Ponedjeljak, 22.08.2022 | 20:09
IZVOR: ona.rs

Dame UBLAŽITE menstrualne bolove uz TRENING kod kuće

Ove vježbe vam pomažu i u predmenstrualnom ciklusu.




Foto: Ilustracija/Pixabay

Možda vam zvuči čudno i neizvodljivo zbog intenziteta bola, ali lakši trening vam mnogo može pomoći kod menstualnih grčeva koji se dešavaju usled kontrakcija mišića materice (zbog izbacivanja krvi). Vjerovatno je vježbanje poslednja stvar koja vam pada na pamet u tim trenucima, ali ovo je nešto što provjereno radi i naravno ne zahtjeva odlazak do teretane.

Studije pokazuju da vježbanje može biti optimalan tretman za simptome predmenstrualnog sindroma (PMS) i menstrualnog bola. Kretanje tokom menstruacije može imati neke konkretnije prednosti kao što su smanjenje bola, bolova, grčeva i upale jer će se pomoću njih regulisati prokrvljenost karlice.

1. Istezanje donjeg dijela leđa i gluteusa

Ovaj potez može pomoći u ublažavanju napetosti koja se može razviti u vašim mišićima zbog grčeva i nadimanja tokom menstruacije. Ovdje ćete otvoriti spoljašnje bokove, rebra, stomak i leđa.

Počnite sa lijevom nogom ispruženom pravo naprijed, a desnom nogom unazad. Desno stopalo savijte u prstima i lagano savijte koljeno lijeve noge. Lijevu ruku ispružite ravno pravo, a desnu podignite iznad glave. Zamahnite kukovima udesno, a istovremeno desnu ruku podižite i spuštajte. Stopalo i koljeno ostaju savijeni. Ponovite 6-8 puta na obje strane.

2. Most

Ovo može podstaći protok krvi dalje od karlice i donjeg abdomena gdje osjećamo pritisak i punoću. Otklanja težinu dna karlice i može pomoći u smanjenju grčeva i nagomilane upale u tom području. Ovo je nježna inverzija koja se održava samo kratko – međutim, uvijek preporučujemo da slušate svoje tijelo i ako vam je ovaj pokret neprijatan tokom menstruacije, uvijek ga možete preskočiti.

Ležeći, savijte koljena tako da obje noge budu ravno na podu. Ruke postavite uz tijelo tako da vam prsti budu baš ka petama. Gluteus odižite od prostirke i vraćate karlicu dolje. Ponovite 8-10 puta.

3. Ljuljanje

Lezite na leđa i primaknite koljena grudima, a zatim ih "zagrlite" rukama. Napravite nekoliko punih ciklusa disanja. Ljuljajte se lijevo-desno nekoliko minuta.

4. Sjedenje na petama i istezanje

Kleknite, a zatim sjedite na pete. Ruke ispružite ravno naprijed, a čelo spustite na pod. U ovoj joga pozi ostanite 2-5 minuta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UCG neće podržati rekonstrukciju Vlade sa aktuelnim tekstom rezolucije o Jasenovcu

Petak, 14.06.2024 | 12:36

Ako je uslov za ulazak u Vladu usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu onda pravimo veliku istorijsku grešku, kazao je predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Beograd - Određen pritvor do 48 sati majci zbog sumnje da je PRETUKLA NASTAVNICU u školi

Petak, 14.06.2024 | 12:32

Policija je uhapsila ženu kojoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je u osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu, nezadovoljna ocjenom koja je zaključena njenom sinu, nastavnici uputila prijetnje, vrijeđala je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predjelu stomaka.

Ovaj sos je i zvanično proglašen najboljim na svijetu: Ima samo četiri sastojka i svako može da ga napravi

Petak, 14.06.2024 | 12:21

Čuvena Italijanka, Marcela Hazan, napisala je nekoliko kuvara, a u jednom je otkrila kako se pravi najbolji sos za tjesteninu.

Del Pjero o EP - "Možda se nešto ludo dogodi i ovog ljeta, za mene su FAVORITI..."

Petak, 14.06.2024 | 12:20

Legendarni Alesandro Del Pjero vjeruje da Italija može da odbrani titulu prvaka Evrope.

Đokaj: Sudija mora odlučivati bez političkih pritisaka

Petak, 14.06.2024 | 11:47

Na današnjoj sjednici Ustavnog odbora obavljeno je konsultativno saslušanje kandidata za sudiju Ustavnog suda Muhameda Đokaja. Ovim saslušanjem završeno je ispitivanje svih prijavljenih kandidata za sudiju Ustavnog suda.

Šta znače oznake na etiketi odjeće? Nemojte ih ignorisati

Petak, 14.06.2024 | 11:30

Svaki komad odjeće ima etiketu s detaljnim uputstvom za pranje. Na njoj se obično nalaze različiti simboli, poput pegle, kružića i trokutića.

Predlog Demokrata: Dio stanovnika barske opštine bude OSLOBOĐEN PLAĆANJA putarine za tunel Sozina

Petak, 14.06.2024 | 11:22

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković je kazao da Klub poslanika te stranke danas predlaže zakon po kom će stanovnici koji žive u opštini Bar sjeverno od tunela Sozina, a rade južno od njega biti oslobođeni plaćanja putarine za prolazak kroz tunel, kao i oni koji žive južno od naplatne rampe, a imaju nekretninu sjeverno od nje.

Zašto je baš 14. jun izabran da bude Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Petak, 14.06.2024 | 11:10

Počevši od 2005. godine, kada su 192 zemlje članice Svjetske zdravstvene skupštine Svjetske zdravstvene organizacije proglasile njegovo međunarodno obilježavanje, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi redovno se obilježava na globalnom planu.

MUS OD JAGODA - Pravi se za manje od pola sata, a nećete moći da mu odolite

Petak, 14.06.2024 | 10:55

Idealan za tople dane.

Naučnici u čudu: "Mislili smo da je nemoguće" (FOTO)

Petak, 14.06.2024 | 10:31

Mraz je prvi put primijećen na ekvatoru Marsa, a ovo novo otkriće je iznenadilo naučnike.