Petak, 06.10.2023 | 17:33
IZVOR: una.rs

Ovo će se SVIDJETI LJUBITELJIMA putovanja - EU uvodi NOVA PRAVILA za avio-kompanije

Postoji samo jedan zahtev - jednoobraznost. 




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Evropski parlament u Strazburu je na svojoj plenarnoj sjednici usvojio rezoluciju koja bi mogla da dovede do uvođenja jedinstvenih standarda vezanih za veličinu i cijenu ručnog prtljaga kod avio-prevoznika koji posluju na teritoriji EU.

Bez dodatnih nameta za ručni prtljag

Razlog tome je što različiti propisi avio-kompanija u vezi sa dozvoljenim prtljagom rezultiraju skrivenim naknadama i otežavaju upoređivanje cijena. Kada putnici koriste različite avio-kompanije ili moraju promijeniti svoje planove, suprotstavljena pravila izazivaju zabunu.

"EU parlamentarci su takođe ukazali da avio-kompanije ne mogu naplatiti dodatne namete za ručni prtljag "pod uslovom da takav ručni prtljag ispunjava razumne zahtjeve u pogledu težine i dimenzija i da je u skladu sa sigurnosnim standardima".

Prema rezoluciji, nova zakonska regulativa treba da se pozabavi i drugim skrivenim troškovima, kao što su naknade vezane za dodjelu mesta u avionima.

Jedinstveni standardi

Kako je navedeno u saopštenju na sajtu Evropskog parlamenta, u rezoluciji o jedinstvenim standardima za ručni prtljag avio-kompanija, poslanici EP tvrde da su potrebna dosljedna pravila EU o veličini i cijenama.

U tekstu se naglašava zabrinutost graađana zbog neprijatnosti izazvanih nedosljednim pravilima o ručnom prtljagu avio-kompanije. Zakonodavstvo EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju trebalo bi da se revidira kako bi se ponudilo rešenje, kaže se u rezoluciji.

Različita pravila avio-kompanije o ručnom prtljagu stvaraju skrivene naknade i otežavaju poređenje cijena. Takođe, kada putnici koriste različite avio-kompanije ili moraju da promjene svoje planove, nedosljedna pravila stvaraju zabunu, navodi se u rezoluciji.

Poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju da bi Кomisija prilikom razmatranja važećeg zakonodavstva EU o vazdušnim uslugama trebalo da u potpunosti primjeni relevantnu odluku Suda pravde EU iz 2014.

"A Sud je utvrdio da se ručni prtljag (tj. prtljag koji nije čekiran) mora smatrati "neophodnim aspektom" prevoza putnika pod uslovom da takav prtljag ispunjava "razumne uslove" u smislu njegovu težinu i dimenzije, te da zbog toga njegov prevoz ne može biti predmet dodatne naplate.

Poslanici zato apeluju na države članice da osiguraju da se ova odluka poštuje i, u međuvremenu, da se zalažu za transparentnost u pogledu otkrivanja svih naknada koje se naplaćuju za ručni prtljag, kad god se daju informacije o ceni i redu letenja, u cilju jačanja zaštite potrošača.

Odnosno dok se ne sprovede standardizacija, od avio-kompanija treba zahtjevati da uz najjeftiniju kartu uvijek navode i cijenu koja uključuje veliki ručni prtljag.

Novo zakonodavstvo bi takođe trebalo da se pozabavi drugim skrivenim troškovima, na primer naknadama koje se odnose na dodelu mesta, tvrde poslanici Evropskog parlamenta.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Pozadina inicajative

Posljednjih mjeseci i godina, sve veći broj avio-kompanija je otkrio dodatni izvor prihoda - smanjuju dozvoljeni ručni prtljag do tačke u kojoj rijetko ko može da se pridržava, a zatim naplaćuju pozamašnu naknadu za predmete kao što su recimo kolica za kabinu.

Kod nekih lou-kost avio-kompanije nije neuobičajeno da veliki ručni prtljag košta i više od samog leta, ili pak dozvoljavaju ručni prtljak smiješno malih dimenzija 40x30x10 cm (ne više od torbe za laptop) čak i na dugim letovima.

Na sreću, ovo bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući rezoluciji Evropskog parlamenta koja je prosleđena Кomisiji EU, ako ja bi trebalo da dalje razmotri i utvrdi odgovarajuće minimalne standarde za ručni prtljag u vazdušnom saobraćaju. Кao rezultat toga, avio-kompanije bi mogle biti obavezne da besplatno nose ručni prtljag određenih dimenzija i težine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.