Ponedjeljak, 20.05.2024 | 15:00
IZVOR: Prva.rs, the healthy

Studija pokazala - Kafa ima najbolji efekat ako je pijete u OVO DOBA DANA

Iako se čini da je najbolje popiti šoljicu kafe čim se probudite, ipak postoji bolji trenutak za ispijanje ovog napitka, ukoliko želite da iskoristiti sve prednosti koje on nudi.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Šoljicu kafe ne bi trebalo popiti čim ustanete iz kreveta, već sat vremena nakon što se probudite. U tom trenutku proizvodnja kortizola u tijelu je na jednom od tri vrhunca u toku danu, pokazali su rezultati kliničke studije.

Kortizol se inače smatra “hormonom stresa” jer se luči u većim količinama kada osjećamo naprezanje ili napetost kod okolnosti koje smatramo zahtijevnim. Ali, kortizol se može smatrati i “hormonom budnosti” jer razlog zbog kog telo proizvodi više kortizola kada smo pod stresom jeste da bi nas razbudio i da bismo bili na oprezu.

Konzumiranje kofeina dok je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola uči tijelo da proizvodi manje kortizola, tvrde hronofarmakolozi koji proučavaju način na koji sastojci ljekova, poput kofeina, djeluju na prirodne biološke ritmove našeg tijela.

Ne samo da to potkopava efekat kofeina, već smanjuje i sposobnost razbuđivanja koju kortizol ima. Uz to, to može doprinijeti razvoju tolerancije na kafu, što znači da nam je potrebno sve više i više kafe da bismo postigli iste efekte.

Dakle, da biste u potpunosti iskoristili efekte koje kafa nudi, prvu šoljicu popijte sat vremena nakon što se probudite, piše The Healthy.

Drugi vrhunac proizvodnje kotizola je oko 13 časova, a zatim oko 17 časova, pa u nekom od tih trenutaka možete popiti sljedeću šoljicu kafe.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Glavni grad: Reakcije na postavljanje radara su POZITIVNE

Srijeda, 12.06.2024 | 09:24

Neprilagođena brzina, preticanje, nepoštovanje ostalih saobraćajnih propisa,... samo su neki od prekršaja nesavjesnih vozača koji mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda.

Tviterašica napisala pjesmu za Džinovića: Ljudi zovite mi Harisa, napravila sam mu pjesmu (VIDEO)

Utorak, 11.06.2024 | 20:39

Haris i Melina Džinović rastali su se nakon 22 godine zajedničkog života, tokom kojeg su dobili dvoje djece, ćerku Đinu i sina Kana. Od momenta kad su stavili tačku na bačnu zajednicu, pjevač je više puta javno govorio o njihovom zajedničkom životu i razlazu, dok je Melina mudro ćutala sve vrijeme.

Ovo su horoskopski znaci kojima će se do 15. JUNA ispuniti NAJVEĆA ŽELJA

Srijeda, 12.06.2024 | 11:08

Astrolozi su dali prijatnu prognozu za četiri znaka Zodijaka. Do 15. juna ispuniće im se najveća želja.

Milović: Ako je vjerovati Vanji Ćalović ja sam sa EK i VK podmetnuo zakone poslanicima

Srijeda, 12.06.2024 | 10:58

Reagovao ministar pravde Andrej Milović.

Završen sastanak parlamentarne većine u Podgorici; Čarapić: Ima prostora za dogovor, ali bez bočnih političkih agendi

Utorak, 11.06.2024 | 19:55

Završen je sastanak parlamentarne većine u Glavnom gradu Podgorica. Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je za TVCG da većina koalicionih subjekata ne vidi pretjerane izazove koji se ne mogu prevazići, te da mnogi smatraju da do dogovora može doći ali da je jako teško pronaći zajednički jezik sa Pokretom za Podgoricu, te da sumnja da se radi o nekoj bočnoj političkoj agendi.

Asocijacija žena PES-a: Nasilje NIJE POLITIKA, ono neće i ne smije pobijedit

Srijeda, 12.06.2024 | 18:46

Asocijacija žena Pokreta Evropa sad izrazila je zabrinutost zbog "sve netolerantnije retorike i učestalih fizičkih napada na političarke u Crnoj Gori".

Novaković Đurović: Premijer u SUKOBU sa dva ministra, Vlada GUBI legitimitet

Srijeda, 12.06.2024 | 18:38

Potencijalno razrješenje ministra pravde Andreja Milovića neće uticati na već izvjesno dobijanje pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, ali hoće na sve što slijedi nakon toga, smatra Ana Novaković Đurović, poslanica GP URA.

Kokos čizkejk: Nepečena POSLASTICA koja MIRIŠE na LJUBAV

Srijeda, 12.06.2024 | 18:30

Sprema se lako i uspeva svima.

Vlahović: Mučenje i ubijanje životinja NE SMIJE biti zabava

Srijeda, 12.06.2024 | 18:19

Podgoričaninu Acu Novoviću određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je počinio krivično djelo mučenje i ubijanje životinja i narušavanje njihovog staništa.

Postoji PRAVO VRIJEME za jogurt ako želite da SMRŠATE

Srijeda, 12.06.2024 | 18:10

Jogurt je odlična namirnica ukoliko brinete o kilogramima, ali se ne preporučuje osobama koje su sklone stvaranju kiseline ili imaju druge gastrointestinalne poremećaje.

Strani državljanin STRADAO pri usponu na najviši vrh Prokletija

Srijeda, 12.06.2024 | 17:57

Turista iz Bugarske poginuo je danas prilikom uspona na Jezerski vrh (Maja Jezerce) u Albaniji, nedaleko od granice sa našom državom.

NOVA runda PREGOVORA: Počeo sastanak PES-a i Pokreta za Podgoricu

Srijeda, 12.06.2024 | 17:53

U toku su pregovori odbornika Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu kako bi pokušali da riješe političku krizu.

Donosimo SAVJETE kako da BACATE manje hrane

Srijeda, 12.06.2024 | 17:42

U Evropi se godišnje baca ogromna količina hrane.

Brnović u konkurenciji za NAJBOLJU odbrambenu igračicu u LŠ

Srijeda, 12.06.2024 | 17:31

Naša reprezentativka Tatjana Brnović nominovana je od strane Evropske rukometne federacije za najbolju odbrambenu igračicu nedavno završene sezone u EHF Ligi šampiona.

Zorana Mićanović u LOŠEM ZDRASTVENOM STANJU nakon RASKIDA sa MC Stojanom, pjevačica se obratila publici

Srijeda, 12.06.2024 | 17:22

Pjevačica Zorana Mićanović raskinula je vezu 22 godine starijim kolegom MC Stojanom, a sada se oglasila i otkrila da ima zdravstvenih problema.