Srijeda, 29.05.2024 | 21:28
IZVOR: kolektiv.me

Vujović: Sektor kulture će aktivnije koristiti sredstva iz evropskih fondova i doprinositi ODRŽIVOM RASTU

Ministarstvo kulture i medija će raditi na aktivnijem i odgovornijem iskorišćavanju potencijala fondove Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, kako bi zajedno sa partnerima ubrzali rast i obezbijedili održivost sektora, što bi ovaj sektor postavilo korak ispred drugih.
Foto: Ministarstvo kulture i medija

To je poručila ministarka kulture i medija  Tamara Vujović prilikom prezentacije strateškog projekta South Adriatic Creativity - Kreativnost na Južnom Jadranu, čiji je nosilac Ministarstvo kulture i medija, a koji je finansiran u okviru IPA programa Južni Jadran.

"Zato će Crna Gora proaktivnije koristiti fondove EU za kulturni i kreativni sektor, kako bi ubrzala rast i obezbijedila održivost sektora, zato ćemo u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji svih potencijala ovog sektora i komunikaciji spektra mogućnosti za njegov razvoj  koji može biti dodatno podržan saradnjom sa partnerima", poručila je Vujović.

"Jasno postavljam kao cilj i pred administracijom MKM i svim institucijama i organima uprave koje su dio našeg sistema, da aktivnije i odgovornije pristupe iskorištavanju ovih potencijala", kazala je Vujović ističući da su međunarodni fondovi i programi ključni alat za postizanje održivog  razvoja, tehnološkog napretka, kulturnog razvoja, socijalne uključenosti, ekološke održivosti, te jačanje regionalne i globalne saradnje. 

"Ponosni smo što ćemo sa partnerima iz Italije i Albanije u naredne četiri godine realizovati brojne aktivnosti koje će imati za cilj povezivanje sektora turizma i kulture kroz održivo ulaganje u  kulturnu infrastrukturu nepokretna kulturna dobra, što će u  konačnom doprinijeti razvoju sektora kreativnih industrija", istakla je Vujović.

Realizacija projekta SA CREATIVITY nastavak je strateških aktivnosti Ministarstva kulture i medija koje su usmjerene na stvaranje infrastrukturnih uslova za rast i razvoj sektora kulture u cilju promocije kreativnih potencijala umjetnika i preduzetnika u kulturi.

Vujović je da kazala da implementacijom projektnih aktivnosti želimo da doprinesemo  stvaranju uslova za umrežavanje i prekograničnu saradnju kulturnih i turističkih aktera, kako bi region Južnog Jadrana kreirao  zajedničke kulturne i turističke proizvode i na taj način doprinio  samoodrživosti sektora u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori.

"Radujemo se saradnji sa našim partnerima iz regija Pulja i Molize, kao i Ministarstva turizma i životne sredine Republike Albanije i  Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Uvjerena sam da ćemo zajedničkim snagama, koristeći potencijale koje naše  multisektorsko partnerstvo nudi, uspjeti da povežemo sektore  kulture í turizma na najbolji mogući način, stvarajući zajednički  kulturno-turistički proizvod koji će biti atraktivan i održiv", dodala je.

"Revitalizacija kulturnog nasljeđa i stavljanje kulturnih dobara u kontekst održive namjene, jedan su od prioriteta u radu našeg  Ministarstva, zbog toga sam izuzetno zadovoljna što je dio projektnih aktivnosti rekonstrukcija i revitalizacija Tvrđave Španjola u Herceg Novom koja ima status nepokretno kulturno dobro i značajne potencijale za razvoj i promociju kulturnog  turizma. Rekonstrukcijom će ovo kulturno dobro biti obnovljeno zaštićeno od daljeg propadanja i biće korišćeno u svrhu  prezentacije kreativnih potencijala Crne Gore, regiona i šire, budući da će u objektu biti uspostavljen međunarodni kreativni centar sa  rezidencijalnim kapacitetima. Uvjerena sam da ćemo nakon  rekonstrukcije i stavljanja u funkciju imati reprezentativan i  konkurentan prostor koji će služiti razvoju sektora stvaralaštva i  kreativnih industrija, s posebnim fokusom na mala i srednja  preduzeća iz ovih oblasti", jasna je Vujović.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo kulture i medija još jednom prepoznato kao nosilac projekta vrijednog gotovo pet miliona eura i da je uvjerena da će na kraju 2027. godine svjedočiti uspješnoj  realizaciji projekta SA CREATIVITY i investicija u sve tri države,  kao i svih ostalih aktivnosti koje će doprinijeti povezivanju regiona  i izgradnji kapaciteta svih uključenih aktera.

