Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:43
IZVOR: kolektiv.me

Spoken word koncert Roberta Prosera i bubnjara Lana Štikera u sali DODEST

U saradnji sa Austrijskom ambasadom u Crnoj Gori u KIC-u „Budo Tomović“, u četvrtak, 16. maja, biće organizovan spoken word koncert poznatog austrijskog pisca Roberta Prosera i bubnjara Lana Štikera, dua poznatog kao Drumbadur. Program će se održati u sali DODEST sa početkom u 20h.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Nastup Roberta Prosera na mikrofonu i Lana Štikera za bubnjem nosi naziv „Nestali u lavinama”, po istoimenom Proserovom romanu na kojem se zasniva. Riječ je o izvrsnom spoju književnosti i muzike koji je u prošloj godini izazvao veliku pažnju publike u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Italiji. Za potrebe publike koja ne govori njemački jezik tekst je preveden i titlovan.

Kao grupa, DRUMBADUR je poznat po traganju za radikalnom formom pričanja priča. Kroz izgovorenu riječ i ritmove predaje se podjednako fanki i čvrsta energija, svedena do najveće slobode za ritam i glas. Bilo da je u pitanju improvizacija ili plesni ritam, posebna atraktivnost događa se u direktnom kontaktu sa gledaocima. Bez ijedne suvišne riječi ili udarca, DRUMBADUR nudi izvanredan spoj muzike i književnosti, kao što su performans, ritual i recitacija.

Robert Proser rođen je 1983. godine. Živi i radi u Alpbahu/Tirolu i u Beču. Studirao je komparativnu književnost i antropologiju, putovao je od Azije do Afrike. Izvođač i pisac, ranije aktivan u repu i grafitima, kao i moderator i kustos (za “Babelsprech” - platforma za savremenu poeziju). Za njegov umjetnički rad značajna su istraživanja i scenske adaptacije u obliku recitacije ili performansa. Publikacije uključuju roman „Ajmo habibi” (Ullstein fünf, 2019) i reportažu Ljeto u Bejrutu (Klever, 2020). Dobitnik raznih nagrada i stipendija, pisac u rezidenciji One World Foundation u Šri Lanci 2020, rezidenciju Literarisches Colloquium Berlin 2014, Reinhard Priessnitz nagradu 2014. Njegov roman Fantomi (Ullstein fünf, 2017) nominovan je za Njemačku književnu nagradu.

Lan Štiker rođen je 1995. u St. Jakobu, Rosental/Šentjakob u Rožu. Studirao je džez-bubnjeve na Univerzitetu Anton Brukner u Lincu. Svirao je s poznatim muzičarima kao što su Skúli Sverrisson, Peter Herbert, Primus Sitter i Tonč Feinig, a aktivan je kao lajv i studijski bubnjar u raznim bendovima (npr. Delta Concept, Kit Cut, Oh Alien).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: Predstava „Proces“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:29

Predstava „Proces“, prema tekstu Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, biće izvedena u utorak 28. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20h. Sve ulaznice su rasprodate.

Premijera predstave „Probali smo, gledajte” 29. maja u KIC-u

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:01

Nova predstava Dodestove radionice glume „Probali smo, gledajte” premijerno će biti izvedena u srijedu, 29. maja, u sali Dodest, od 20 sati.

"Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati ZNANJA i ISKUSTVA"

Petak, 24.05.2024 | 21:39

Crna Gora i Kina imaju značajan prostor za razmjenu znanja i iskustava, i za saradnju u kulturi i umjetnosti, u oblasti kreativnih industrija i kulturne baštine, ali i u oblasti savremenih tehnologija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija  Tamare Vujović i zamjenice gradonačelnika Šangaja Lju Duo.

CNP na Priština internacionalnom pozorišnom festivalu

Petak, 24.05.2024 | 13:18

Predstava “Bladi Mun”, prema tekstu i u režiji Ane Đorđević, biće izvedena u okviru takmičarske selekcije VIII Priština internacionalnog pozorišnog festivala u nedjelju, 26. maja u Teatru “Faruk Begolli” s početkom u 19h.

Izložba dokumenata i fotografija „Žena…nosilac društvenog razvoja u socijalizmu“ u holu KIC-a

Petak, 24.05.2024 | 09:28

KIC „Budo Tomović” biće domaćin izložbe dokumenata i fotografija „Žena...nosilac društvenog razvoja u socijalizmu“ koja će u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore biti otvorena u ponedjeljak, 27. maja, u izložbenom holu KIC-a, u 12 sati.

"Nema više kočnica, Rafa će dati 100 odsto, vjerujemo da je spreman"

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:08

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala, izjavio je da je rekorder Rolan Garosa po broju titula spreman za turnir.

Ovo niste znali - Šta jedna šolja kafe radi našem tijelu iz MINUTA U MINUT?

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:59

Za mnoge od nas jutarnja kafa je suštinski dio našeg svakodnevnog rituala.

Injac: Duško Jovanović simbol slobodne riječi, dugujemo mu pravdu

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:38

Povodom godišnjice ubistva Duška Jovanovića, gradonačelnica Podgorice prof. dr Olivera Injac položila je danas vijenac na mjesto na kojem je prije 20 godina ubijen glavni i odgovorni urednik dnevnih novina “Dan”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Bojović: Sumnjive diplome nisu samo iz inostranstva i sa privatnih fakulteta, pojavljuju se falsifikati i sa državnih

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:30

Ministarstvo od početka godine podnijelo 22 krivične prijave, najviše osoba se sumnjiči za falsifikovanje diplome srednje škole.  

CNP: Predstava „Proces“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:29

Predstava „Proces“, prema tekstu Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, biće izvedena u utorak 28. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20h. Sve ulaznice su rasprodate.

Zbog lošeg ponašanja Japanci uvode ograničenja za turiste

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:24

Grad Fudžikavagučiko u Japanu planira da postavi barijeru koja će blokirati pogled na planinu Fudži, kako bi se zaustavili turisti koji žele da snimaju i fotografišu, naveli su lokalni mediji u Japanu.

Prekid meča prvog dana Rolan Garosa na 15 minuta

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:13

Prvi dan Rolan Garosa obilježio je skandal. Naime, domaći teniser Terens Atman lopticom je udario ženu iz publike.

Radulović: Češke kompanije dobrodošle da grade put Mateševo-Andrijevica

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:11

Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na Javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Otarasite se USTAJALOG mirisa odjeće: Isprobajte trik koji vam u tome može pomoći

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:07

Često se događa da čista odjeća dobije ustajali miris, ali srećom, postoji jednostavan način da se to neutrališe

VIDEO: Zlato, srebro, dragulji,... Počinje istraživanje olupine čiji tovar vrijedi 20 MILIJARDI DOLARA

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:50

Kolumbijske vlasti započele su istraživanje potonule španske galije „San Hoze“ iz 18. vijeka, koja je na dno mora odnijela zlata, srebra i dragulja u vrijednosti od 20 milijardi dolara.