Četvrtak, 16.03.2023 | 16:58
IZVOR: novosti.magazin.rs

Samo 11 minuta fizičke aktivnosti dnevno čini čuda: Nova studija došla do zapanjujućih rezultata

Za zdravlje je veoma učinkovita i manja fizička aktivnost tokom dana.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Kada je vežbanje u pitanju, zaboravite na poruku "sve ili ništa", jer je riječ o zamci. LJudi, naime, kada počinju da se bave svojim tijelom, obično namjeravaju da se tome posvete sto odsto. Pribjegavaju agresivnim treninzima, provode sate u teretani, misleći da će jedino tako vidjeti željene rezultate. U stvarnosti, međutim, dovoljno je desetak minuta vježbanja dnevno da biste bili fizički i mentalno zdravi.

Do ovog otkrića došlo se zahvaljujući velikoj, novoj studiji, objavljenoj u jednom britanskom specijalizovanom časopisu. Na osnovu nje zaključeno je da samo 11 minuta svakodnevne aerobne aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta može da smanji rizik od hroničnih bolesti i smrti.

Studiju je sproveo Univerzitet u Kembridžu i ona predstavlja pregled podataka iz čak 196 studija. Praćeno je više od 30 miliona odraslih u periodu od deset godina. Tako je otkriveno da je 75 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta tokom cijele nedjelje (oko 11 minuta dnevno), povezano sa 23 odsto manjim rizikom od prerane smrti, 17 procenata - od razvoja kardiovaskularnih bolesti i sedam odsto manjim rizikom od raka, u poređenju sa ljudima koji su bili neaktivni.

Podsjetimo, u SAD postoje smjernice vezane za fizičku aktivnost - preporučuje se 150 minuta (22 dnevno) fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta i dva dana vježbanja nedeljno tokom kojih bi se jačali mišići.

"Ako ste neko ko smatra da je ideja o 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta nedjeljno pomalo zastrašujuća, onda će vas ovi podaci obradovati. Bolje je raditi bilo kakvu fizičku aktivnost nego biti potpuno neaktivan", poručio je dr Soren Brage, autor studije sa Univerziteta u Kembridžu.

Međutim, ako želite da vježbate više od 75 minuta nedjeljno, imaćete više snage, bolje ćete upravljati stresom, bićete raspoloženi i manje skloni depresiji. Generalno, od više vježbanja imaćete i više koristi.

I prošlogodišnja studija objavljena u jednom američkom časopisu pokazala je da ljudi koji su vježbali 2-4 puta više od preporučenog minimuma, žive duže od onih koji uopšte ne vježbaju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Poznata pjevačica snimala NOVI ALBUM - "Vraćam se djevojci kakva sam bila“

Petak, 17.05.2024 | 15:15

Dugoočekivani treći studijski album Bili Ajliš je stigao.

Dječak PAO sa krova zgrade Crvenog krsta, teško POVRIJEĐEN

Petak, 17.05.2024 | 15:01

Učenik sedmog razreda osnovne škole iz Sutomora zadobio je teške povrede prilikom pada sa zgrade Crvenog krsta u tom gradu.

Rakočević: Ne uskraćujte demokratska prava i uzuse u Crnoj Gori

Petak, 17.05.2024 | 14:51

Počela je peta sjednica Skupštine Crne Gore Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini.

Milica Pavlović: "Dobila sam poziv da predstavljam Švajcarsku na Evroviziji"

Petak, 17.05.2024 | 14:48

Pjevačica Milica Pavlović je komentarisala nedavno održanu Evroviziju u Malmeu.

Ovo su tri znaka Zodijaka s najjačom psihom

Petak, 17.05.2024 | 14:34

Svako od nas se tokom života suočava s raznim izazovima i iskušenjima. U ovakvim situacijama u redu je da imamo i negativne emocije, ali i da sačuvamo snagu i pribranost.

BESPLATNI ULAZ u nacionalne parkove Crne Gore povodom Dana nezavisnosti

Petak, 17.05.2024 | 14:33

Povodom Dana nezavisnosti Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obavještava javnost da će ulaz u Nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije biti besplatan 21. maja.

Neka bude hrskava i ukusna: Pet najčešćih grešaka prilikom pripremanja PICE kod kuće

Petak, 17.05.2024 | 14:29

Pizza koju pripremate kod kuće nije poput one u restoranu, ali to ne znači da je ne možete poboljšati i učiniti ukusnijom. Zapravo, za domaću pizzu nisu potrebni posebni sastojci, dovoljno je samo da pratite nekoliko pravila.

Grgurović: Martinići dobijaju put kakav zaslužuju, ovo će biti istorijska godina za Danilovgrad

Petak, 17.05.2024 | 14:29

Povodom početka rekonstrukcije Martinićkog puta radove su obišli predstavnici Opštine Danilovgrad. Riječ o projektu vrijednom 5,41 miliona eura, a rok za završetak radova na ovoj 8,6 kilometara dugoj dionici Pažići-Spuž-Stologlav, su sedam mjeseci od njihovog početka.

Tajna dobrog izgleda Jovane Joksimović U PETOJ DECENIJI: Voditeljka je uz pomoć ovog trika smršala 25 kilograma

Petak, 17.05.2024 | 14:11

Jovana Joksimović već godinama izgleda savršeno, a evo šta joj u tome pomaže.

Obrve nemojte iscrtavati olovkom, za prirodan izgled koristite ovo

Petak, 17.05.2024 | 13:58

Možda niste vješti u iscrtavanju obrva ili jednostavno želite prirodniji izgled, onda je idealno sjenka za obrve.