Ponedjeljak, 09.01.2023 | 14:03
IZVOR: Klix.ba

Ako želite da smršate ovih PET vrsta voća i povrća biće vam najbolji saveznici

Premda unos voća i povrća uopšte pomaže pri gubitku kilograma, određene vrste poput avokada, bobičastog voća ili brokule mogu dodatno unaprijediti vaš plan mršanja.

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Mnogi nutricionisti preporučuju različiti niz vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i drugih esencijalnih nutrijenata koji su vitalni za dobro zdravlje i dugovječnost. Njihove zdravstvene prednosti uključuju smanjenje rizika od hroničnih bolesti (poput bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti), poboljšano zdravlje crijeva i probavu, smanjenu upalu, povećanu energiju i zdravo upravljanje težinom.

Ako želite da smršate, o dodavanju više voća i povrća vašoj ishrani (i manje prerađene nezdrave hrane) se ne može pregovarati. Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su žene koje su povećale unos cijelog voća i povrća doživjele zdrav dugotrajan gubitak težine, smanjen rizik od prekomjerne težine ili gojaznosti i bile su u stanju bolje kontrolisati porcije i usporiti brzinu jedenja.

Međutim, s toliko ukusnih i hranjivih opcija koje možete izabrati, može biti teško znati koje je voće i povrće najbolje za mršavljenje, ali doktori ipak imaju svoje preporuke stoga navode uvođenje sljedećih vrsta voća u vašu ishranu:

Citrusno voće - koje uključuje narandže, grejpfrut, limun i limetu – jedno je od najboljih vrsta voća za mršavljenje. U studiji o nutrijentima , istraživači su otkrili da su agrumi poput grejpfruta među najefikasnijim proizvodima za snižavanje indeksa tjelesne mase (BMI) učesnika.

Bobičasto voće - još jedan glavni kandidat za smanjenje indeksa tjelesne mase bilo je bobičasto voće. Konkretno, borovnice su povezane s manjim debljanjem i smanjenim rizikom od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Zeleno povrće - brokula, karfiol, kelj i prokulice nude bezbroj zdravstvenih prednosti. Iako su poznati uglavnom po svojim prednostima u prevenciji raka, oni su takođe odlična hrana za pomoć pri mršavljenju jer nose malo kalorija, bogati su vlaknima i hranjivim materijama.

Avokado - Iako avokado nosi više kalorija zbog visokog sadržaja masti (masti daju devet kalorija po gramu, za razliku od četiri kalorije po gramu iz proteina i ugljikohidrata), on je fantastična hrana koja vam pomaže da postignete svoje ciljeve mršavljenja.

Krompir - Premda često dobija kritiku jer je hrana s visokim udjelom ugljenhidrata koja ne pomaže gubitku težine. Međutim, ova nepravedna pretpostavka je daleko od istinite. Krompir je prepun nutrijenata, zdravih ugljikohidrata i vlakana, što ga čini zdravim dodatkom svakom planu obroka za mršavljenje . Naime, rezultati studije iz 2021. objavljene u Nutrients otkrili su da je konzumiranje krompira povezano s boljim kvalitetom ishrane, većim unosom nutrijenata i poboljšanom adekvatnošću nutrijenata.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Maja
09.01.2023 15:02

I obavezno svako jutro pre svega popite 1-2 case tople limunade s preciscenom Nobel vodom,odlicno pokrece i ubrzava metabolizam!

2 0

Eraković: Vlast ŽELI politički PODOBNE članove Savjeta ASK-a

Petak, 17.05.2024 | 15:08

Odbor za antikorupciju nije danas glasao za prijedlog liste kandidata za članove Savjeta Agencije za za sprečavanje korupcije (ASK), rekao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković, dodajući da aktuelna vlast želi da izabere politički podobne kandidate.

Dječak PAO sa krova zgrade Crvenog krsta, teško POVRIJEĐEN

Petak, 17.05.2024 | 15:01

Učenik sedmog razreda osnovne škole iz Sutomora zadobio je teške povrede prilikom pada sa zgrade Crvenog krsta u tom gradu.

Rakočević: Ne uskraćujte demokratska prava i uzuse u Crnoj Gori

Petak, 17.05.2024 | 14:51

Počela je peta sjednica Skupštine Crne Gore Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini.

Milica Pavlović: "Dobila sam poziv da predstavljam Švajcarsku na Evroviziji"

Petak, 17.05.2024 | 14:48

Pjevačica Milica Pavlović je komentarisala nedavno održanu Evroviziju u Malmeu.

Ovo su tri znaka Zodijaka s najjačom psihom

Petak, 17.05.2024 | 14:34

Svako od nas se tokom života suočava s raznim izazovima i iskušenjima. U ovakvim situacijama u redu je da imamo i negativne emocije, ali i da sačuvamo snagu i pribranost.

BESPLATNI ULAZ u nacionalne parkove Crne Gore povodom Dana nezavisnosti

Petak, 17.05.2024 | 14:33

Povodom Dana nezavisnosti Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obavještava javnost da će ulaz u Nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije biti besplatan 21. maja.

Neka bude hrskava i ukusna: Pet najčešćih grešaka prilikom pripremanja PICE kod kuće

Petak, 17.05.2024 | 14:29

Pizza koju pripremate kod kuće nije poput one u restoranu, ali to ne znači da je ne možete poboljšati i učiniti ukusnijom. Zapravo, za domaću pizzu nisu potrebni posebni sastojci, dovoljno je samo da pratite nekoliko pravila.

Grgurović: Martinići dobijaju put kakav zaslužuju, ovo će biti istorijska godina za Danilovgrad

Petak, 17.05.2024 | 14:29

Povodom početka rekonstrukcije Martinićkog puta radove su obišli predstavnici Opštine Danilovgrad. Riječ o projektu vrijednom 5,41 miliona eura, a rok za završetak radova na ovoj 8,6 kilometara dugoj dionici Pažići-Spuž-Stologlav, su sedam mjeseci od njihovog početka.

Tajna dobrog izgleda Jovane Joksimović U PETOJ DECENIJI: Voditeljka je uz pomoć ovog trika smršala 25 kilograma

Petak, 17.05.2024 | 14:11

Jovana Joksimović već godinama izgleda savršeno, a evo šta joj u tome pomaže.

Obrve nemojte iscrtavati olovkom, za prirodan izgled koristite ovo

Petak, 17.05.2024 | 13:58

Možda niste vješti u iscrtavanju obrva ili jednostavno želite prirodniji izgled, onda je idealno sjenka za obrve.