Srijeda, 10.04.2019 | 07:57
IZVOR: Dan

"Centar grada IZGUBIO na atraktivnosti...” Da li LOKALI u PG treba da rade NAKON PONOĆI?

Ugostiteljskim objektima trebalo bi produžiti radno vrijeme za sat pa da umjesto do ponoći ono bude do jedan ujutro, primjedbe su ugostitelja koje su iznijeli juče na centralnoj javnoj raspravi o Odluci o radnom vremenu.
Foto: podgorica.travel

Odlukom je precizirano da ugostiteljski objekti za pripremanje i usluživanje hrane i pića mogu biti otvoreni samo do ponoći i to rješenje, kako piše u njenom obrazloženju, je pronađeno kao optimalno jer su građani tražili da se radno vrijeme lokala smanji do 22 zimi, odnosno do 23 ljeti, a da je Unija poslodavaca tražila da se ono produži.

Sekretar za preduzetništvo Kenan Grbović objasnio je da je odluka o radnom vremenu morala biti usaglašena sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

“Ovim zakonom je propisana obaveza opština da statute i druge opšte akte uskladi sa zakonom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona. S obzirom na to da je Skupština Glavnog grada donijela novi statut, to su se stekli uslovi za usklađivanje odluke o radnom vremenu sa njim”, saopštio jeGrbović.

Ugostitelj Stevan Zlatičanin saopštio je da njegov lokal “Šekspir” jedini radi do ponoći.

“Moj lokal jedini radi do ponoći pa bih ja zamolio da i meni omogućite kao i drugima”, rekao je Zlatičanin.

Ugostitelj iz Bokeške ulice Luka Gajović rekao je da godinama prati rad u užem centru grada, posebno u ulici gdje ima lokal.

“Ono što se nameće kao nelogičnost svima nama je da radno vrijeme jednima bude do 12, drugima do dva, trećima do tri i tako u nizu. To smo stalno komentarisali, ali zvanične inicijative nijesmo imali jer nemamo udruženje ugostitelja pa da tako izguramo do kraja. Radno vrijeme postaje biznis barijera i utiče na to da je centar grada izgubio na atraktivnosti”, rekao je Gajović.

ANKETA: Da li LOKALI u PG treba da rade NAKON PONOĆI?

Vlasnik lokala Šerlok Holms Ivan Đukanović kazao je da je ugostiteljstvo posrnulo.

“Ugostiteljske objekte svako otvara sa bilo koliko novca, ne bave se kvalitetom, odobravate previše dozvola za rad. U mojoj zgradi ima šest lokala i mi ne možemo da objasnimo nikome da ne mogu da puštaju muziku poslije 24 sata. Smatram da radno vrijeme lokala u stambenim zgradama bez muzike treba da bude do jedan sat, pogotovo ljeti, ili donesite odluku da Komunalna policija zamoli goste da izađu iz lokala jer mi kao domaćini to ne možemo da radimo. Sebi pravimo kontraefakat, ljudi nama zamjeraju”, naveo je Đukanović.

On se osvrnuo i na inicijative da se ugostiteljskim objektima radno vrijeme smanji do 23 časa. Skraćenje radnog vremena ugostiteljskim objektima u stambenim zgradama tražio je Jovan Rabrenović, odbornik Liberalne partije.

“Ne mogu da se složim sa tim da radno vrijeme bude do 23 sata. Gospodin koji je to predložio je dolazio kod mene, to je Jovan Rabrenović i smatram da toga čovjeka treba da bojkotujemo, da mu se krajnje ljubazno obratimo i kažemo da u našem objektu ne može piti piće. U mom objektu sigurno neće piti piće i biće zamoljen da napusti lokal”, poručio je Đukanović.

Sugestiju je imala i predstavnica Komunalne policije koja je saopštila da bi trebalo bliže precizirati da li se zatvorenim lokalom smatra ako je u njemu ugašena muzika, a gosti sjede.

Predstavnik Sekretarijata Mima Boričić poručila je da primjedbe dostave u pisanoj formi kako bi se obrađivač izjasnio.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Majka
10.04.2019 11:16

Do 1h sasvim dovoljno.

3 1
Pg
10.04.2019 19:09

pa ko 'oce jos, moze kod Zojke

0 0

Kremasta POSLASTICA gotova za 10 minuta: Napravite domaći PUDING od čokolade!

Petak, 10.04.2020 | 10:04

Obradujte ukućane ovim receptom koji će smazati dok se okrenete.

Raspoređeni na 30 pozicija - VOJSKA Crne Gore jača za 79 vojnika po ugovoru

Petak, 10.04.2020 | 09:49

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i opsežnih provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 79 kandidata.

Savjet za građansku kontrolu rada policije: Pojačan nadzor nad poštovanjem ljudskih prava

Petak, 10.04.2020 | 09:18

Savjet za građansku kontrolu rada policije sprovodi aktivno praćenje poštovanja ljudskih prava pri primjeni policijskih ovlašćenja. Privremene protivepidemijske mjere, kako je saopšteno, značajno ograničavaju i zadiru u osnovna prava i slobode pa je zato potreban stalan i efikasan nadzor.

Ministarstvo ekonomije: Sportsko - rekreativni ribolov može uz dozvolu

Petak, 10.04.2020 | 08:28

Svaki sportsko - rekreativni ribolov je izuzet od zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama, osim kada su u pitanju prostori nacionalnih parkova.

Apoteke "Montefarma": Građani od danas mogu da kupe najviše PET MASKI

Petak, 10.04.2020 | 07:40

Pacijenti koji koriste lijek “concor” protiv visokog krvnog pritiska i angine pektoris ne mogu da dođu do terapije jer taj medikament nedostaje u mnogim crnogorskim apotekama.

Reciklažni centar ZATVOREN, zbog karantina dio zaposlenih ne može na posao

Petak, 10.04.2020 | 07:20

Zatvoren je reciklažni centar preduzeća Deponija jer, kako kažu iz ovog gradskog preduzeća kojim rukovodi Arsenije Boljević, dio zaposlenih nije u mogućnosti da dolazi na posao zbog uvođenja karantina u Opštini Tuzi i na Vrelima ribničkim.

Danas SUNČANO i još toplije - do 26 STEPENI

Petak, 10.04.2020 | 07:02

Vremenska prognoza za petak 10. april.

Bjelopoljac osumnjičen za dijeljenja lažne vijesti o Đukanoviću

Četvrtak, 09.04.2020 | 21:40

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju je odredio zadržavanje u trajanju do 72 sata za R.R. iz tog mjesta zbog sumnje da je objavio lažnu vijest o zdravlju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i tako izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Mugoša: Postepeno ukidanje mjera moguće krajem MAJA, početkom JUNA

Četvrtak, 09.04.2020 | 21:13

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša rekao je da će važeće mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) sigurno biti na snazi naredne dvije nedjelje.

Donacija vođa "Lavova": Roganović i Mrvaljević donirali 100 paketa za najugroženije cetinjske porodice

Četvrtak, 09.04.2020 | 20:44

Tokom pandemije koronavirusa, mnogobrojni crnogorski sportisti su donirali novac, medicinsku opremu...