"Implementacija ovakvih projekata doprinosi ne samo razvoju infrastrukture i samog sektora kulture, već i  izgradnji institucionalnih kapaciteta aktera uključenih u samu  realizaciju projekata, što je posebno važno u kontekstu evropskih  integracija Crne Gore i težnje da budemo sljedeća članica  Evropske unije.

"Sigurni smo da će SA CREATIVITY biti još jedan u nizu uspješno sprovedenih projekata u oblasti kulture", zaključila je Vujović.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević čestitala je Ministarstvu kulture i medija na prilici da opet bude nosilac projekta vrijednog gotovo 4,8 miliona eura, koji se ovog puta finansira kroz Interreg IPA program Južni Jadran.

"Vjerujem da su ukazano povjerenje zaslužili uspješnim upravljanjem nedavno završenim projektom 3C, koji je realizovan u okviru prethodne perspektive Interreg IPA programa Italija – Albanija – Crna Gora", kazala je Gorčević, i najavila da narednih dana očekuju raspisivanje Poziva za standardne projekte, čija ukupna vrijednost iznosi oko 38 miliona eura.

"To je ujedno i poziv svim potencijalnim korisnicima iz Crne Gore da iskoriste brojne mogućnosti koje nude programi evropske teritorijalne saradnje", poručila je Gorčević.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić iskazao je zadovoljstvo što je Herceg Novi kroz ovaj projekat dobio podršku i šansu da, uz očuvanje vrijednog istorijskog spomenika iz 16. vijeka, kulturi da novu dimenziju.

''Herceg Novi je grad kulture u kojem je oduvijek prisutan šarm umjetnosti kroz koju se živi i kojoj se posvećuje velika pažnja. Podjednako smo ponosni na taj segment kao i na veoma bogato kulturno istorijsko naslijeđe među kojima se izdvajaju fortifikacioni objekti. Zbog toga nam je od presudne važnosti mogućnost da drevnu tvrđavu Španjolu obnovimo i u njoj osposobimo međunarodni kreativni, umjetnički centar. Raduje nas što ćemo mladim umjetnicima stvoriti uslove da iskažu umjeće i talenat, afirmisanim umjetnicima da prikažu znanje i vještine, a svima koji dođu ponuditi mjesto susreta umjetnosti, druženja, kreativnosti", kazao je Katić i istakao da su ovakvi projekti bez premca jer je umjetnost pokretač razvoja društva, a kultura temelj naroda i grada.

Kjara Kampanile, je ispred Zajedničkog sekretarijata programa Južni Jadran naglasila važnost svih strateških projekata koje će u narednom periodu sprovoditi institucije iz Italije, Albanije i Crne Gore, posebno akcentujući njihovu važnost za zajednicu i sve uključene države.

Direktorica NTO CG, dr Ana Tripković-Marković, istakla je da se značaj kulture u turizmu ne može precijeniti, kao ni značaj turizma za Crnu Goru. Prema njenim riječima, kultura je oduvijek bila, a sa godinama postaje i sve više, jedan od najvažnijih faktora koji utiču na turistu da odabere neku zemlju za svoju sljedeću destinaciju.

Saopštila je da najnoviji podaci iz Istraživanja gostiju za 2023. godinu ukazuju na istaknut značaj kulturnih iskustava za turiste.

"Istraživanje je pokazalo da su ljubitelji kulturnih događaja u Crnoj Gori veoma zadovoljni lokalnim festivalima, predstavama, koncertima, posjetama muzejima, galerijama i izložbama", kazala je Tripković-Marković.

