Nedjelja, 12.04.2020 | 13:34
IZVOR: citymagazine.rs

NEODOLJIVA poslastica - Donosimo vam RECEPT za slatki francuski TOST!

Vrijeme koje provodimo kod kuće možemo iskoristiti za usavršavanje različitih vještina, a jedna od njih je kuvanje.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Možemo se poslužiti starim i provjerenim kuvarima koji su dio porodične tradicije i prenose se sa generacije na generaciju, ili inspiraciju potražiti na kulinarskim blogovima. Vikend je uvijek, pa i u ovim danima neizvjesnosti, rijetka prilika da se porodica okupi i uživa u laganom i slasnom doručku bez gledanja na sat. Nadamo se da ćemo nakon ovog nemilog perioda naučiti pravu ulogu zahvalnosti i malih životnih radosti, kao što su zajednički zalogaji i razgovori. U današnjem tekstu vam nudimo predlog za laganu poslasticu koja nam dolazi iz Francuske…

Riječ je o francuskom tostu, po receptu majstora poslastičarstva i pekarstva, Oriole Balaguera. Imaćete priliku da pročitate postupak korak po korak, međutim za sve je potrebno vrijeme i strpljenje, pa i za pripremu tosta. Važno je da unesete puno ljubavi, i vaši ukućani će sigurno pamtiti novo i drugačije slatko iskustvo. Krenimo…

Sastojci za tost:

1 kg oštrog brašna
30 g soli
4 kesice praška za pecivo
150 g šećera
10 jaja
250 g putera

Priprema:

Zamijesite tijesto od svih sastojaka sem putera, dok ne počne da se odvaja od prstiju. Zatim dodajte puter i nastavite da mijesite dok smjesa ne postane glatka i elastična. Ostavite je 30 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim odložite u frižider da prenoći 12 sati na 4℃. Izvadite tijesto, rastanjite, pa sijecite na kvadrate željene veličine i ostavite još 2 i po sata da tijesto odmori prije pečenja. Nakon toga staviti pleh u rernu zagrijanu na 180℃ i peći 18-20 minuta.

Sastojci za umak:

400 g mlijeka
60 g šećera
5 g zvjezdastog anisa
1 pomorandžina kora
2 štapića vanile
5 g đumbira u prahu
2 žumanceta
sos od jabuka

Za dekoraciju:

prah šećer, čokoladne mrvice ili šumsko voće, po želji

Priprema:

Prokuvajte mlijeko sa svim začinima i prelijte ga preko umućenih žumanaca i ostavite da odstoji 12 sati.

Prije serviranja, sipajte sos od jabuka u tiganj da se malo zagrije, pa svaki tost umočite u ovaj topao umak, ocijedite višak, i ukrasite filom od mleka i jaja koji ste prethodno pripremi i ohladili. Ukoliko želite, tost možete dekorisati prah šećerom, čokoladnim mrvicama ili šumskim voćem. Bon Appétit!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).