Srijeda, 22.03.2023 | 19:49
IZVOR: ona.rs

Ovo su večernji TRIKOVI koji pomažu da brže SMRŠATE

Rutina odlaska na spavanje može da ima veliki uticaj na gubitak viška kilograma.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Mnoge večernje navike utiču na proces gubljenja viška kilograma - od ispijanja čaše alkohola po povratku sa posla do uživanja u brzoj hrani.

S druge strane, razvijanje dobre večernje rutine može da ima veliki uticaj na proces mršavljenja.

Dr Majkl Bol za "Eatthis.com" otkriva osam trikova koji mogu da pomognu u mršavljenju, a tiču se večernjih navika koje većina ljudi ima.

1. Nemojte jesti prekasno

Ukoliko pokušavate da smršate, potrudite se da posljednji obrok bude najmanje dva sata prije odlaska na spavanje. Ovo pravilo je, smatra dr Bol, donekle kontroverzno.

Bez obzira na vrijeme kad jedete, vaše tijelo treba da obrađuje kalorije na isti način. Međutim, osobe koje vole da jedu uveče najčešće jedu kaloričniju hranu i možda ne jedu zato što su gladne, već zato što im je dosadno. Izbjegavanje kasnih noćnih obroka je dobar način da se uvjerite da ne unosite dodatne kalorije koje vam nisu potrebne - savjetuje dr Bol.

2. Proteinska večera sa tajnim sastojkom

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Otići na spavanje “praznog stomaka” može da bude prilično izazovno i da poremeti kvalitet sna. Zato dr Bol savjetuje konzumiranje užine u večernjim satima, ali isključivo one koja sadrži kazein. Objašnjava i zašto:

- Namirnice sa kazeinom se sporije vare, a manji obrok sa kazeinom prije odlaska na spavanje obezbijeđuje proteine koji su korisni za oporavak i izgradnju mišića.

Kazein se nalazi u mlijeku, jogurtu, kisjelom mlijeku i sirevima.

3. Vježbajte, ali u pravo vrijeme

Ukoliko niste jutarnji tip i radije birate odlazak na trening poslije posla, potrudite se da to ipak ne bude neposredno prije spavanja.

Prema riječima dr Bola, naše tijelo sagorjeva kalorije satima poslije vježbanja. Zbog toga on sugeriše da je idealno vrijeme za odlazak u teretanu, u šetnju ili na trčanje u popodnevnim ili ranim večernjim satima.

4. Zaboravite na alkohol

Mnogi ne znaju da su alkoholna pića prava “šećerna bomba” za organizam. Uz to, alkohol dehidrira organizam, što je takođe loše ukoliko želite da se oslobodite viška kilograma.

- Pored toga što ima mnogo kalorija, alkohol ometa san, pa se nećete osjećati dobro ako uveče posegnete za čašicom - upozorava dr Bol.

5. Spavajte u hladnijoj prostoriji

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Neka istraživanja sugerišu da temperatura može da utiče na to ako tijelo obrađuje masti, a spavanje u hladnijoj prostoriji može da podstakne sagorjevanje više kalorija tokom noći - poručuje dr Bol.

Osim toga, spavanje u hladnijoj sobi omogućava bolji i kvalitetniji san.

6. Izbjegavajte plavo svijetlo

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Ekrani mobilnih telefona, kompjutera i tableta emituju plavo svijetlo koje može da poremeti vaš cirkadijalni ritam poznat kao prirodni ciklus spavanja i budnosti - podsjeća dr Bol.

Gledanje u ekran neposredno prije spavanja otežava da lijepo i lako utonete u san, a nerijetko može i da podstakne da prošetate po stanu i potražite nešto za grickanje, što je veliki saboter u mršavljenju.

7. Držite se rasporeda

Pridržavanje dosljednog rasporeda ne važi samo za posao, već i za vrijeme spavanja i buđenja.