Ona je zaključila da projekat SA_Creativity predstavlja značajan korak ka unapređenju turizma u Crnoj Gori, ističe njegovu predanost u promovisanju održivih prekograničnih razvojnih puteva, fokusirajući se na digitalnu i zelenu tranziciju u turističkom sektoru.

Milena Ražnatović, samostalna savjetnica u Ministarstvu kulture i medija, predstavila je aktivnosti projekta SA CREATIVITY koji će do kraja 2027. godine sprovoditi Ministarstvo kulture i medija sa partnerima iz regija Pulja i Molize iz Italije, Ministarstvom turizma i životne sredine Republike Albanije i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore.

Očekivani rezultat projekta biće povezivanje sektora kulture i turizma u tri države kroz zajedničku strategiju za promociju kulturnih, turističkih i kreativnih potencijala.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Podgoričko kulturno ljeto - KONCERT učenika odsjeka za solo pjevanje MUZIČKE ŠKOLE “ANDRE NAVARA”

Srijeda, 19.06.2024 | 17:50

Koncert učenika  Srednje muzičke škole solo-pjevači iz Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara”.

FunFest Cetinje: Barcelona Gipsy balKan Orchestra osvojio publiku strasnim, zavodljivim izvođenjem obrada pjesama sa Balkana

Srijeda, 19.06.2024 | 10:02

U okviru osme večeri festivala komedije i zabave „FunFest Cetinje“ planetarno popularni bend „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ zabavio je publiku sa tonovima džeza, romske, klezmer i druge muzike.

Praznik muzike 21. jun uz Srđana Ivanovića i Modular u Njegoševom parku

Utorak, 18.06.2024 | 10:09

Povodom Praznika muzike, Kulturno - informativni centar "Budo Tomović'' organizuje koncertnu premijeru projekta Srđan Ivanović Modular, 21. juna u Njegoševom parku u 19:30, u saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

Podgoričko kulturno ljeto - KONCERT učenika OSNOVNE MUZIČKE ŠKOLE “ANDRE NAVARA” u GALERIJI “RISTO STIJOVIĆ"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:09

 Koncert učenika Osnovne muzičke škole "Andre Navara" održaće se u ponedjeljak, 17. juna, u 20 časova, u Galeriji "Risto Stijović", najavili su iz Sekretarijata  za kulturu Glavnoga grada Podgorica. 

“Đurologija” NASMIJALA cetinjsku publiku do suza

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:49

Na cetinjskoj Ljetnjoj pozornici sinoć je, u okviru pete večeri festivala komedije i zabave “FunFest”, odigrana monodrama “Đurologija” stendap komičara Branka Đurića Đura, saopšteno je iz Centra za kulturu Prijestonice.

Konjević: Povećanje zarada moguće samo uz povećanu produktivnost

Četvrtak, 20.06.2024 | 07:21

Veću zaradu možete imati jedino ako imate i veću produktivnosti. Ako nemate veću produktivnost onda će s pravom neko da sugeriše da zarade povećavate na osnovima koje nisu bazično ekonomski, ocijenio je Raško Konjević, generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

EKSPLOZIJA na Cetinju: Stradale DVIJE OSOBE, ima i povrijeđenih

Četvrtak, 20.06.2024 | 09:33

U eksploziji koja se jutros dogodila kod Sportskog centra na Cetinju, stradale su dvije osobe.

Projekat Cetinjanina OSVOJIO prestižno priznanje - Uvršten u TOP 5 NAJBOLJIH projekata u svijetu

Četvrtak, 20.06.2024 | 11:04

Projekat “Air Quality Monitoring System”, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, dobitnik je prestižnog priznanja WSIS Prize 2024 Champion. Idejni tvorac ovog inovativnog koncepta je Ivan Martinović, doktorand na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, saopšteno je iz Inženjerske komore Crne Gore.

Ovi horoskopski znakovi imaju najviše šanse da u JULU upoznaju LJUBAV SVOG ŽIVOTA

Četvrtak, 20.06.2024 | 08:41

“Najnježniji” mladi Mjesec u godini, zbog prolaska Venere kroz Raka u sekstilu do Marsa u Biku, može donijeti slučajan i nezaboravan susret, posebno pojedinim astro znakovima.

