Četvrtak, 02.11.2023 | 09:15
IZVOR: najažena.rs

Ovo je lista NAJBOLJIH MJESTA za život ŽENA - Evo da li je i Crna Gora među njima

Znamo da su zemlje Skandinavije već godinama unazad proglašavane najsrećnijim mjestima za život.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

A nedavno je sprovedeno i istraživanje koje je ispitivalo gdje je najbolje mesto za život žena. Kao što je i očekivano, Danska je na vrhu liste, s više od tri puta većim rezultatom od Afganistana, koji je najniže rangiran od 177 zemalja svijeta.

Sva mjesta, osim jednog u prvih 10, pripala su evropskim zemljama, a svih pet nordijskih zemalja nalazi se među prvih sedam, a i Švajcarska, Švedska, Finska i Island postigle su visoke ocjene.

Globalni spisak, koji su objavili "Institute for Woman, Peace and Security" Univerziteta Džordžtaun (GIWPS) i "Centre of Gender Peace and Security pri 'Peace Research Institute Oslo" (PRIO), prati ključne pokazatelje uključenosti žena, pravde i sigurnosti kako bi se izmjerio status žena u svijetu.

Status žena oslikava društvo

Podaci pokazuju da su društva u kojima je ženama dobro, mirnija, demokratskija, naprednija i bolje pripremljena za prilagođavanje klimatskim promjenama. Te stvari su bile jače povezane sa statusom žena nego s BDP-om, jasno pokazujući, rekli su naučnici, kako je "status žena važan za sve u društvu".

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Ali, naučnici su dodali da njihova studija dolazi u vrijeme kada "složene i višeslojne krize potkopavaju status žena i prijete da se unazade decenije napretka", navodeći izvanredne klimatske situacije, uspon autoritarnih sila, prisilno raseljavanje velikih razmjera, naoružane sukobe i uticaj Kovida-19.

Takozvani "WPS Indeks", sada u svom četvrtom izdanju, jedino je istraživanje te vrste koje objedinjuje pokazatelje uključenosti žena, pravde i sigurnosti. Objedinjuje najnovije podatke poput UN-a, Svjetske banke i Galupove svjetske ankete o 13 različitih pokazatelja statusa žena.

To uključuje i obrazovanje, zapošljavanje i parlamentarnu zastupljenost, pa sve do korišćenja mobilnog telefona, dok pravda uključuje pristup pravdi i smrtnost majki. Sigurnosna područja kreću se od nasilja među intimnim partnerima do političkog nasilja usmjerenog na žene te blizine sukoba.

Kako izgleda rang lista?

Srbija se nalazi na 32. mjestu, dok su Sjedinjene Države, nakon novog restriktivnog zakona o pobačaju, zauzele su 37. mjesto, blizu Slovenije, Bugarske i Tajvana.

Rezultat svake zemlje sastoji se od niza različitih metrika, koje pokazuju nedosljednosti kada je riječ o dobrobiti i politici žena. Vijetnam je, na primjer, 24. kada je u pitanju sigurnost žena, ali 154. kada je riječ o pravdi za žene.

Hrvatska je na 25. mjestu, sa sličnim rezultatom kao Velika Britanija, Francuska i Španija.

Jedanaest od desetak zemalja na dnu klasifikovano je kao nestabilne države – zemlje u kojima je u prosjeku jedna od pet žena nedavno doživjela nasilje od strane intimnog partnera, šest žena od 10 živi u blizini sukoba, a broj smrtnih slučajeva majki više je nego dvostruko veći od globalnog proseka.

Foto Ilustracija/ Pixabay.com 

Afganistan, gdje je talibansko preuzimanje vlasti sastavno isključivalo žene i djevojke iz javnog života, najgora je zemlja za ženu. Jemen, gdje je jedna od najgorih svjetskih humanitarnih kriza zbog žestokog građanskog rata koji je započeo 2014. godine, pretposljednji je, a Srednjoafrička Republika, koja se takođe bori s godinama građanskog rata, treća.

Oružani sukobi su u porastu na globalnom nivou, a svih 20 najniže rangiranih zemalja, uključujući Irak, Somaliju, Južni Sudan, DR Kongo i Haiti, doživjele su takvo nasilje između 2021. i 2022. godine.

Evo koje zemlje su se našle u prvih 30:

1. Danska

2. Švajcarska

3. Švedska

4. Finska

5. Island

6. Luksemburg

7. Norveška

8. Austrija

9. Holandija

10. Novi Zeland

11. Australija

12. Belgija

13. Estonija

14. Irska

15. Singapur

16. Litvanija

17. Kanada

18. Češka

19. Portugal

20. Letonija

21. Njemačka

22. Ujedinjeni Arapski Emirati

23. Japan

24. Francuska

25. Hrvatska

26. Velika Britanija

27. Poljska

28. Španija

29. Slovačka

30. Južna Koreja

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.