Ponedjeljak, 18.09.2023 | 16:12
IZVOR: Kolektiv.me

Predstava “izloŽENE” 22. septembra u KIC – u “Budo Tomović”

Predstave “izloŽENE”, u režiji Sandre Vujović, biće izvedena u petak 22. septembra na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 20 časova.




Foto: KIC Budo Tomović

Predstava “izloŽENE“ je dramski kolaž, omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Nastao iz pet spisateljskih pera žena koje su se okupile oko ove teme, predstavlja polifonu analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju čak i danas, u trećoj deceniji 21. vijeka.

Prema riječima autorke Sandre Vujović, projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na takvo okruženje.

“One do svojih saznanja, spoznaja i stavova dolaze kroz istraživački rad i scenski ga oblikuju koristeći sva raspoloživa teatarska sredstva i multimedijalnost na nivou forme. Tokom svojih života, žene su izložene najrazličitijim oblicima diskrimincije i nasilja koji se manifestuju od fizičkog zlostavljanja, preko seksizma, objektizacije, mizoginije, intrnet bullying-a i činjenice da su žene često manje zarađuju od svojih muških kolega iako obavljaju iste poslove”, kaže Vujović.

Kako dodaje, njihov cilj je da ukažu i na sve one trenutke ženske izloženosti različitim, prikrivenim vidovima nasilja.

“To je nasilje koje nam, na prvi pogled ne djeluje tako, pa veoma često nismo ni svjesne da smo žrtve. To su ona nasilja sa kojima smo se saživjele i koja su postala sastavni dio naših života, života naših majki, baka, prabaka. To je ono, tradicionalno nasilje koje se prenosilo sa koljena na koljeno, generacijski, a koje često, u neznanju, nazivamo tradicijom. U ovoj predstavi, mi slikamo mnoge animalije društva koje je prourokovao patrijarhat. Doslovno ilustrujemo stanja i ožiljke koje on prouzrokuje. Koristeći se satirom, kritikujemo ono što je odavno moralo biti promijenjeno i iskorijenjeno u društvo – seksizam, mizoginiju i diskriminaciju. Tokom svakog igranja ove predstave, pred očima publike odvijaće se dva umjetnička procesa – dramsko djelo djelo koje se izvodi i likovno djelo u nastajanju”, navela je Vujović.

Predstava je nakon premijernog izvođenja 5. decembra 2022, u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici naišla na odlične reakcije publike koje svjedoče o kvalitetu predstave u kojoj će publika uživati i zbog koje će se zamisliti nad temama koje ovaj komad ističe, poručuju iz Bunt Scene.

“Neophodno je da o ovim temama što više javno govorimo, da edukujemo i podižemo svijest. Ljudska prava I rodna ravnopravnost su preduslov za svaki civilizacijski dalji razvoj. Bez toga nema društvenog napretka” – istakla je Vujović.

Pored podgoričke publike, Izložene je imala priliku da vidi publika u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Baru I Kolašinu, a uskoro će biti izvedena I u ostalim crnogorskim gradovima.

Foto: KIC Budo Tomović

Režija i tekst potpisuje Sanra Vujović,  uz nju tekst potpisuju još četiri književnice iz Crne Gore i regiona Teodora Kipa, Ana Leković, Marijana Aracki i Katarina Nikolić.

Glumačku ekipu čine sjajne crnogorske glumice Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović, i akademska slikarka Marija Radusinović.

Scenski govor: Katarina Krek.

Muziku je komponovao Vesko Lazović, lutke potpisuje Milena Jane, dok je majstor svjetla Danilo Malović.

Producentski tim: Dubravka Matičić, Kristina Gačević i Vladimir Cvijetić.

Predstava “izloŽENE” nastala je kao zajednički projekat Nezavisne teatarske scene “Bunt” (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat.

Rezervacija ulaznica na broj: 069467553 i 068620015

Cijena ulaznica je 5,00 eura

Ulaznice možete kupiti na pultu za garderobe u holu KIC-a “Budo Tomović”, na dan izvođenja u periodu od 19:00 do 20:00 časova.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MKM: Izražavamo ZABRINUTOST nastupom Desingerice, organizatori da vode računa o kulturnim vrijednostima prilikom izbora izvođača

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 16:24

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore (MKM), izražava zabrinutost povodom nedavnih nastupa repera Dragomira Despića, poznatog pod umjetničkim imenom Desingerica, u Crnoj Gori.