Uprava policije - EKSPLOZIJA na Cetinju, stradale dvije osobe

Četvrtak, 20.06.2024 | 10:11

Danas su, u blizini Sportskog centra na Cetinju, oko 09.10 časova, usljed aktiviranja eksplozivne naprave, dva lica smrtno stradala, dok su tri lica povrijeđena, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu više nije ugrožena vrsta

Četvrtak, 20.06.2024 | 21:57

Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu, Pirenejski ris, više nije klasifikovana kao ugrožena, stoji u izvještaju Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), piše BBC. Danas je IUCN, koji kategorizuje vrste prema visini rizika s kojima se suočavaju na "crvenom popisu", prebacio Pirenejskog risa s popisa "ugrožene vrste" na "ranjivu".

Sjutra do 40 stepeni: Pročitajte detaljnu vremensku prognozu za petak!

Četvrtak, 20.06.2024 | 21:44

Zaštitite se od sunca!

Dan 7: Španija nadigrala Italiju za osminu finala

Četvrtak, 20.06.2024 | 21:36

Španija je prikazala atomski fudbal u klasiku evropskog fudbala u svim elementima nadigrala Italiju i izborila plasman u osminu finala. Nakon niza promašaja, presudio je satugol Kalafijorija.

Kurti uputio podršku DPS Podgorica: Stojaćemo uvijek uz one koji vjeruju da je naša zajednička budućnost u EU

Četvrtak, 20.06.2024 | 21:27

Juče je održana Opštinska izborna konferencija DPS Podgorica, na kojoj je biran novi saziv Opštinskog odbora. Uspješan rad na Izbornoj konferenciji Podgorice poželio je Albin Kurti u ime pokreta Vetëvendosje i Mladih Evropljana.

Tropski talas stigao, nebo sivkasto zbog promjena u atmosferi

Četvrtak, 20.06.2024 | 21:14

Prvi je dan ljeta. No kako je tropski toplotni talas zahvatio i Crnu Goru, termometri su pokazivali 40 stepeni. Podgoričani su uglavnom navikli na ljetnje žege , a meteorolozi najavljuju još vrelih dana uz manju promjenu temperature koja je na pomolu naredne sedmice.

Selo Kralje: Mještani strahuju da će auto-put iseliti veliki broj familija

Četvrtak, 20.06.2024 | 20:51

Zbog nastavka gradnje auto-puta, od Mateševa do Andrijevice, negodovali su mještani nekoliko sela. Planirao je rušenje oko 50 kuća, pa u selu Kralja strahuju da će auto-put iseliti mještane tog kraja. Iz Monteputa poručuju da će učiniti sve kako bi se što više stambenih objekata sačuvalo. 

UPOZORENJE SZO: Globalna uzbuna zbog lažnog lijeka za mršavljenje i dijabetes

Četvrtak, 20.06.2024 | 20:26

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je globalno upozorenje o lažnom Ozempicu - lijeku za dijabetes tipa 2, koji je postao popularan kao metoda mršavljenja.

Rađenović: Podržavam stav Krapovića u vezi Skočiđevojke, očekujem da više sa Odovićem ne sjedi u Vladi

Četvrtak, 20.06.2024 | 20:12

Kao Paštrović i Budvanin podržavam borbu ministra Krapovića da zaustavi Vladu koja želi da napravi urbanocid na teritoriji Skočiđevojke i Paštrovića”, saopštio je predsjednik OO URA Budva Blažo Rađenović.

Preminuo glumac Donald Saterlend

Četvrtak, 20.06.2024 | 19:53

Čuveni glumac Donald Saterlend preminuo je u 89. godini, potvrdio je njegov sin Kifer na društvenoj mreži X.

Vlada dala garanciju: ŽPCG kupuje tri nova voza za 30 miliona eura

Četvrtak, 20.06.2024 | 19:50

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika. Ugovorena vrijednost kredita iznosi 30 miliona eura sa rokom otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu.