Nedjelja, 13.10.2019 | 10:16
IZVOR: PR centar

Informisati i edukovati građane o humanosti doniranja organa u slučaju moždane smrti

Sveobuhvatna i kontinuirana informisanost i edukacija građana, uz pretpostavljenu saglasnost, kakva je trenutno u važećem zakonu, dala bi značajne rezultate i uticala da bude mnogo više slučajeva presađivanja organa sa moždano mrtvih pacijenata.
Foto: PR centar

To je ocijenila specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i subspecijalista intenzivne medicine Vesna Orlandić, navodeći da je transplantacija u svim svojim segmentima postala svakodnevica.

„Zahvaljujući predanom radu, vjerovanju, entuzijazmu medicinske direktorice Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), profesorke doktorke Marine Ratković i kolega iz Hrvatske, danas imamo status pridružene članice Fondacije Eurotransplant, neprofitne organizacije koja, bazirano na medicinskim i etičkim kriterijumima, čini ovaj vid liječenja optimalnijim i dostupnijim“, ukazala je Orlandić.

Govoreći o transplantaciji organa sa preminule osobe, pojasnila je da moždana smrt predstavlja nepovratni gubitak moždane funkcije, što znači da ne postoje reanimacione mjere koje bi tu funkciju mogle vratiti.

„U tome se moždana razlikuje od kliničke smrti, koja nastaje kod srčanog zastoja, ali se funkcija srca može vratiti reanimacionim mjerama i pacijent nakon oporavka može nastaviti ispunjen život. Moždana smrt je, prema tome, ekvivalent smrti“, objasnila je Orlandić.

Moždana smrt, kako je rekla, najčešće nastaje kao posljedica teških oboljenja ili povreda mozga.

„U momentu nastanka moždane smrti prestaje i funkcija disanja, sto vodi brzom gašenju funkcija ostalih organa. Kako su pacijenti sa teškim oboljenjem ili povredom mozga već postavljeni na aparat za vještačko disanje, možemo reći da je tehnika  vještačkog disanja omogućila vremenski prozor u kome se kod moždano mrtve osobe još uvijek, istina minimalno, održava funkcija ostalih organa. Upravo je to momenat kada se može govoriti o uzimanju organa sa preminule osobe, o takozvanom kadaveričnom donorstvu“, kazala je Orlandić.

Ona je pojasnila da je procedura utvrđivanja moždane smrti protokolizovana, zakonski utemeljena i da osnovnu proceduru utvrđivanja moždane smrti konzilijarno sprovode neurolozi i anesteziolozi.

Orlandić je kazala da se u razmaku od šest sati vrše klinički testovi, koji ukazuju na odsustvo refleksa karakterističnih za funkcionisanje mozga, a nakon toga se vrši parakliničko testiranje.

„Kod nas je kao standard prihvaćena MSCT angiografija, koja kod moždane smrti pokazuje odsustvo cirkulacije u mozgu. Kao vrijeme smrti pacijenta proglašava se vrijeme očitavanja MSCT nalaza i potpisuje se konzilijarno. Cijelu proceduru nadgledaju bolnički koordinatori za transplantaciju, a u dinamičnoj smo komunikaciji sa direktorima Kliničkog centra i kolegama iz Hrvatske. Želim podvući izuzetno profesionalan, kolegijalan i entuzijastički pristup, kako neurologa, tako i anesteziologa“, rekla je Orlandić.

Ona je objasnila da se na razgovor o doniranju organa porodica poziva tek kad se utvrdi moždana smrt.

„Ne zaboravimo da se razgovor odvija u tragičnim okolnostima. Porodica gubi bliskog člana, tuga, nevjerica i nada su jos prisutni. Odluka nije jednostavna niti se može donijeti odjednom. S druge strane, živimo u sredini koja je tradicijom, kulturom, istorijom razvila snažan kult smrti. Ipak, shvatanja se mijenjaju, možda sporije nego želimo, ali promjene su vidljive. Treba više, otvorenije razgovarati o ovoj problematici i verujem da će vremenom biti sve više ovih humanih odluka“, smatra Orlandić.

Pretpostavljeno donorstvo koje podrazumijeva da su svi potencijalni donori, osim ukoliko se ne izjasne suprotno je koncept koji, kako je rekla, postoji u zemljama sa uspješnim transplantacionim programom, kakva je Hrvatska.

