Utorak, 06.12.2022 | 15:31
IZVOR: 24sedam.rs

Čuli ste za izraz " ŽUTA MINUTA" - Zašto je baš žute boje?

Kažemo često da je nešto požutelo od starosti ili za nekoga da je požuteo od bolesti ili iscrpljenosti.




Foto: Ilustracija/Pexels.com

Došla mu žuta minuta kažemo za nekoga kada izgubi živce i pretvori se u osobu koja ispaljuje psovke, uvrede ili ispoljava agresiju.

Ta žuta minuta obično može vrlo negativno da se odrazi na nečiju sudbinu, ali pravo pitanje je zašto je taj momenat oduška negativnim nagonima u čoveku nazvan po žutoj boji.

Po čemu je žuta boja upravo boja bijesa, ispuštene kontrole, agresije? Iako nijesmo sasvim sigurni kada je nastao ovaj izraz, pokušaćemo da odgonetnemo ovo pitanje.

Kada pomislimo na žutu, na pameti su nam neke prijatnije misli, na primjer boja sunca, boja zlata, možda boja maslačaka, banana ili limunova. Međutim, psihologija kaže da se žuta boja smatra psihološki najstimulativnijom i da je često (čak i u različitim jezicima) simbol ljubomore, kukavičluka i prevare.

Poznate su nam i druge negativne konotacije žute boje, npr. žuta groznica, žuta kuća (ludnica) i slično. Žuta je, što potvrđuje i Rečnik SANU, boja raspadanja, onoga što je dugo stajalo, pa kopni od starosti, prljavštine.

Kažemo često da je nešto požutjelo od starosti ili za nekoga da je požutio od bolesti ili iscrpljenosti. Ne treba zaboraviti ni opaku bolest žuticu, ni boju žuči.

Za žutu boju vezane su još neke negativne konotacije, na primer žuta štampa, žuti karton u fudbalu, a Vukov rečnik bilježi i izraz žut posao, za posao koji je rđav. U rječnicima pronalazimo i izraze negativne konotacije "klati se kao žuti mravi" i "imati žuto oko nosa", za nekoga ko je mlad, neiskusan, odnosno žutokljunac.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Podgoričanka OSVAJA regionalnu muzičku scenu: Presrećna sam i zahvalna na prilici koja mi se ukazala

Utorak, 07.05.2024 | 10:23

Svaki muzički umjetnik ima svoju jedinstvenu priču, ali početak puta uvijek nosi poseban osjećaj uzbuđenja i neizvjesnosti. Iako tek započinje svoju muzičku karijeru, mlada pjevačica Tamara  Vujačić, već privlači pažnju jedinstvenim glasom.

PRVO POLUFINALNO veče Eurosonga počinje večeras: Nastupiće takmičari iz ovih 15 ZEMALJA

Utorak, 07.05.2024 | 11:47

Prvo polufinale Eurosonga, počinje večeras u 21 sat.

Podgorica: Mitropolit Joanikije PREDVODI LITIJU u srijedu

Utorak, 07.05.2024 | 14:32

Povodom slave grada Podgorice, Svetog Apostola i Jevanđeliste Marka, i ove godine će biti organizovani Dani Svetog Marka, uz bogat sadržaj, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Epilog tragedije u Skadru: PRONAĐENO i tijelo majke u Bojani

Utorak, 07.05.2024 | 14:11

Policija je pronašla tijelo Alme Arazi (39) koja se u četvrtak utopila u Bojani sa dvije ćerke i sinom.

JPNP: Kvadovi, kros motori i dronovi NE MOGU u nacionalne parkove, ovo su predviđene KAZNE

Utorak, 07.05.2024 | 10:44

U cilju zaštite prirodnih vrijednosti parkova, biodiverziteta, ali i spriječavanja uznemiravanja životinja Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obavještava javnost da je korišćenje ATV vozila, takozvanih kvadova i kros motora, zabranjeno van katerogrisanih puteva, kao i da u granicama parkova nije dozvljeno korišćenje dronova bez prethodno dobijenih saglasnosti od nadležnih državnih organa, navodi se u saopštenju Javnog preduzeća nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Pet stvari koje ne biste trebali raditi nakon obroka, a evo i ZBOG ČEGA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:13

Mnoge navike mogu nanijeti više štete, nego koristi.  

Dvanaest upozoravajućih znakova da je vaše DIJETE DEPRESIVNO – ne ignorišite ih

Srijeda, 08.05.2024 | 09:40

Osim što vaše dijete može biti tužno i povučeno, ono može pokazati još niz simptoma koji ukazuju na depresiju

Sedam načina da ZAPOČNETE DAN SREĆNI UPRKOS KIŠI: Čarolija može da se desi dok se oblačite ili doručkujete

Srijeda, 08.05.2024 | 09:21

Prema stručnjacima ovih 7 stvari pomoći će vam da budete nasmijani i vedri uprkos kiši i lošem vremenu.

Viši sud odbio jemstvo za Miloša Medenicu

Srijeda, 08.05.2024 | 09:10

Viši sud u Podgorici odbio je prijedlog odbrane Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, vrijednosti 1.450.814 eura. Tu informaciju potvrdila je Portalu RTCG savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

FOTO - Poslije 15 godina fotografisan sa djecom koju je usvojio u braku sa Nikol Kidman: Sada je jasno u kakvim su odnosima

Srijeda, 08.05.2024 | 08:54

Glumac Tom Kruz svojevremeno je bio u braku sa koleginicom Nikol Kidman, a sa njom je usvojio dvoje djece - sina Konora i ćerku Izabelu.

VIDEO: Svečano otvoren Proljećni Pazar: Trg nezavisnosti je ponovo centar radosti i dobrog provoda

Srijeda, 08.05.2024 | 08:53

Proljećni Pazar zvanično je počeo sinoć na Trgu nezavisnosti, gdje će sve do 21. maja biti upriličen raznovrstan kulturno-umjetnički program sa bogatom gastronomskom ponudom.

"Od saznanja da imate rak jedino je teže da nema terapije"

Srijeda, 08.05.2024 | 08:39

Ljekovi za kancer dojke i ginekološke malignitete, Paklitaksel i Docetaksel, nerijetko fale u Crnoj Gori, iako ih, nažalost, koristi velika grupa pacijentkinja. To je izuzetno neprijatna situacija i za oboljele i za ljekare.

Turski investitori u Crnoj Gori: Birokratija, radna snaga i infrastruktura najveći problemi

Srijeda, 08.05.2024 | 08:26

U Crnoj Gori posluje 6.000 kompanija čiji su vlasnici z Turske, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i energetike. Oni koji su se odlučili da svoj biznis razvijaju u našoj zemlji, kažu da ih je privukao dobar geografski položaj, ali i povoljni ekonomski uslovi. Uprkos izazovima, poput birokratskih procedura i nedostataka infrastrukture, poslovanje se, kažu, isplati, navodi se u prilogu TVCG.

VIDEO: Prvo polufinalno veče EUROSONGA - Ove zemlje su se plasirale u veliko FINALE

Utorak, 07.05.2024 | 23:20

Održano je prvo polufinalno veče ovogodišnjeg Eurosonga, koji se održava u Malmeu - Švedskoj.