Utorak, 30.04.2024 | 08:27
IZVOR: n1.hrvatska.hr/cdm.me

Ovo su NAJSKUPLJE zemlje za ŽIVOT u Evropi - A evo da li je među njima i Crna Gora

Vorld Population Reviev objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih. Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Obračun je napravljen poređenjem cijena roba i usluga u Njujorku, a uzeto je u obzir pet kriterijuma – troškovi života uopšte, cijene zakupa ili stanovanja, cijene namirnica, cijene u restoranima i indeks cijena proizvođača, piše N1 Zagreb.

Prema ovoj računici, najskuplje zemlje za život su Švajcarska i Island. Za njima slijede dva britanska poreska raja – ostrva Džersi i Gernzi, a na petom mjestu je Irska. Među deset najskupljih su i Norveška, Luksemburg, Danska, Holandija i Velika Britanija. Austrija je na 11, a Njemačka na 12. mjestu.

Najjeftinija Bjelorusija, od zemalja EU Bugarska

Zemlja sa najnižim troškovima života je Bjelorusija. Malo iznad nje su dvije zaraćene države – Ukrajina i Rusija, a slijede Sjeverna Makedonija i Moldavija.

Bugarska je na 36. mjestu, što je čini najjeftinijom (i, naravno, najsiromašnijom) članicom Evropske unije, a nazivaju je „jednim od skrivenih dragulja Evrope za turiste i iseljenike“. Neposredno iznad nje, na 35. mjestu, nalazi se Rumunija, dok Srbija zauzima 34. mjesto.

Gdje su zemlje regiona?

Od zemalja regiona, Slovenija je najskuplja za život i nalazi se na 25. mjestu. Uz Sloveniju najskuplji život u zemljama regiona je u Hrvatskoj koja je na 29. mjestu. Slijede Crna Gora na 31, Mađarska 32, dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u ovu listu.

Poljska je na 30. mjestu, a od nje du skuplje Slovačka, Letonija, Litvanija, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španija, koje su tim redosledom rangirane sve do 20. mjesta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Monteput - VELIKO INTERESOVANJE firmi za učešće u izvođenju dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 14:37

Vlada Crne Gore i Evropska komisija, kao što je ranije objavljeno, postigle su načelni dogovor o podršci nastavku izvođenja dionice Mateševo-Andrijevica, auto-puta Bar – Boljare, koje će biti finansirano iz EU fondova, kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i državnog budžeta, saopšteno je iz Monstata.

Crna Gora - Od ponoći JEFTINIJE sve vrste goriva

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 12:55

Nove cijene goriva.

Bivši radnici "Košute" ne odustaju, i danas blokada na Kruševom zdrijelu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:23

Bivši radnici cetinjske Košute ponovo će zaustaviti saobraćaj između Cetinja i Podgorice u mjestu Kruševo zdrijelo, a blokada će trajati od 11 do 15 sati.

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja BRZE SAOBRAĆAJNICE Danilovgrad – Nikšić

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:07

Monteput d.o.o. raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, dužine ~ 31 km.

Radulović: Uskoro nastavak radova na dionici puta Vrulja-Mijakovići

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:20

Do kraja mjeseca biće izabran novi izvođač radova za 7,5 kilometara dugu dionicu puta Pljevlja - Bijelo Polje od sela Mijakovića do Vrulje, najavio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović. On je kazao da će odmah potom moći da se krene sa izgradnjom koja će trajati najduže 10 mjeseci.

Izvajano tijelo i savršena forma: Šta jede Zlatan Ibrahimović?

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:59

Zlatan Ibrahimović, švedski fudbaler balkanskih korjena, zlatnim se slovima upisao u istoriju sporta.

Zeković: NEOSNOVANA inicijativa da Bulatović dobije ulicu; Dajković: CG jedina imala interes da on nestane

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:44

Inicijativa Demokrata da jedna ulica u Podgorici dobije ime po ubijenom bivšem ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Pavlu Bulatoviću neosnovana je i treba je povući iz skupštinske procedure kako bi se smanjile tenzije koje je izazvala, smatra samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković. S druge strane, rukovodilac Službe za građane Glavnog grada Vladislav Dajković, smatra da protivnicima inicijative smeta što se Pavle Bulatović izjašnjavao kao Srbin, te da je jedino Crna Gora imala interes da nestane.

NOVA STUDIJA - Ako RADITE ovo dok VOZITE automobil, možda ste PSIHOPATA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:37

U intervjuima sa skoro 1.000 nJemačkih vozača, otkriveno je da oko 600 njih koristi svoje mobilne uređaje tokom vožnje. Pored toga što su povezani sa strahom od propuštanja i antisocijalnim ponašanjem, problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao „mračna trijada“ – narcizam, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.

Zašto se MIJENJA BOJA bebinih očiju?

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:10

Mnoga djeca se rađaju s plavim očima, koja se nakon određenog vremena promijene kako rastu.

Dogovoreni OBAVEZNI periodični sastanci predsjednika odjeljenja i sudija Apelacionog, Višeg i Privrednog suda

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:58

Na jednom od sastanaka predsjednice Apelacionog suda Crne Gore Mirjane Popović sa predsjednikom Višeg suda u Bijelom Polju Milanom Smolovićem, vršiocem dužnosti predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisom Savićem i predsjednikom Privrednog suda Crne Gore Mladenom Grdinićem dogovorena je obaveza periodičnog održavanja sastanaka izmedju predsjednika odjeljenja i sudija ova tri suda.

TikTok "PRIJETI" YouTube-u - TESTIRA novu FUNKCIJU

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:50

TikTok testira mogućnost da korisnici kače video snimke dužine 60 minuta, a kompanija je ovo potvrdila nedavno.

Počela PRODAJA kašičica koje daju SLANI UKUS hrani - BEZ SOLI, a ovo je CIJENA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:41

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings lansira električnu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu, poboljšavajući slane ukuse bez dodavanja soli.

Žakelj: Zaslužena POBJEDA; Jakara: Biće BOLJE u nastavku

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:26

Od neizvjesnosti u prvom meču finala plej-ofa nije bilo ništa - Budućnost je očitala lekciju SC Derbiju (91:75) i povela u seriji.

Nutricionisti SAVJETUJU koliko DINJE treba da jedemo ovog LJETA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:17

Dinja je osvježavajuće, višestruko zdravo voće koje je sinonim za ljeto.

Ovo su TRI NAJPOPULARNIJE turističke destinacije u 2024.

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 19:46

Prema podacima Travel Local-a Kostarika, Grčka i Vijetnam će biti najpopularnije turističke destinacije u 2024. godini.