Nedjelja, 08.10.2023 | 08:27
IZVOR: rtcg.me

ISTRAŽIVANJE POKAZALO - Ova mjesta u Crnoj Gori su OMILJENE LOKACIJE

Stari grad Budva i Cetinjski manastir omiljene su turističke lokacije u Crnoj Gori, pokazuju podaci sa sajta "Get by Bus".




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Ovaj hrvatski sajt godinama se bavi recenizijama brojnih turističkih lokacija, a za Crnu Goru navode da je zemlja "veličanstvenih planina, kristalno čistih voda i neodoljive mješavine kultura i mala zemlja koja ostavlja velik uticaj na mnoge putničke snove".

Među različitim pristupima izradi liste najpopularnijih Instagram lokacija u Crnoj Gori, "Get By Bus" se odlučio za odabir znamenitosti umjesto gradova.

"Kako bismo definisali najpopularnije destinacije, koristili smo Google recenzije. Međutim, razmatrali smo samo destinacije s više od 100 recenzija. Stoga smo dobili popis od 122 lokacije. Sljedeći korak bio je prikupiti broj pominjanja na Instagramu kako na izvornom, tako i na engleskom jeziku. Na kraju smo sortirali lokacije prema broju pominjanja i dobili naš konačni popis 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Crnoj Gori", piše u tekstu na sajtu "Get By Bus"

Tako titula najpopularnije Instagram lokacije u Crnoj Gori pripada Starom gradu Budva.

Sa svojim uskim ulicama, dobro očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom i venecijanskim uticajima, Stari grad Budva pravo je putovanje kroz vrijeme. 

Kaldrmisane uličice grada obložene su buticima, galerijama i restoranima, nudeći mješavinu kulture i modernoga života. Istraživanje povijesnih znamenitosti poput Citadele ili jednostavno šetanje njezinim očaravajućim ulicama samo su neke od stvari koje možete raditi. To je mjesto gdje šaptovi prošlih stoljeća

Manastir na Cetinju

Foto: Kolektiv.me 

Manastir na Cetinju istorijski je i duhovni spomenik u Crnoj Gori koji zauzima važno mjesto u kulturnom nasljeđu zemlje.

Sa svojom karakterističnom arhitekturom i mirnim okruženjem, manastir stoji kao simbol pravoslavne vjere Crne Gore. Muzej manastira čuva niz religijskih artefakata i blaga, pružajući uvid u istoriju regije. Ako odlučite da istražite ovaj kompleks, bićete preneseni u prošlost, uranjajući u stoljeća tradicije i vjere. Manastir nije samo mjesto poštovanja, već i svjedočanstvo trajnoga kulturnog i duhovnog nasljjeđa Crne Gore", navodi ovaj sajt 

Plaža Sveti Stefan

Foot: Ilustracija/ Pixabay.com 

Očigledno jedna od najpopularnijih plaža u Crnoj Gori – plaža Sveti Stefan – očaravajući je dio obale ukrašen ikoničnim otočićem Sveti Stefan.

Ova plaža ima jedinstvenu lokaciju, sa srednjovjekovnim selom pretvorenim u hotel koji je smješten na ostrvu.

Bilo da se opuštate na plaži, istražujete šarmantno selo ili uživate u panoramskim pogledima s obližnjih vidikovaca, plaža Sveti Stefan pruža obalno iskustvo koje prekrasno spaja povijest i prirodnu ljepotu. To je mjesto gdje se šarm staroga svijeta susreće s privlačnošću Jadranskoga mora, čineći ga omiljenom destinacijom za opuštanje i istraživanje, piše u recenziji. 

Nacionalni park Durmitor

Foto: arhiva, YouTube screenshot/MediaBiro

Ako se želite da se divite divljoj ljepoti Crne Gore, Nacionalni park Durmitor je pravo mjesto za to sa svojim neravnim planinama, ledenjačkim jezerima i bujnim šumama.