Međunarodni festival folklora na Cetinju od 1. do 4. AVGUSTA

Subota, 20.07.2024 | 10:46

Četrnaesti Međunarodni festival folklora „CIOFF Cetinje 2024“ biće održan od prvog do četvrtog avgusta na Ljetnjoj pozornici na Cetinju, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

BOGATSTVO kulture - KUD "Ramadan Šarkić" kao čuvar tradicije i most multikulturalnosti Crne Gore

Subota, 20.07.2024 | 09:03

Među raznolikim ljepotama Crne Gore, folklorni ansambli su čuvari vremena, tradicije i kulture naše zemlje i naroda. U njihovim igrama, kultura postaje vječna, plešući u ritmu srca naroda kojeg predstavljaju.

Predstava “Jelena Savojska” 23. jula u KIC-u Budo Tomović

Petak, 19.07.2024 | 13:04

Predstava “Jelena Savojska”, koju je po tekstu Marije Sarap režirao Zoran Rakočević, biće izvedena u utorak, 23. jula, u 20 časova, u sali DODEST-a, u KIC-u “Budo Tomović”.

Cetinje - Koncert Branke Šćepanović u subotu na Ljetnjoj pozornici

Četvrtak, 18.07.2024 | 14:40

Koncert Branke Šćepanović, poznate interpretatorke crnogorske tradicionalne narodne pjesme, biće održan u subotu, 20. jula, na Ljetnjoj pozornici na Cetinju sa početkom u 20:30 sati.

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

Patrijarh Porfirije sjutra stiže u Berane

Petak, 26.07.2024 | 14:49

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sjutra veče će stići u Berane.

Janović o odlasku Milatovića i Spajića u Pariz: Nekada niste a sada NAVIJATE za Crnu Goru, barem NEKA KORIST od vaših putovanja

Petak, 26.07.2024 | 17:42

Poslanik DSP-a u Skupštini Crne Gore, Nikola Janović komentarisao je odlazak crnogorske delegacije, predsjednika države, Jakova Milatovića i premijera, Milojka Spajića na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu.

Vozači, pažnja: ZATVARA se saobraćaj u ovoj PODGORIČKOJ ULICI

Petak, 26.07.2024 | 16:18

Zatvara se  saobraćaj za sve vrste motornih vozila u Ulici Marka Miljanova zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, saopšteno je iz Glavnog grada. 

Gojković - Hrvatska težak protivnik, moramo dotaći svoj MAKSIMUM

Subota, 27.07.2024 | 10:56

Crnogorski vaterpolisti sjutra će odigrati prvi meč na igrama u Parizu - protivnik na startu takmičenja biće Hrvatska.

ASTRO prognoza: Savršena SRODNA DUŠA za svaki horoskopski znak

Subota, 27.07.2024 | 10:41

Jeste li se ikad pitali šta vas astrologija može naučiti o vašoj idealnoj srodnoj duši? Analizirajući vaš znak Zodijaka možete dobiti puno bolju predstavu o tome s kim ćete biti najviše kompatibilni u ljubavi.

VIDEO: Neprevaziđen ukus - Pripremite sami DŽEM OD ŠLJIVA iz rerne

Subota, 27.07.2024 | 10:25

Kada pomislimo na zimnicu, ne možemo da ne osjetimo ukus džema pd šljiva, koji je kralj svih specijaliteta iz tegle. Svježe šljive u kojima uživamo ovih dana vrlo lako postaju specijalitet koji nas cijele zime sladi najljepšim ukusima.

VIDEO: Ovo je NAJSPORIJI MODEL u BMW M seriji, a evo koliko košta

Subota, 27.07.2024 | 09:54

Jedini specijalizovani model u performansama naklonjenoj M diviziji je XM koji se nameće ogromnom snagom, impresivnim gabaritima i ogromnom masom.

Borovinić Bojović: Nervoza u napadima pokazuje da je brzo prošla euforija zbog rušenja većine

Subota, 27.07.2024 | 09:29

Jučerašnji zajednički napad uvaženih odbornika Draga Vučinića, Milene Vuković i Anike Bajić, koji sadrži neutemeljene optužbe i neodmjerene kvalifikacije na moj račun, kao i pokazani višak nervoze, govori da im je prebrzo prošla euforija zbog rušenja parlamentarne većine i skraćenja mandata Skupštini, kazala je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.07.2024 | 22:11

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštemo  je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Milatović: PONOSNI smo što se naši sportisti bore među NAJBOLJIMA na cijelom svijetu

Petak, 26.07.2024 | 22:04

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović istakao je povodom Olimpijskih igara da je zahvalan i ponosan što se naši sportisti, među najboljima na cijelom svijetu, bore za nove medalje.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.