Srijeda, 22.05.2024 | 18:23
IZVOR: RTV Nikšić

HE „Perućica“ za 64 godine POSTOJANJA proizvela skoro 55 MILIONA megavat sati električne energije

Hidroelektrana (HE) „Perućica“ obilježila je 64 godine postojanja, a za to vrijeme proizvela je skoro 55 miliona megavat sati električne energije.




Foto: EPCG, arhiva

Redovni remonti i održavanje doprinijeli su dobroj pogonskoj spremnosti naše najstarije hidroelektrane, a sa završetkom velikih projekata čija je realizacija u toku, za 2-3 godine stara dama će biti potpuno modernizovan i pouzdan proizvodni objekat.

"Od kada su 1960. godine iz HE „Perućica“ potekli prvi kilovati električne energije stara dama koja je 12. maja napunila 64 godine, dala je ogromni doprinos elektroenergetskom sistemu Crne Gore, proizvela je blizu 55 miliona megavat sati, kaže rukovodilac te Podružnice",  Radovan Đukanović.

I pored količina padavina koje su znatno manje od plana i nedostatka sniježnih koje su uslovile slabe dotoke, to nije uticalo na stanje u akumulacijama.

Bez obzira na količine padavina u mjesecima pred nama, proizvodnje će sasvim je sigurno biti u junu i julu, s tim da se, kako kaže Đukanović, neće ponoviti situacija od prije dvije godine kada su Krupac – kupalište Nikšićana ostavili bez vode.

Redovni remonti, održavanje zaslužni su za dobru pogonsku spremnost HE „Perućica“. Prije desetak godina u potpunosti su rekonstruisana prva četiri agregata, a na 64 rođendan počela je druga faza kojom su obuhvaćena preostala tri.

Uskoro će biti raspisan Javni poziv za projektovanje, isporuku i montažu agregata A 8, a aktivno se radi i na projektu prevođenja viška vode rijeke Zete u Slano i njegovo spajanje sa Krupcem.

Sredinom godine očekuje se puštanje u pogon potpuno rekonstruisanih mini hidroelektrana Podgor i Rijeka Crnojevića, a znatno su unaprijeđeni i uslovi za radnike, kojih je 150.

Podsjetimo, za proizvodnju električne energije HE „Perućica“ koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja pri povoljnom padu na kratkom rastojanju pokreću njenu turbinu. U sastavu stare dame, čija je instalisana snaga 307 MW, su akumulacije Krupac i Slano i retenzija Vrtac, a dio sistema čini i pet malih hidroelektrana na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja, Šavnika.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Jelena Đoković danas SLAVI ROĐENDAN - Jeste li znali da je STARIJA od Novaka?

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 16:34

Za nju su godine samo broj.

Premijer nije došao na sastanak sa bugarskim predsjednikom: BEZ SUSRETA Spajića i Radeva, evo i ZAŠTO

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:54

Iako je bilo najavljeno da će se tokom posjete Crnoj Gori predsjednik Bugarske Rumen Radev sastati i sa premijerom Milojkom Spajićem, do susreta nije došlo.

MCP ponovo POZVALA Kneževića da objavi DOKAZE o navodnoj umiješanosti sveštenika u šverc cigareta

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:01

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da poslanik i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević nastavlja da ih tretira kao političkog konkurenta.

Očekuje nas NAJMOĆNIJI PUN MJESEC U GODINI: Za ove znake donosi OGROMNE životne preokrete

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 16:46

U noći između 21. i 22. juna stiže pun Mjesec u Jarcu, a astrolozi ističu da je riječ o najmoćnijem punom Mjesecu ove godine, jer se poklapa sa solsticijem, odnosno trenutkom kada je dan najduži u godini i kada počinje ljeto.

Knežević: Svoja saznanja saopštiću Joanikiju ako ME POZOVE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:20

Iskazujem nemjerljivo zadovoljstvo što se (ne)poznati autor iz Mitropolije ponovo oglasio, čak sam se bio i zabrinuo zašto kasni sa reagovanjem, naivno misleći da će prvo jevanđeljski kritikovati predsjednika Jakova Milatovića zbog njegove švajcarske čajanke sa Vjosom Osmani. Naivno sam očekivao da je (ne)poznati autor makar mogao podsjetiti Jakova Milatovića da je mitropolit Amfilohije sahranjen uz grumene zemlje sa Kosova i Metohije i Jasenovca, naveo je predsjednik DNP-a, Milan Knežević u reagovanju.

CGO OBJAVIO Vodič za obveznike Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Utorak, 18.06.2024 | 16:19

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Vodič za obveznike Zakona o slobodnom pristupu informacijama, namijenjen državnim službenicima i namještenicima kao pomoć u efikasnom prikupljanju, obradi i pružanju informacija koje posjeduju unutar organa u kojem rade tokom ispunjavanja zakonskih obaveza. 

Ivanović: IBAR je CILJ, ali i OBAVEZNA stanica koja određuje nastavak evropskog puta

Utorak, 18.06.2024 | 16:16

Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR) je cilj, ali i obavezna stanica koja određuje nastavak evropskog puta - ocijenio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Cijene paprene, nekretnine basnoslovne - Ovo su NAJSKUPLJI GRADOVI za život

Utorak, 18.06.2024 | 16:07

Tržište nekretnina u posljednje dvije decenije, širom svijeta, postalo je toliko skupo da danas mnogi smatraju da je u pojedinim gradovima nemoguće priuštiti život.

Kafa SMANJUJE RIZIK od smrtnosti kod sjedećeg načina života

Utorak, 18.06.2024 | 16:00

Sjedeći konzumenti kafe imali su 24 posto manji rizik od smrtnosti u poređenju s onima koji su sjedili više od šest sati dnevno i nisu pili kafu, prema vodećem autoru studije objavljene nedavno u časopisu BMC Public Health.

Marija Šerifović prvi put PROGOVORILA o OCU svog sina: "On je STRAŠAN DASA"

Utorak, 18.06.2024 | 15:54

Otkako je Marija Šerifović otkrila da je postala majka, pjevačica nije detaljnije govorila o tome kako je dobila sina Marija.

Poznati pjevač UHAPŠEN u Njujorku, a ovo je RAZLOG

Utorak, 18.06.2024 | 15:46

Pjevač Džastin Timberlejk uhapšen je rano jutros na Long Ajlendu, saopštila je policija.

ZAMASTILI ste odjeću kremom za sunčanje? UKLONITE je OVIM JEFTINIM SREDSTVOM

Utorak, 18.06.2024 | 15:38

Stručnjak je podijelio vrhunske savjete za uklanjanje najtvrdokornijih mrlja od kreme za sunčanje.

Mujović NAJAVIO projekat: "Eloksirana bravarija za građane po veoma POVOLJNIM CIJENAMA"

Utorak, 18.06.2024 | 15:19

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat po kojem se građanima pruža mogućnost da ugrade eloksiranu bravariju po "veoma povoljnim cijenama".

Svjetsko prvenstvo: Ubjedljiva POBJEDA mladih “AJKULA"

Utorak, 18.06.2024 | 15:09

U 16 vaterpolo reprezentacija Crne Gore pobjedom je počela nastup na Svjetskom prvenstvu, koje se održava na Malti.

Slavica Ćukteraš PRVI PUT o RASKIDU sa di-džejem: "Počelo je NERAZUMIJEVANJE..."

Utorak, 18.06.2024 | 15:03

Posvetila se ćerki i novim projektima.