„Svakako da uređenja mogu, nekada i moraju biti drugačija. Voljela bih da saznam razloge koji su naveli Ministartsvo zdravlja na ideju vraćanja koncepta informisane saglasnosti, samo ovog puta uz nemogućnost porodice da učestvuje u donošenju odluke. U proteklom periodu, ne samo da smo se suočili sa odbijanjem davalaštva od strane porodica preminulih, već i sa nevoljnošću uzimanja donorske kartice. Odluka o doniranju organa od preminule bližnje osobe je hrabra, dobrovoljna i jednaka za sve“, rekla je Orlandić.

Ona smatra da predloženi koncept informisane saglasnosti neće donijeti rješenje, ali „voljela bih da me vrijeme demantuje“.

„Smatram da bi, uz pretpostavljenu saglasnost, kakva je trenutno u važećem zakonu, jedna sveobuhvatna i kontinuirana kampanja, kojom bismo informisali i edukovali građane, dala značajne rezultate. Brojni primjeri iz svijeta to dokazuju“, istakla je Orlandić.

Ona je kazala da su u zemljama sa razvijenim projektom transplantacije postavljeni zakonski preduslovi da se, ukoliko porodica preminulog odbije donorstvo, preminuli isključuje sa aparata za vještačko disanje, što kod nas, kako je dodala, nažalost nije slučaj.

„Preminuli ostaje na aparatu za vještačko disanje sve dok se spontano ne ugase funkcije ostalih organa, prvenstveno funkcija srca. Ovakvo stanje traje nekoliko, najčešće, 2-5 dana, tokom kojih se ne preduzimaju složene terapijske, dijagnostičke, niti reanimacione mjere. Činjenica je da ovo usložnjava naš rad, a  rekla bih i dodatno zbunjuje članove porodica. Apelovala bih na autoritete da u jedan od fokusa svojih interesovanja stave i ovaj problem“, rekla je Orlandić.

Ako porodica preminulog odobri donaciju organa, kako je objasnila, do tada primjenjivane mjere reanimacije mozga se prekidaju, a počinje se sa mjerama reanimacije organa, što podrazumijeva optimizaciju funkcije organa u cilju obezbjeđivanja najpovoljnijeg ishoda kod primaoca.

Ona je pojasnila da vrijeme od momenta potvrde moždane smrti do eksplantacije treba da bude što kraće.

„U tom periodu aktivnosti se istovremeno odvijaju u više pravaca: održavaju se funkcije organa primjenom specifičnih medikamenata, terapijskih tehnika i monitoringa, procjenjuje kvalitet organa, vrši tipizacija tkiva preminulog i vodi intenzivna komunikacija sa sjedištem Eurotransplanta“, kazala je Orlandić.

Ona je objasnila da se podaci crnogorskih pacijenata sa liste čekanja i podaci o kvalitetu organa i tipizaciji tkiva preminulog pacijenta šalju u sjedište Fondacije, gdje se u najkraćem roku određuju najoptimalniji primaoci.

„Ovim je mogućnost bilo kakvog i bilo čijeg upliva u listu čekanja svedena na najmanju mjeru. Fondacija Eurotransplant, po medicinskim i etičnim principima, posreduje u spajanju organa sa najoptimalnijim primaocem, kako bi se mogućnost odbijanja organa svela na najmanju mjeru“, pojasnila je Orlandić.

Eurotransplant pokriva populaciju od oko 135 miliona ljudi, a uključene su, kako je dodala, države poput Belgije, Luksemburga, Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske.

„Mislim da je jasno da ulaskom u ovu Fondaciju naši državljani, koji su u stanju potrebe, mogu brže i sigurnije doći do liječenja. A složićete se da smo na putu da budemo u dobrom društvu. Ono što nam slijedi jesu napori da postanemo punopravna članica Eurotransplanta“, ocijenila je Orlandić.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
hm
13.10.2019 14:09

Nema tu ni liječenja a pogotovo ozdravljenja samo eksperiment i paćenje ljudi

0 0

Nesvakidašnja LJUBAV: Znali da će biti MUŽ i ŽENA, vjenčali se u 21. godini, žive u STUDENTSKOM domu

Subota, 14.12.2019 | 16:31

Marija Kolašinac (23) iz Nove Varoši je poslije prvog susreta znala da će joj Stefan Morović (23) iz Herceg Novog biti muž, što je odmah i rekla svom najboljem prijatelju na liturgiji u crkvi. I Stefan je poslje tri dana zabavljanja sa njom predosjećao da pored sebe ima svoju buduću ženu.

Pruga Bar - Bijelo Polje: Za 299 EURA druženje sa MAŠINOVOĐOM

Subota, 14.12.2019 | 17:40

Ponuda na turističkom sajtu airbnb.com: Pogled na dio pruge Bar - Bijelo Polje iz upravljačnice lokomotive Iz Željezničkog prevoza tvrde da je to strogo zabranjeno. 

