07

Ako ste među njima, znajte da ste neodoljive!

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Legendarni Sunđer Bob je konačno odrastao: Kockasto morsko biće slavi rođendan, a brojka pokazuje koliko vrijeme brzo leti

Petak, 03.05.2024 | 18:57

Sunđer Bob je napunio 25 godina.

URA: Spajićeva Vlada pokazuje netransparentan, skandalozan i ponižavajući odnos prema medijima

Petak, 03.05.2024 | 18:39

Sloboda medija jedan je od osnovnih postulata demokratije i njenog razvoja. Imajući to u vidu možemo konstatovati da je Spajićeva Vlada napravila veliki korak unazad kada je u pitanju transparentnost, istakli su iz Građanskog pokreta URA povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Otkazan nastup Jelene Karleuše u Budvi, ona tvrdi da je građanima Srbije ugrožena bezbjednost

Petak, 03.05.2024 | 18:31

Hotel Podgorica otkazao je juče nastup Jelene Karleuše, koji je bio najavljen za 9. maj.

Vuković Kuč: Država novinarima da obezbijediti povlašten status, ekonomski prosperitet i bezuslovnu bezbjednost.

Petak, 03.05.2024 | 17:56

60 je godina od pojave knjige “Razumijevanje medija” Marshalla McLuhana. Vjerovao je da su mediji “čovjekovi produžeci”. Jesu li mediji umnožili snagu čovjeka i čovječanstva, pitanje je za sve nas, saopšđtila je potpredsjednica i poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković Kuč.   

Policija o prijetni Brnovićima: Dva maloljetnika lažno prijavila da je oteta ćerka trenera FK Budućnost

Petak, 03.05.2024 | 17:51

Podgorička policija postupila je po prijavi  koju je podnijela M.B., supruga trenera fudbalskog kluba „Budućnost“, I.B., a u kojoj navodi da joj je sa zaštićenog broja telefona upućen poziv od strane nepoznate osobe da je njena maloljetna ćerka oteta u zamjenu za koju je tražen novac u iznosu od 20.000 eura, uz prijetnju po život i tijelo iste.

Pejović: Nadležni da donesu zakonska rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu probleme vatrogasaca

Petak, 03.05.2024 | 17:29

Vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori Međunarodni dan vatrogasaca kao i prethodnih godina dočekuju bez zakonskih rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu ovu oblast, saopštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Ratko Pejović.

Jača je i od „molim“ i „hvala“: Ova magična riječ od tri slova je ključ koji otvara sva vrata

Petak, 03.05.2024 | 16:48

Ova riječ privlači ljude i čini da vam više vjeruju.  

Jedini ispravan način za pranje jagoda: Samo ovako ćete ukloniti sve bakterije i pesticide iz voća

Petak, 03.05.2024 | 16:25

Evo kako da operete jagode tako da iz njih izađu sve štetne materije i hemikalije

Šta se radi sa starom ČUVARKUĆOM? Prema vjerovanjima su samo DVIJE stvari ispravne

Petak, 03.05.2024 | 16:14

Prema tradiciji se na današnji dan farbaju jaja, a prvo obojeno jaje crvenom bojom se naziva čuvarkuća. U tom trenutku "staro", prošlogodišnje crveno jaje, treba zamijeniti novim

Požar u fabrici u Berlinu: Vatra se ne može kontrolisati iznutra

Petak, 03.05.2024 | 15:56

Veliki požar izbio je u fabrici u Berlinu-Lihterfeldu, a vatrogasci upoziravaju na otrovan dim koji se širi.