- Odlazak u krevet i buđenje otprilike u isto vrijeme svakog jutra je odličan način da upravljate svojim cirkadijalnim ritmom i da budete sigurni da ste organizmu priuštili dovoljnu količinu noćnog sna koji je veoma važan u procesu gubljenja viška kilograma - kaže dr Bol.

8. Kupka i/ili čaj

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Ispijanje šoljice aromatičnog čaja ili uživanje u mirišljavoj kupki može da bude sjajan završetak dana. Tijelo se tad oslobađa stresa i priprema da utone u san, a um se smiruje.

Ako spadate u osobe koje imaju poteškoća da lagano utonu u san, neki večernji ritual mogao bi da vam bude od velike pomoći. Šoljica čaja ili opuštanje u toploj kupki pomaže da se odvojite od dnevnog stresa, pa ćete lakše utonuti u san koji obnavlja organizam - poručuje dr Bol.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Izvajano tijelo i savršena forma: Šta jede Zlatan Ibrahimović?

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:59

Zlatan Ibrahimović, švedski fudbaler balkanskih korjena, zlatnim se slovima upisao u istoriju sporta.

Zeković: NEOSNOVANA inicijativa da Bulatović dobije ulicu; Dajković: CG jedina imala interes da on nestane

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:44

Inicijativa Demokrata da jedna ulica u Podgorici dobije ime po ubijenom bivšem ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Pavlu Bulatoviću neosnovana je i treba je povući iz skupštinske procedure kako bi se smanjile tenzije koje je izazvala, smatra samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković. S druge strane, rukovodilac Službe za građane Glavnog grada Vladislav Dajković, smatra da protivnicima inicijative smeta što se Pavle Bulatović izjašnjavao kao Srbin, te da je jedino Crna Gora imala interes da nestane.

NOVA STUDIJA - Ako RADITE ovo dok VOZITE automobil, možda ste PSIHOPATA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:37

U intervjuima sa skoro 1.000 nJemačkih vozača, otkriveno je da oko 600 njih koristi svoje mobilne uređaje tokom vožnje. Pored toga što su povezani sa strahom od propuštanja i antisocijalnim ponašanjem, problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao „mračna trijada“ – narcizam, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.

Zašto se MIJENJA BOJA bebinih očiju?

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:10

Mnoga djeca se rađaju s plavim očima, koja se nakon određenog vremena promijene kako rastu.

Dogovoreni OBAVEZNI periodični sastanci predsjednika odjeljenja i sudija Apelacionog, Višeg i Privrednog suda

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:58

Na jednom od sastanaka predsjednice Apelacionog suda Crne Gore Mirjane Popović sa predsjednikom Višeg suda u Bijelom Polju Milanom Smolovićem, vršiocem dužnosti predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisom Savićem i predsjednikom Privrednog suda Crne Gore Mladenom Grdinićem dogovorena je obaveza periodičnog održavanja sastanaka izmedju predsjednika odjeljenja i sudija ova tri suda.

TikTok "PRIJETI" YouTube-u - TESTIRA novu FUNKCIJU

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:50

TikTok testira mogućnost da korisnici kače video snimke dužine 60 minuta, a kompanija je ovo potvrdila nedavno.

Počela PRODAJA kašičica koje daju SLANI UKUS hrani - BEZ SOLI, a ovo je CIJENA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:41

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings lansira električnu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu, poboljšavajući slane ukuse bez dodavanja soli.

Žakelj: Zaslužena POBJEDA; Jakara: Biće BOLJE u nastavku

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:26

Od neizvjesnosti u prvom meču finala plej-ofa nije bilo ništa - Budućnost je očitala lekciju SC Derbiju (91:75) i povela u seriji.

Nutricionisti SAVJETUJU koliko DINJE treba da jedemo ovog LJETA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:17

Dinja je osvježavajuće, višestruko zdravo voće koje je sinonim za ljeto.

Ovo su TRI NAJPOPULARNIJE turističke destinacije u 2024.

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 19:46

Prema podacima Travel Local-a Kostarika, Grčka i Vijetnam će biti najpopularnije turističke destinacije u 2024. godini.