Subota, 20.02.2016 | 19:40
IZVOR: Kolektiv.me

Održano predavanje za članove Udruženja multiple skleroze Crne Gore

U nikšićkom hotelu TRIM, predsjednica Udruženja multiple skleroze Crne Gore, dr Andrijana Nikolić održala je predavanje za članove Udruženja.
U uvodnom dijelu podsjetila je prisutne da je multipla skleroza autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema, široke simptomatologije sa degenerativnim diseminiranim promjenama bijele mase mozga i kičmene moždine.

U multiploj sklerozi, mijelin je greškom napadnut od strane vlastitih ćelija imunog sistema, (demijelinizacija). S obzirom na to da je mijelin odgovoran za brzu transmisiju nervnih impulsa, kada dođe do oštećenja mijelina, poruke se ne prenose efikasno.

Transmisija može da potraje duže, te se pokreti javljaju usporeno ili su nekoordinisani ili dolazi do poremećaja senzibiliteta. Osnovna patoanatomska promjena u MS je ognjište demijelinizacije (plague). Karakteristike ovih lezija su multiplost i različita starost.  U područjima mozga gdje se razvija inflamacija (zapaljenski proces) zahvaćeno je otprilike milion nervnih vlakana. Kada se inflamacija smiri, na datom mjestu se formira ožiljak, plak, tj. lezija. Po prisustvu mnogobrojnih ožiljaka MS je i dobila ime – multiple sclerosis, što znači „mnogobrojni ožiljci“.  

Najčešći simptomi i sindromi, koji se sreću kod pacijenata sa MS su: oštećenje vida (akutni optički neuritis), okulomotorni simptomi, spastička slabost (gubitak motorne kontrole, prisustvo patološki pojačanih mišićnih refleksa i cerebralni znaci (poremećaji održavanja ravnoteže, intencioni tremor, dismetrija, dysarthria), nestabilnost pokreta glave i trupa, smetnje senzibiliteta, parastezije, bockanja, žickanja, peckanja, a rjeđe kao utrnulost. Parastezije mogu biti bolne i iritirajuće, neugodne senzacije.

Javljaju se kongnitivni simptomi, slabost koncentracije, smanjena brzina mentalnog procesiranja i verbalnog učenja, emocionalna labilnost, depresija, umor, iscrpljenost bolovi, disfunkcija mokraćnog mjehura, poremećaji stolice, disfunkcije autonomnog nervnog sistema, seksualna disfunkcija, distonični spazmi…

U svakom slučaju ovo je bolest sa nekoliko desetina različitih simptoma, naglasila je dr Andrijana Nikolić, i ne postoji jedan pacijent sa svim simptomima, već se ovi simptomi mogu pronaći kod više ljude koji imaju dijagnozu multiple skleroze. Iako se za nastanak ove bolesti vezuju teorije o virusnoj infekciji, genetici, porijeklom rođenja, danas je prihvaćeno mišljenje da ne postoji jedinstveni uzročnik multiple skleroze, ali svi oboljeli  pominju stresne situacije koje su prethodile dijagnozi. Zato su predavanja dr Andrijane Nikolić posvećena prepoznavanju stresnih situacija i načinima kako prevazići stres, zaštiti sebe od spoljnih uticaja koji doprinose stresnom stanju i utiču na psihomotorne funkcije organizma. Objašnjavajući reaktivno stanje u kojem oboljeli najčešće moraju, Nikolić im je pokazala način da iz reaktivnog stanja private i vježbaju proaktivno stanje, koje se ne može desiti preko noći, ali postepeno će izbaciti reaktivnost u kojoj su pacijenti bukvalno “zarobljeni” imperativima “Trebam! Moram! Kasnim! Žurim! “

Suština ovih predavanja ima za cilj da naučimo prepoznati sebe i  ono što nam prija, naglasila je dr Nikolić, a to možemo od ranog ustajanja, radovanja svakom novom danu do sitnih zadovoljstava kojima započinjemo dan (ispijanje kafe ili čaja u miru), svakodnevno odvojenog vremena za obavezne vježbe, neophodne za oboljele od skleroze multipleks, do samostalne aktivnosti kojom biramo prijatelje, način provođenja slobodnog vremena, režim kontinuiteta onih radnji koje ćemo birati i koje nam pričinjavaju zadovoljstvo.