Udes na putu Podgorica-Kolašin: Stvorene ogromne KOLONE

Subota, 14.12.2019 | 18:22

Na putu Podgorica – Kolašin u mjestu Smokovac oko 17 sati je došlo do saobraćajne nezgode u kojoj nema povrijeđenih, saopšteno je CdM-u nezvanično iz policije.

Podgorica: POŽAR u kući, ima POVRIJEĐENIH

Subota, 14.12.2019 | 18:31

U Vranićima je večeras došlo do požara u kući, saopšteno je CdM-u iz nezvanično iz Vatrogasne službe.

U saobraćajnoj nezgodi je POGINULA djevojka - Sud ispituje optužnicu za izazivanje NESREĆE

Nedjelja, 15.12.2019 | 09:18

U podgoričkom Višem sudu u ponedjeljak je pred sudijom Borisom Savićem zakazano ročište za ispitivanje optužnice dvadesetčetvorogodišnjem Dejanu Šarcu koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je nastradala tridesetogodišnja Valentina Gazdić, piše Dan.

Nikšić pamti SVOJE LEGENDE: U duhu ranijih vremena obilježen "Boem fest"

Nedjelja, 15.12.2019 | 16:05

Za Šobića kažu da je fenomen jer ga većina ljudi koja se nije ni rodila kada je on zvanično prestao da se bavi muzikom gleda kao idola i uživa u njegovim ostvarenjima. Upravo melodijama Miladinovih pjesama započet je treći Boem fest u Nikšiću pod sloganom "Nikšić pamti svoje legende".

Čola o nastupu u Budvi: "Ne pjevam u Crnoj Gori za Novu godinu zbog većeg honorara"

Nedjelja, 15.12.2019 | 16:03

Pop pjevač Zdravko Čolić, riješio je da stane na kraj pričama da Crnogorci pjevačima daju najbolje honorare za novogodišnje nastupe.

EPCG: Preko OSAM HILJADA potpisanih SPORAZUMA U AKCIJI PODIJELIMO TERET 7

Nedjelja, 15.12.2019 | 15:51

Preko osam hiljada kupaca iz kategorije domaćinstva iskoristilo je do kraja novembra povoljnosti akcije "Podijelimo teret 7" i potpisalo sporazume o otplati duga po izuzetno povoljnim uslovima. EPCG je "Podijelimo teret 7" pokrenula u oktobru, kada je potpisano 3.316 sporazuma, dok se akciji u novembru pridružilo još 4.692 kupaca. Akcija traje do 31. decembra.

Igalo: Policajac RANJEN u PUCNJAVI

Nedjelja, 15.12.2019 | 15:50

Kako se sumnja, njega je iz vatrenog oružja ranio jedan od trojice muškaraca koji su privođeni jer nisu posjedovali identifikaciona dokumenta.

Crnogorska reprezentativka dobila PRIZNANJE: Radičević u NAJBOLJEM timu Svjetskog prvenstva

Nedjelja, 15.12.2019 | 15:41

Jovanka Radičević najbolje je desno krilo danas završenog Svjetskog prvenstva u Japanu.

Budućnost savladala Grbalj: Pobjeda ostala u sjenci TRAGEDIJE na Brajićima

Nedjelja, 15.12.2019 | 15:29

Petom uzastopnom pobjedom, četvrtom u nizu bez primljenog gola, "plavi" su stekli ogroman kapital u odnosu na drugoplasiranu Sutjesku i u drugi dio sezone i kao ubjedljivi kandidati za titulu

Večeras: OTKAZAN program na podgoričkom pazaru

Nedjelja, 15.12.2019 | 15:16

Glavni grad je saopštio da je večerašnji program na Podgoričkom prazničnom pazaru na Trgu nezavisnosti otkazan.

"BOL i praznina će zauvijek ostati...": Jadranka Barjaktarović se prvi put OGLASILA nakon SMRTI oca

Nedjelja, 15.12.2019 | 14:49

- Neka ti je vječna slava i hvala... - napisala je pjevačica.

SP: Holandija ŠAMPION SVIJETA nakon nevjerovatnog finiša sa Španijom

Nedjelja, 15.12.2019 | 14:12

Holandija je u nevjerovatnom finišu pobijedila Španiju 30:29 i osvojila titulu na Svjetskom prvenstvu u Japanu.    

"Enigma": Nacistička mašina za KODIRANJE prodata za 106.000 dolara

Nedjelja, 15.12.2019 | 13:45

Rijetka "Enigma" mašina, koju je nacistička Njemačka koristila za izradu vojnog komunikacijskog koda, prodata na aukciji za više od 106.000 dolara.