Subota, 20.04.2024 | 12:18
IZVOR: N1 Zagreb

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Većina u kuhinji ima raznovrsna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su odlični izvori zdravih masti i antioksidanata, način njihovog skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja.

Temperatura može oštetiti ulje

Mnogi od nas misle da je najbolje mjesto za čuvanje ulja blizu ploče za kuvanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo izgubiti svoj kvalitet.

Idealna temperatura za skladištenje ulja ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni. Ovo pravilo je posebno važno za ulja sa nižom tačkom dimljenja, kao što je maslinovo ulje, piše Krstarica, prenosi N1 Zagreb.

Uticaj svjetlosti na kvalitet ulja

Hladno cijeđena ulja, popularna zbog svojih hranljivih svojstava, posebno su osjetljiva na svjetlost. Svjetlost može da utiče na gubitak ukusa i nutritivnih svojstava ulja.

Zbog toga se preporučuje da se čuva u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikada posjetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primijetili da ih čuvaju u posebnim buradima koje ih štite od svjetlosti.

Vazduh nije prijatelj

Osim na svjetlost i toplotu, ulje je osjetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što dovodi do bržeg sagorijevanja ulja.

Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite poklopac nakon svake upotrebe kako biste spriječili da ulje dođe u kontakt sa kiseonikom.

Još savjeta za čuvanje ulja u kuhinji

Takođe je dobra ideja da uzmete u obzir vrstu ulja koju koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog ulja, mogu bez problema čuvati na sobnoj temperaturi, druga, kao što je laneno ulje, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može produžiti njegovo trajanje. Pored toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pored šporeta ili u providnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju njegovog kvaliteta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nezapamćena TRAGEDIJA - GODIŠNJICA masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar

Petak, 03.05.2024 | 08:38

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

CGO: Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava BEZ NAPRETKA u oblasti medija

Petak, 03.05.2024 | 08:35

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti, kazao je asistent na programima u CGO Nikola Obradović.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

UP: Dva vozača vozila pod dejstvom narkotika, jedan odbio “droga test”

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:53

Nikšićka policija uhapsila je sinoć R.P. (20) i M.G. (41). zbog vožnje pod dejstvom narkotika.