Prilikom ovog predavanja, svi prisutni su naučili tehniku disanja i opuštanja, neophodnu u momentima psihičke napetosti. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Brajović: Nekoliko VAKCINA u TREĆOJ fazi kliničkog ispitivanja

Četvrtak, 13.08.2020 | 19:44

Nakon što je registrovala prvu vakcinu za Kovid-19, Rusija je zatražila od Svjetske zdravstvene organizacije uslove za procjenu njene bezbjednosti. Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, kaže da je još nekoliko vakcina u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, a distribucija one koja se odobri biće test globalne solidarnosti.

ANKETA: Da li Podgorici fali ZOOLOŠKI VRT, nalik onima u gradovima u regionu?

Četvrtak, 13.08.2020 | 19:30

Podgorica je u posljednje vrijeme započela ubrzaniji razvoj praćen izgradnjom velikog broja stambenih objekata, cijelih kvartova, koji danas predstavljaju atraktivne četvrti, ali šta je to što Podgorici danas nedostaje? 

Osveta bivšoj partnerki? Berluskoni (83) uhvaćen sa novom djevojkom (30)

Četvrtak, 13.08.2020 | 19:14

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (83) ima novu djevojku, koja je čak 53 godine mlađa od njega. U pitanju je Marta Fašini, njegova koleginica iz stranke Forza Italia.

KROMPIR DIJETA: Idealna za one koji žele BRZO da se riješe viška kilograma

Četvrtak, 13.08.2020 | 18:57

Posljednjih nekoliko godina je u svijetu izuzetno popularna krompir dijeta. Oni koji su isprobali ovu dijetu tvrde da je moguće da dnevno smršate oko pola kilograma, ali sve što ćete da jedete biće krompir!

Novi TREND: ZVUČNE TETOVAŽE su način da sačuvate uspomene na svoje najmilije

Četvrtak, 13.08.2020 | 18:49

Kada nekog volite, logično je da želite da ga uvijek imate kraj sebe. Makar i kao uspomenu. Uglavnom smo čuvali fotografije i video snimke, što je, sa razvitkom tehnologije, a posebno telefona, postalo znatno lakše.

Velike uši, plave oči, usko lice... - Šta djelovi TIJELA govore o vašem KARAKTERU?

Četvrtak, 13.08.2020 | 17:56

Da li ste znali da djelovi našeg tijela mogu da otkriju puno toga o nama?  

VELIKO SRCE: 109-godišnjak proveo posljednje godine života pleteći džempere za pingvine

Četvrtak, 13.08.2020 | 17:25

Alfred Dejt svoje je posljednje godine života odlučio da provede radeći nešto dobro za svijet. U pitanju su minijaturni džemperi za pingvine koji su izloženi izlivanju nafte, odnosno kako bi osigurao da ostanu suvi.

Kombinacija kafe i sočnog krema - Donosimo vam RECEPT za ukusni KAPUĆINO KOLAČ

Četvrtak, 13.08.2020 | 17:19

Kolač koji svojom kremastom teksturom i kombinacijom kafe i sočnog krema - ostavlja bez daha.  

Da li prepoznajete ovog GLUMCA? Danas je jedan od NAJPOŽELJNIJIH muškaraca

Četvrtak, 13.08.2020 | 16:59

Jedan od najpopularnijih mladih glumaca kod nas, a i van granca naše zemlje svakako je Miloš Biković. Miloš je rođen je 13. januara 1988. godine u Beogradu. Ima 16 godina starijeg brata Mihaila, igumana Manastira Jovanja.

Preporodiće vašu KOSU: Domaći ŠAMPON od BIJELOG LUKA je otkriće, evo i zašto

Četvrtak, 13.08.2020 | 16:58

Navikli smo da je bijeli luk odličan za mnoge stvari, ali da je toliko dobar i za našu kosu - to je prijatno iznenađenje!