Kanjon rijeke Tare, najdublja klisura u Europi, doprinosi veličanstvu parka. Planinarenje, rafting i istraživanje ovoj nacionalnog parka popularne su aktivnosti. Bez obzira divite li se odrazima na jezeru ili osvajate zahtjevne staze, Nacionalni park Durmitor obećava nezaboravno putovanje u srce očaravajuće divljine ove zemlje.

Ada Bojana

Foto: Ilustracija/ Pixaba.com 

Slijedi ostrvo na rijeci koji je formirala delta rijeke Bojane, stoga i nosi ime Ada Bojana.

Poznat po svom trokutastom obliku i pješčanim obalama, on nudi jedinstveno iskustvo za ljubitelje plaža i vodenih sportova.

Opuštena atmosfera ostrva, drveni bungalovi i riblji restorani stvaraju okruženje idealno za opuštanje.

Luštica

"Luštica je prelijepo poluostrvo na kom se slikovita sela ističu tradicionalnom arhitekturom i opuštenim načinom života. Luštica se takođe ističe mirom svoje obale i netaknutim krajolicima. Za razliku od mnogih drugih destinacija, mirne uvale, tradicionalna sela i maslinici Luštice nude izoliranije i autentičnije iskustvo. To je mjesto gdje je ritam života sporiji, što vam omogućuje da se zaista odmorite i povežete sa prirodom. 

Lovćen 

Lovćen je veličanstvena planina koja predstavlja simbol nacionalnoga ponosa i prirodne ljepote u Crnoj Gori.

Prepuna divljih krajolika, dubokih kanjona i gustih šuma, pruža očaravajući okoliš za ljubitelje prirode i planinare.

Njegošev mauzolej, smješten na vrhu Lovćena, odaje počast voljenomu vladaru i pjesniku zemlje.

Planinske staze vode do zadivljujućih vidikovaca s kojih možete uživati u panoramskim pogledima na krajolike Crne Gore.

Plaža Sutomore

Plaža Sutomore, koja se pruža uz obalu Crne Gore, popularno je obalno odredište gdje se sunce, pijesak i opuštanje stapaju.

Sa svojim prostranim plažama i blagim valovima, privlačno je mjesto za sunčanje i plivanje. Živahna šetnica, po kojoj su nanizani kafići, trgovine i restorani, dodaje dinamičan dodir atmosferi plaže.

To je mjesto gdje se opuštanje i živost isprepliću, čineći ga omiljenim odredištem za one koji traže sveobuhvatno mjesto na obali Crne Gore.

Nacionalni park Skadarsko jezero

Slijedi Nacionalni park Skadarsko jezero, dom najvećemu jezeru na Balkanu – Skadarskomu jezeru! Ovo jezero pruža utočište različitim vrstama ptica, uključujući rijetkoga dalmatinskog pelikana.

Intrigantni močvarni tereni parka, bujni krajolici i šarmantna ribarska sela stvaraju savršenu priliku za aktivnosti na otvorenom poput promatranja ptica, kajakaštva i planinarenja.

Sa svojom kulturnom baštinom, Nacionalni park Skadarsko jezero pruža impresivno iskustvo u bogatoj prirodnoj i kulturnoj tapiseriji Crne Gore.

Crno jezero

Foto: MediaBiro 

Smješteno u opštini Žabljak, Crno jezero je ledenjačko jezero tri kilometra udaljeno od grada Žabljak i pristupačno gotovo svima.

Šetnja od 700 metara od parkirališta do jezera olakšana je širokim, popločanim, ravnim putem pogodnim kako za dječja, tako i za invalidska kolica.

Staza duga 3,5 kilometara okružuje cijelo jezero, a iz nje se pružaju brojne planinske staze.

Na putu postoje štandovi gdje možete kupiti proizvode lokalnoga podrijetla kao što su med, ljekoviti čajevi, džemovi, sokovi, alkoholna pića, gljive i raznolike bobice.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.