Petak, 17.02.2023 | 19:05
IZVOR: magazinnovosti.rs

Da biste ste SMRŠALI, morate više SPAVATI - Stručnjaci OKTKRILI neočekivane načine za GUBITAK TEŽINE

Otkrivamo koji faktori osim ishrane utiču na oslobađanje od nakupljenih masti.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Hormoni

Kada govorimo o hormonima koji utiču na pojavu viška kilograma i mršavljenje, prije svega na pamet padaju grelin (hormon gladi) i leptin (hormon zasićenja). Insulin je hormon, koji proizvodi pankreas, inhibira sagorjevanje masti. Shodno tome, povišeni nivoi insulina doprinose povećanju tjelesne težine.

Tiroidni hormoni, tiroksin i trijodtironin, pojačavaju oksidaciju masti, aktiviraju razgradnju holesterola i podstiču gubitak težine. Što je niži nivo hormona, veći je rizik od debljanja. Kortizol, čuveni "hormon stresa", sa njegovim povećanjem, nivo glukoze, holesterola u krvi se povećava. I, nažalost, težina. Dakle, ima istine u pritužbi „zbog stresa se gojimo kao ludi“ iako je, naravno, sve u tijelu mnogo komplikovanije, a na to utiče i mnogo drugih faktora.

Nedostatak sna je neprijatelj struka

Ako spavate malo ili slabo, onda ćete tokom dana, najvjerovatnije, biti gladni kao vuk, upozoravaju ljekari. Jer nedostatak sna je jedan od glavnih neprijatelja struka.  Nedostatak sna je glavni stresor. On izaziva hipersekreciju, odnosno proizvodnju kortizola bukvalno van skale. Usljjed jedne noći bez sna, nivo ovog hormona može da se poveća za 2 puta. A povećani kortizol, kao što se sjećamo, povećava masnu masu.

Sa nedostatkom sna, nivo insulina skače. I ovo je takođe faktor koji povećava sklonost ka dobijanju na težini. Nedovoljno trajanje sna smanjuje nivo leptina (hormona sitosti) i povećava nivo grelina (hormona gladi).

Mikrobi

Jedna od glavnih strasti naučnika je izučavanje milijardi bakterija koje naseljavaju ljudsko tijelo. Većina njih živi u crijevima. Već je dokazano da naši mikrobi imaju veoma ozbiljan uticaj na razvoj mnogih bolesti. A takođe i na raspoloženje, emocije osobe. I, naravno, tjelesna težina.

Što je manja raznolikost crijevne mikrobiote, to je veća akumulacija masti kod čovjeka. I obrnuto: najbogatiji "raspon" bakterija se primećuje kod najvitkih. Šta učiniti sa ovim znanjem? Na sreću, istraživači već imaju tragove za svakodnevni život.

Jedite više hrane bogate vlaknima: voće, povrće, mahunarke. Dokazano je da njihova potrošnja povećava mikrobnu raznolikost u crevima. I – živjeli! - promoviše gubitak težine. Studije su pokazale da se obim struka i masna masa smanjuju upotrebom probiotika. Od proizvoda, njima su najbogatiji kiselo mleko i kiseli kupus. Ograničite brzu hranu. Prema naučnim podacima, takva hrana dovodi do osiromašenja mikroflore. Korisni mikrobi umiru, a njihovi protivnici jačaju.

Manje sunca - više masnih naslaga

Nedostatak sunčeve svjetlosti ne samo da šteti raspoloženju. Ali to takođe sprječava gubitak težine. Zašto?

Prvo, kada nedostaje sunca, nedostaje nam vitamina D. A njegov nedostatak, zauzvrat, naučnici povezuju sa povećanjem sklonosti ka dobijanju viška kilograma (pretpostavlja se nekoliko različitih mehanizama). Drugo, po sunčanom vremenu poboljšava se proizvodnja hormona serotonina. Stabilizuje raspoloženje i smanjuje glad. A kad je na ulici tmurno – razumijete.

Dakle, radujemo se proljeću. A sada, u rijetkim, ali sunčanim danima, pokušajte da izađete napolje na neko vrijeme, savjetuju ljekari.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Milatović na oproštajnom sastanku sa Eskobarom

Petak, 17.05.2024 | 21:08

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imao je oproštajni sastanak sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

TRUDNA Anastasija Ražnatović? OGLASILA se kuma, pa otkrila DETALJ koji je mnoge ZBUNIO

Petak, 17.05.2024 | 21:00

Viki Miljković otkrila je detalj koji je mnoge naveo na razmišljanje da je Anastasija Ražnatović trudna.

Koje su RAZLIKE između SMEĐIH i BIJELIH GLJIVA?

Petak, 17.05.2024 | 20:49

Gljive su izuzetno popularne.

Laković: NEMA POLITIKE, pjesma o Crnoj Gori na proslavi Dana škole nije izvedena zbog tehničkih razloga

Petak, 17.05.2024 | 20:37

Direktorica Osnovne škole „Jagoš Kontić“ Ranka Laković kazala je da je pjesmu posvećenu Crnoj Gori makla iz programa proslave Dana škole, ne iz političkih, već „tehničkih razloga“.

Prijina NAJLJEPŠA BALADA bila namjenjena drugom pjevaču - "Kakve pjesme on ima valjda ja ZASLUŽUJEM JEDNU“

Petak, 17.05.2024 | 20:23

Aleksandra Prijović zaludjela je region svojim hitovima, a koncertima u regionu oborila je sve rekorde posjećenosti zbog čega je proglašena najvećom mladom zvijezdom na ovim prostorima.

Rutinska POBJEDA crnogorskih odbojkašica

Petak, 17.05.2024 | 20:16

Crnogorske odbojkašice su pobjedom otvorile sezonu u CEV Srebrnoj ligi.

Danilović: Rezolucija o Jasenovcu imaće nedopustivo MANJU PRAVNU SNAGU od srebreničke

Petak, 17.05.2024 | 20:08

Ujedinjena Crna Gora traži od Vlade i njenog ključnog konstituenta PES-a da ne podrže Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, a posebno da paralelno ne predlažu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, jer je očigledno da ta rezolucija predstavlja odgovor na ovu prvu, ali sa nedopustivo manjom pravnom i međunarodnom snagom.

Nađite im mjesto u svom domu: Ove biljke privlače LJUBAV i SREĆU

Petak, 17.05.2024 | 19:49

Biljke su izvor pozitivne energije pa će upravo takvu energiju privući i u prostor u kom se nalaze.

Popularni glumac dobio TREĆE DIJETE - "Na sedmom sam nebu“

Petak, 17.05.2024 | 19:34

Miljan Prljeta dobio je treće dijete, djevojčicu kojoj su roditelji dali ime Maša.

ZVANIČNO - Novak Đoković će IGRATI na ovom turniru

Petak, 17.05.2024 | 19:24

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković prihvatio je specijalnu pozivnicu i igraće na turniru u Ženevi, saopštili su organizatori turnira.