Ponedjeljak, 20.01.2020 | 20:07
IZVOR: klix.ba

Šta kažu nutricionisti? Koliku pauzu treba napraviti između OBROKA i TRENINGA?

Iako svako drugačije reaguje na određenu hranu, postoje neka opšta pravila kojih se treba pridržavati.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Vjerovatno ste mnogo puta čuli onu čuvenu rečenicu "Ne skačite u vodu odmah nakon jela". Iako je plivanje poslije jela vjerovatno sasvim u redu, možda ćete ipak željeti napraviti pauzu od 30-ak minuta kako biste izbjegli grčeve.

Koliko treba sačekati poslije obroka prije nego što se krenete baviti nekim fizičkim aktivnostima? Evo što kažu nutricionisti za Insider.

Ne treba trenirati odmah nakon obroka

"Kako bi učinak na treningu bio maksimalan, potrebno je prethodno jesti", govori nutricionistkinja Melissa Rifkin. "Međutim, sve zavisi od vrste obroka kao i obima treninga ili posla koji ćete obavljati".

Postoji nekoliko uobičajenih pravila kojih se treba pridržavati. Što je obrok veći ili "teži", to će više vremena morati proći prije fizičke aktivnosti. Teški obroci prije treninga mogu stvoriti nelagodu, nadutost ili grčeve, i neće rezultirati optimalnim učinkom. Preporučuje se da se 30 do 45 minuta prije treninga pojede hrana s niskim sadržajem vlakana. Ovi lako varljivi ugljenihidrati brzo će se razgraditi i pretvoriti u energiju koju će tijelo koristiti tokom treninga.

Za aktivnosti u kojima je potrebna velika izdržljivost, poput trčanja ili plivanja, biće potrebno sakupiti i više energije. Najefektnija je mješavina ugljenihhidrata i proteina dva do tri sata prije treninga.

Koliku pauzu napraviti?

Kada su u pitanju naprimjer maratoni, učesnicima bi prije trčanja trebali pojesti obroke s velikom količinom ugljenihhidrata. Neki nutricionisti preporučuju i punjenje organizma ugljenimhidratima dva do tri dana prije samog maratona.

Prilikom fizičkih aktivnosti koje traju duže, poput maratona, tijelo koristi i troši uskladištene ugljenehidrate i masti kao izvor energije. 

Najvažnije je da na teške treninge izdržljivosti ne odlazite gladni. Mnogo je bolje pojesti i običnu bananu, nego ne pojesti ništa. Takođe, prije treninga treba izbjegavati hranu s velikim sadržajem masti.

Slušati svoje tijelo

Važno je upoznati svoje tijelo i naučiti kako različite namirnice djeluju na vaš trening. Osluškujte i to kako se osjećate poslije jela, prije i za vrijeme treninga.

"Razlikujemo se po tome što naše tijelo može tolerisati, a što ne", napominje Rifkin. "Najbolje je isprobati različite kombinacije obroka i sami shvatiti šta vam najviše odgovara, kao i šta daje najbolje rezultate".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pet stvari koje NE BI trebalo da radite POSLIJE OBROKA

Srijeda, 08.05.2024 | 17:09

Mnoge navike mogu da nanesu više štete nego koristi.

Srpski mediji: Na autu osumnjičenih za ubistvo NIJE NAĐEN DNK Danke Ilić?

Srijeda, 08.05.2024 | 17:01

Kako tvrdi Nova.rs pozivajući se na izvore u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru nakon pristiglih novih vještačenja na automobilu kojeg su navodno vozili Dejan Dragojević i Srđan Janković nisu pronađeni tragovi DNK-a nestale dvogodišnje Danke Ilić.

POVRATAK TENISERA - Marej uskoro ponovo na terenu

Srijeda, 08.05.2024 | 16:49

Britanski teniser Endi Marej vraća se na teren 18. maja na turniru u Ženevi, saopštili su organizatori.

Milović sa advokatima Duška Kneževića: Bezbjednost je APSOLUTNI PRIORITET

Srijeda, 08.05.2024 | 16:36

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), Darko Vukčević, održali su danas sastanak sa britanskim advokatima Duška Kneževića, Tobijem Kadmanom i Edvardom Ficdžeraldom, na kojem se razgovaralo o uslovima u pritvoru i bezbjednosti gospodina Kneževića, kao i mogućnosti da ga njegovi britanski advokati zastupaju i u slučajevima koji se vode pred crnogorskim sudovima, naveli su iz Ministarstva pravde. 

Rakočević: PES i partije vlasti OPSTRUIRAJU nastavak rada u Odboru za izbornu reformu i rješenje pitanja Šavnika

Srijeda, 08.05.2024 | 16:27

Nakon što je prošlo dvadeset dana od najave organizacije prvog sastanka političkih subjekata povodom razrješenja situacije u Šavniku do njegovog održavanja, sada PES i DF nastavljaju opstrukciju rada Odbora za izbornu reformu,  saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

"Djeca PRVA SVE SAZNAJU": Haris Džinović ponovo o RAZVODU - "Da mi NEDOSTAJE bila bi .... "

Srijeda, 08.05.2024 | 16:20

Novo oglašavanje Harisa Džinovića posle razvoda izazvalo buru komentara.

Maslinovo ulje POMAŽE u BORBI protiv uporne bolesti

Srijeda, 08.05.2024 | 16:13

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

Piperović: "Žalba će da ZABOLI, naoružao sam se kokicama"

Srijeda, 08.05.2024 | 15:56

Pravni zastupnik kompanije Bemaks Zoran Piperović saopštio je Pobjedi da će se žaliti na današnju odluku sutkinje Osnovnog suda u Ulcinju Hasire Bećović koja je odbila tužbeni zahtjev kojim je traženo im da bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović isplati 21.000 eura zbog povrede prava ličnosti.

Đuričković: Sve ODLUKE po pitanju vanjske politike donose u Beogradu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:52

Izjava Pokreta Evropa sad da amandmane predlažu uz posredovanje SAD-a, nije iznenađenje. Čvrsto sam uvjeren da je riječ o nekom bratu od tetke koji je na privremenom radu u SAD, koji je u pauzi između kuće i posla ponudio posredovanje. Današnji odgovori ambasada SAD-a i Njemačke najbolje opisuju na koje grane je spala naša diplomatija i kojom brzinom se urušava međunarodni ugled Crne Gore, napisao je na X mreži međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković.

Američka ambasada DONIRALA Vrhovnom sudu OPREMU za medijsku salu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:36

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je, kroz Biro za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona (kancelarija INL), donirala opremu za medijsku salu Vrhovnom sudu Crne Gore.