Ponedjeljak, 30.11.2020 | 07:14
IZVOR: Dnevne novine

Od danas: Nova lična karta se može koristiti kao ZDRAVSTVENA KNJIŽICA

Crnogorski osiguranici od danas će moći da novu ličnu kartu koriste kao zdravstvenu knjižicu, kazao je za DN direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić i objasnio da je za to neophodna verifikacija koja se obavlja u Fondu sa novom ličnom kartom i kovertom sa pin i puk kodom koju su dobili u MUP-u prilikom preuzimanja tog dokumenta.




Foto: Kolektiv.me

U Fondu je obezbijeđena i aktivacija dokumenta.

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore danas će pustiti u rad sistem koji će crnogorskim osiguranicima omogućiti da sa novom ličnom kartom idu kod doktora. Riječ je o poslednjoj ličnoj karti III generacije koja se crnogorskim građanima izdaje od 30. marta 2020. godine.

Da bi to pravo ostvarili, odnosno da bi se nova lična karta proglasila zdravstvenom legitimacijom neophodno je da se osiguranici Fonda sa novom ličnom kartom i kovertom sa pin i puk kodom koju su dobili u Ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom preuzimanja tog dokumenta, jave u filijale i područne jedinice Fonda, kako bi se izvršila verifikacija koja traje nekoliko minuta, kao i aktivacija dokumenta.

Fond će se, u narednom periodu, istakao je za Dnevne novine direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić posvetiti i naprednim tehnološkim mogućnostima tog dokumenta kako bi putem NFC ili sličnih tehnologija na pametnim uređajima, omogućili prijavu na platformu eZdravlje, čime će se pojednostaviti i ovaj postupak za crnogorske osiguranike, a prije svega postići maksimum u dijelu sigrunosti i zaštite podataka.

“Fond za zdravstveno osiguranje završio je sve potrebne pripreme i od ponedjeljka 30. novembra u rad će biti pušten sistem koji će omogućiti osiguranicima Fonda, odnosno građanima Crne Gore, da umjesto zdravstvene knjižice koriste novu ličnu kartu kao zdravstvenu legitimaciju, odnosno dokument kojim ostvaruju prava iz oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja”, najavio je za Dnevne novine Čirgić.

Da bi se nova lična karta proglasila zdravstvenom legitimacijom neophodno je, naglašava on, da se osiguranici Fonda sa novom ličnom kartom i kovertom sa pin i puk kodom koju su dobili u MUP-u prilikom preuzimanja tog dokumenta, jave u filijale i područne jedinice Fonda, kako bi se izvršila verifikacija.

“Ovaj postupak traje svega par minuta i biće završen od službenika na našim šalterima. Takođe važno za naše građane, jeste da smo preuzeli obavezu i u našim filijalama obezbijedili osiguranicima i aktivaciju novih dokumenata (za sve one koji to već nisu uradili), s obzirom da je to osnovni preduslov korišćenja nove lične karte kao dokumenta za elektronsku identifikaciju”, objasnio je Čirgić.

Ovo je postupak, pojašnjava, gdje se mnogi, posebno stariji građani ne bi snašli, a osim toga ovo zahtijeva i posjedovanje potrebnog uređaja (CardReader), što bi za njih bio dodatni trošak.

“Dakle, aktivacija lične karte je neophodna, kako bi se mogućnosti novog dokumenta koristile ne samo u zdravstvenom sistemu, već i za druge svrhe ili namjene, kao i servise koji će u budućnosti biti razvijani i od ostalih državnih organa ili resora, kao i privatnog sektora”, istakao je Čirgić.

Stalni napredak i progres, koji je Fond za zdravstveno osiguranje postigao razvijajući i upravljajući kompletnim Integralnim informacionim sistemom zdravstva i elektronskim servisima, prema njegovoj ocjeni, učinio je da danas nova lična karta nesmetano zaživi i nađe primjenu u zdravstvenom sistemu, trenutno jedinom resoru u državi koji je spreman za potpunu i nesmetanu implementaciju tog dokumenta i korišćenje njegovih mogućnosti.

Ovo nas, smatra Čirgić, takođe svrstava i među najrazvijenije evropske države sa takvim rješenjem.

“Sve ovo ne bi bilo moguće bez predanog rada službenika Fonda, prije svega IT sektora na čelu sa mr Vladimirom Raičkovićem, koji su imali izazov više s obzirom da period krize i vanrednih okolnosti otežavaju i redovno funkcionisanje poslovnih procesa, a kamoli implementaciju tako značajnih i kompleksnih projekata”, naglasio je Čirgić.

Za taj projekat, dodaje, bilo je potrebno obezbijediti veoma složene aktivnosti i preduzimanje radnji u mnogim segmentima, počev od pripreme i instalacije hardverske i komunikacione opreme, izrade i nadogradnje postojećih i novih programskih modula i servisa za integraciju, pripreme normativnog okvira, kreiranja novih i prilagođavanja važećih procedura, edukacija kadra i koordinacija sa gotovo svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

“Brojne su prednosti i benefiti koji proizilaze iz upotrebe elektronske identifikacije, autorizacije, uvođenja raznih kontrola (pri čemu akcenat stavljamo na kontrolu trošenja budžetskih sredstava), bezbjednosti i dostupnosti podataka, sigurnosti pristupa, i dr. koji će uz integraciju sa softverskim rješenjima, u velikoj mjeri podići nivo kvaliteta i bezbjednosti kada je u pitanju zdravstveni informacioni sistem”, kazao je Čirgić i najavio da će se ubrzo posvetiti i naprednim tehnološkim mogućnostima tog dokumenta kako bi putem NFC ili sličnih tehnologija na pametnim uređajima, omogućili prijavu na platformu eZdravlje.

Time će se, zaključuje Ćirgić, pojednostaviti i ovaj postupak za crnogorske osiguranike, a prije svega postići maksimum u dijelu sigrunosti i zaštite podataka.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

Osnovni sud - Šestorici službenika Uprave policije određena mjera nadzora - zabrana napuštanja stana

Petak, 26.04.2024 | 08:24

Službenicima Uprave policije J.N, Ž.I, M.D, B.I, D.E, R.V određena je mjera nadzora zabrana napuštanja stana, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog suda.

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.