Ponedjeljak, 24.02.2020 | 19:38
IZVOR: Kolektiv.me

Podgorica će biti grad sa EFIKASNIM i SIGURNIM javnim prevozom

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog Plana održive urbane mobilnosti (SUMP), čime je Podgorica  danas dobila i formalno-pravni okvir za rješavanje pitanja problema saobraćaja.
Foto: PG biro

Ispred obrađivača dokumenta obratila se sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, koja je istakla da se se već duže vrijeme radi na ovom dokumentu, da rad na njemu nije bio lak ako se ima u vidu povezanost sektora saobraćaja sa svim ostalim sektorima, te da je uključivao veliki broj subjekata.

“Kroz ovaj dokument ne bavimo se samo javnim, odnosno gradskim linijskim prevozom, već i pitanjima planiranja, bezbijednosti, pješačenja i biciklizma, htjeli smo sa adekvatan način, a u skladu sa onim što su trendovi u gradovima u svijetu i EU, da profilišemo Podgoricu kao grad sa efikasnom i sigurnim javnim prevozom”, istakla je sekretarka Kalezić.

Prof dr Radoje Vujadinvić, koji je radio na izradi ovog dokumenta istakao je da je on zapravo rezultat destomjesečnog rada fianansiranog od starne njemačkog Ministarstva za ekonomske sisteme i razvoj, a implementiranog preko GIZovog otvioenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu. “Radi se o vrlo transparentnoj proceduri, koja je podrazumijevala niz radionica sa od 40 do 50 aktivnih učesnika, i svi su dali svoj doprinos. Osim projektnog tima, GIZ-a i odgovornih lica iz Glavnog grada, imali smo i radni tim koji je podrazumijevao  snažnu podrška eksperata, domaćih  i stranih, kao i stručne gradske službe. Nezaobilazan doprinos dali su i predstavnici NVO. Specifičnost ovog dokumenta je i aktivno uključivanje javnosti kroz participativni pristup. Preko 5.000 građana Pogdorice dalo je mišnjelje na ovaj dokument- na različite načine. Na samom početku došli smo do vizije kako Podgorica treba da izgleda 2035. godine i na toj bazi smo definisali strateške ciljeve za različite segmente. Identifikovani su i ključni izazovi”, istakao je profesor Vujadinović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Samoizolacija - pravo vrijeme za dobru KNJIGU: ŠEST razloga da čitate što više

Nedjelja, 05.04.2020 | 19:06

Samoizolacija je trenutak kada ostajemo kod kuće i tražimo načine da se razonodimo i skrenemo misli sa pandemije korona virusa.

U Italiji u posljednja 24 časa PREMINULO 525 osoba

Nedjelja, 05.04.2020 | 18:39

U Italiji je u posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa umrlo 525 osoba.

LIJEPE VIJESTI iz Firence: Fudbaleri Fiorentine POBIJEDILI Covid-19

Nedjelja, 05.04.2020 | 18:32

Fiorentina je saopštila da fudbaleri Patrik Kutrone, Herman Pecela i Dušan Vlahović više nisu pozitivni na koronavirus.

PET horoskopskih znakova koji imaju NAJSLABIJI imunitet: Evo šta možete da uradite po tom pitanju

Nedjelja, 05.04.2020 | 18:17

Budući da još uvijek nema vakcine protiv korona virusa, veoma je važno ostati kod kuće i lično njegovati svoje zdravlje i imuni sistem.

Od samo 35 kvadrata napravili RAJSKU KUĆICU, idealna za SAMOIZOLACIJU

Nedjelja, 05.04.2020 | 18:09

Čini se da je u periodu samoizolacije broj ljudi koji na kuću gledaju kao mnogo kvalitetniju (i zdraviju) opciju u odnosu na stan drastično porastao, zato je i broj kreativnih rješenja vikendica i kućica u dvorištima drastično porastao posljednjih mjeseci.

U Španiji preminulo 674 osoba za 24 sata: Smatraju da je najgore prošlo

Nedjelja, 05.04.2020 | 17:44

Španske vlasti saopštile su da je 674 osoba preminulo u posljednjih 24 sata od korona virusa u toj državi.

Spremite se za ružičasti supermjesec: Biće to najveći i najsjajniji Mjesec ove godine

Nedjelja, 05.04.2020 | 17:28

U utorak 7. aprila na nebu će zasijati još jedan ružičasti supermesec (Super Pink Moon) najveći i najsvjetliji Mjesec u ovoj godini.

Mediteranska DIJETA: Proglašena za NAJBOLJU dijetu prethodne godine

Nedjelja, 05.04.2020 | 17:08

Mediteranska dijeta je redukovani režim ishrane, ali više se smatra i načinom života koji uključuje unošenje velikih količina voća i povrća i zdravih masnoća.

Ultra Crna Gora opet u akciji: Opremali lokacije za smještaj oboljelih

Nedjelja, 05.04.2020 | 16:51

Navijači grupe Ultra Crna Gora uspješno su odradili još jednu akciju u saradnji sa vojskom Crne Gore i to na dvije lokacije, Danilovgrad i Podgorica.

Modni klasik: Kultne "martinke" proslavile 60. rođendan

Nedjelja, 05.04.2020 | 16:33

Na Svjetski dan šale, 1. aprila, desila se jedna vrlo ozbiljna stvar.