Petak, 20.10.2023 | 08:49
IZVOR: B92

Mislili ste da goje, ali zapravo možete mršaviti uz ovih osam "loših" namirnica

Zapravo su veoma zdrave i održavaju sitost.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Iako znamo da gubitak težine zahtijeva disciplinu, žrtvu i čvrstu posvećenost izbjegavanju svega što je ukusno, šta ako vam kažemo da nije sva "loša“ hrana jednako loša? Ustvari, neke od ovih namirnica za koje se veruje da doprinose povećanju tjelesne težine, mogu imati iznenađujuću tajnu - oni vas zapravo mogu podržati na vašem putu gubitka težine. U ovom članku donosimo osam "loših“ namirnica koje zapravo pomažu u gubitku težine.

Puter od kikirikija

Ne dozvolite da vas kalorije u puteru od kikirikija odvrate od uživanja u ovom ukusnom namazu. Prepun zdravih masti i proteina, puter od kikirikija pomaže da ostanete siti i smanjuje ukupnu potrošnju kalorija. Međutim, umjerenost je ključna. Odlučite se za prirodni puter od kikirikija sa minimalnim dodatkom šećera i konzervansa.

"Prirodni puter od kikirikija bez dodatog šećera i nezdravih ulja sadrži zdrave masti i proteine. Mala količina može biti zadovoljavajući i hranljivi dodatak vašoj ishrani", kaže Trista Best, RD, registrovani dijetetičar sa Balance One suplementima.

Punomasni jogurt

Iznenađujuće ali, punomasni jogurt može pomoći u gubitku težine. Prema istraživanju, punomasni mliječni proizvodi neće dovesti do dodatne težine. U stvari, konzumiranje mliječnih proizvoda može smanjiti tjelesnu masnoću i povećati vašu nemasnu tjelesnu masu. Osim toga, punomasni jogurt je bogat probioticima, promovišući dobro zdravlje creva, što igra važnu ulogu u kontroli težine.

Blanca Garcia, RDN, registrovani dijetetičar nutricionista i osnivač Blanca Garcia Consulting, kaže za ETNT:

"Punomasni jogurt je bogat holesterolom. Telu je potreban holesterol za ćelijsku strukturu i transport hormona, ali konzumiranje ove vrste jogurta pomaže u smanjenju lipoproteina. Smanjenje lošeg tipa holesterola takođe može podržati gubitak težine."

Crna čokolada

Iako može zvučati kontraintuitivno, tamna čokolada može podržati zdrav gubitak težine kada se konzumira u umjerenim količinama. Crna čokolada ima antioksidante iz kakaa koji mogu ubrzati metabolizam i smanjiti želju za alternativnim šećerima.

"Crna čokolada sa visokim sadržajem kakaa (70% ili više) ima relativno malo šećera i sadrži antioksidante“, kaže Best. "Može zadovoljiti želju za slatkim, a da ne ugrozi vaše napore za mršavljenje kada se konzumira u umjerenim količinama".

Zdravi sendviči

Kada pravite sendvič odlučite se za hljeb od cijelog zrna i nemasne proteine, te povrće. Ova kombinacija će vam obezbijediti energiju, vlakna i hranljive materije koje vas održavaju zadovoljnim, a vaš unos kalorija pod kontrolom. Osim toga, to će vas zasititi, tako da nećete birati nezdrave grickalice.

"Većinu vremena, delikatesni sendviči sadrže mnogo ugljenih hidrata i mesa. Ali nisu svi delikatesni sendviči jednaki“, objašnjava Garsija. "Možete odabrati proeteinski hljeb da biste smanjili unos ugljenih hidrata ili hljeb od cijelog pšenice da biste povećali unos vlakana. Smanjite meso i povećajte povrće za sendvič sa visokim sadržajem vlakana i malo ugljenih hidrata.“

Avokado

Uprkos kremastoj teksturi i broju kalorija, avokado nudi zdrave mononezasićene masti i vlakna koja zadržavaju glad. Studija nacionalnog ispitivanja zdravlja i ishrane (NHANES) pokazala je da su oni koji redovno jedu avokado imali znatno nižu tjelesnu težinu, indeks tjelesne mase i obim struka od onih koji to ne čine.

"Avokado je bogat kalorijama zbog svog zdravog sadržaja masti, ali ove mononezasićene masti mogu vam pomoći da se osjećate sitim i zadovoljnim, smanjujući ukupan unos kalorija“, kaže Best.

Jaja

Ne izbjegavajte da jedete jaja za doručak. Prema studiji iz 2020., uživanje u jajima za prvi obrok u danu može pomoći u utoljavanju gladi. To je zato što je ova hrana bogata hranljivim materijama i proteinima, što pomaže u kontroli apetita.

"Tokom godina, naučnici su često diskutovali o tome da li da jedu ili ne jedu jaja zbog holesterola u žumancetu“, navodi Garsija.

"Ali, kada se jedu u umjerenim količinama, jaja su odličan izvor proteina, vitamina B2, B5 i B12, kao i holina i fosfora. Ovo su esencijalni hranljivi sastojci za uravnoteženo tijelo. Proteini vam pomažu da se duže osjećate sitima i smanjujete prekomjernu potrošnju. druge hrane, pomaže u podršci gubitku težine."

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu biti kalorični, ali su odlična užina ukoliko želite da smršate. Istraživanja pokazuju da je dnevna konzumacija orašastih plodova povezana sa manjom mogućnošću za povećanjem telesne težine i manjim rizikom od gojaznosti. Samo vodite računa o veličini porcija, jer se kalorije mogu brzo sabrati.

"Orašasti plodovi poput badema, oraha i indijskih oraha su kalorični, ali prepuni zdravih masti, proteina i vlakana. Mali dio može da pruži sitost i spriječi prejedanje“, kaže Best.
Banane

Banane, iako imaju nešto više kalorija od drugog voća, nude značajne prednosti za kontrolu težine. Prepune su esencijalnih hranljivih materija i vlakana, pružajući osjećaj sitosti koji može da smanji vaš ukupni unos kalorija.

"Banane su slatke i ukusne, ali se često pogrešno smatraju nezdravim voćem zbog sadržaja šećera“, kaže Garsija.

"Međutim, banane su bogate vlaknima, što može pomoći da se zadrži unos viška šećera koji telu nije potreban – smanjujući mogućnost skladištenja tog dodatnog šećera u obliku masti. Banane takođe pomaže oko pražnjenja i smanjuje nivo masti u krvi smanjenjem lipoproteina niske gustine kako bi se podržao gubitak težine."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.